Τρίτη 8 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μια «περίεργη» αεροπειρατία

Μέλος των ειδικών βρετανικών δυνάμεων, κοντά στο αεροπλάνο που κρατούν οι αεροπειρατές

Associated Press

Μέλος των ειδικών βρετανικών δυνάμεων, κοντά στο αεροπλάνο που κρατούν οι αεροπειρατές
ΣΤΑΝΣΤΕΝΤ.- Σε ιδιαίτερα κρίσιμη φάση βρίσκονταν, ως χθες βράδυ, οι διαπραγματεύσεις των βρετανικών αρχών με τους αεροπειρατές που εξακολουθούσαν να ελέγχουν ένα Μπόινγκ 727 της αφγανικής αεροπορικής εταιρίας «Ariana», το οποίο διήνυσε μια τεράστια απόσταση με τρεις ενδιάμεσους σταθμούς πριν καταλήξει στην Βρετανία.

Το αεροσκάφος - σύμφωνα με τα στοιχεία που έκανε γνωστά από τη Νέα Υόρκη η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των Ταλιμπάν (μέσω του κόμβου της στο Internet, http://www.taleban.com/), δηλαδή των κυρίαρχων του σπαρασσόμενου από έναν αέναο εμφύλιο Αφγανιστάν - ξεκίνησε με 178 επιβάτες και πλήρωμα από την Καμπούλ για μια εσωτερική πτήση με προορισμό την βόρεια πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Αγνωστοι όμως - κατά πληροφορίες, 8 τον αριθμό, νωρίτερα εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 6 - οπλισμένοι με πιστόλια, μαχαίρια και χειροβομβίδες, κατέλαβαν τον έλεγχο και εξανάγκασαν τον πιλότο να κατευθυνθεί εκτός της χώρας, στον εναέριο χώρο του Ουζμπεκιστάν.

Το αεροσκάφος, το οποίο στην αρχή θεωρείτο ότι «αγνοείτο» (αυτό ανέφερε ρεπορτάζ του αμερικανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου CNN, αργά το βράδυ της Κυριακής), προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη. Οι αρχές δέχθηκαν να το ανεφοδιάσουν με καύσιμα, υποχωρώντας στις πιέσεις των αεροπειρατών, με αντάλλαγμα κάποιους ομήρους, και αυτό αναχώρησε. Μερικές ώρες αργότερα, προσγειωνόταν εκατοντάδες χιλιόμετρα δυτικότερα, στην πόλη Ακτγιουμπίσκ του Καζαχστάν. Αφού ανεφοδιάστηκε και πάλι, αναχώρησε, και αυτή τη φορά ξαναεμφανίσθηκε στην Μόσχα, όπου οι αεροπειρατές απελευθέρωσαν εννέα επιβάτες, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press - το οποίο επικαλέσθηκε μαρτυρίες και δηλώσεις του εκπρόσωπου της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας, Αλεξάντερ Ζντάνοβιτς, στο αεροδρόμιο Σερεμέτγεβο - 1. Φαίνεται πως οι όμηροι απελευθερώθηκαν σε «αντάλλαγμα» για τον ανεφοδιασμό σε καύσιμα. Αμέσως μετά, το αεροσκάφος αναχώρησε για να καταλήξει τελικά στο Στάνστεντ, ένα βρετανικό αεροδρόμιο έξω από το Λονδίνο, όπου οδηγήθηκε σε ένα απόμερο σημείο του ταρμάκ για να μην εμποδίζεται η υπόλοιπη κυκλοφορία.

Οι βρετανικές αρχές έδειξαν αποφασισμένες να «τερματίσουν» την υπόθεση ευθύς εξαρχής, καθώς εκπρόσωπος της αστυνομίας του Εσσεξ έκανε σαφές ότι δεν θα επιτραπεί στο Μπόινγκ να αποχωρήσει. Αρχισαν διαπραγματεύσεις με τους αεροπειρατές, οι οποίοι απελευθέρωσαν οκτώ ομήρους - τρεις άνδρες, τρεις γυναίκες και δύο παιδιά - χωρίς, ωστόσο, να γίνει γνωστός ο λόγος. Στο αεροσκάφος παρέμεναν, ως αργά χθες βράδυ, 165 όμηροι επιβάτες. Συνολικά, απελευθερώθηκαν τουλάχιστον 27 από τους επιβαίνοντες στο σκάφος.

Αγνωστη η ταυτότητά τους

Η ταυτότητα των αεροπειρατών παραμένει αίνιγμα. Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν τους χαρακτήρισε «τρομοκράτες της αντιπολίτευσης». Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Afghan Islamic Press, το μόνο αίτημα που έχουν διατυπώσει οι αεροπειρατές είναι η απελευθέρωση του Ισμαήλ Χαν, ενός διαβόητου πολέμαρχου της αντιπολίτευσης, που είναι γνωστή ως η «Συμμαχία του Βορρά», επειδή ελέγχει το 10% του εδάφους της χώρας, στο βόρειο τμήμα της. Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης του αποπεμφθέντος (το 1996) Προέδρου Μπουρχανουντίν Ραμπανί καταδίκασαν πάντως, σύμφωνα με το Reuters, την αεροπειρατία ως «πράξη τρομοκρατίας», η οποία στρέφεται «κατά αθώων».

Παρατηρητές των (χαοτικών) αφγανικών πολιτικών πραγμάτων υποθέτουν ότι οι αεροπειρατές μπορεί να πρόσκεινται στον στρατηγό Αχμέντ Σαχ Μασούντ, τον ισχυρό σύμμαχο του Ραμπανί, ο οποίος στο παρελθόν είχε προτείνει την απελευθέρωση του Χαν με αντάλλαγμα αιχμαλώτους Ταλιμπάν. Αυτό είπε και ο ηγέτης των Ταλιμπάν, ο μουλάς Μουχαμάντ Ομάρ, στην Καμπούλ, προσθέτοντας ότι «δεν θα υποκύψει σε οποιαδήποτε πίεση». Ο ίδιος ο Μασούντ αρνήθηκε «κάθε ανάμιξή» του.

Πιθανή διεθνής ανάμιξη

Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης στράφηκαν στον ΟΗΕ, ζητώντας μεσολάβηση διαμέσου διπλωματικών καναλιών, ώστε να ασκηθεί πίεση για την απελευθέρωση του Χαν. Ωστόσο, οι Ταλιμπάν εμφανίσθηκαν αδιάλλακτοι, προτείνοντας μάλιστα στις βρετανικές αρχές «να επιτεθούν στους αεροπειρατές», αφού «διαθέτουν την αναγκαία εμπειρία» (!).

Ωστόσο, το Φόρειν Οφις έκανε σαφές ότι «θα συνεχίσει την διαπραγμάτευση για όσο χρειαστεί», εμμένοντας πάντως πως «δεν είναι πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης» να αφεθεί το αεροσκάφος να εγκαταλείψει το βρετανικό έδαφος. Μια ακόμη λεπτομέρεια με ενδιαφέρον είναι ότι η βρετανική διπλωματία ανακοίνωσε πως πραγματοποιεί συνομιλίες «με διάφορες χώρες» -χωρίς να διευκρινίζει ποιες είναι αυτές.

Οι Ταλιμπάν άφησαν ένα υπονούμενο περί «ανοχής», αν όχι «υποστήριξης» των αεροπειρατών ενάντια στις χώρες από τις οποίες πέρασε το σκάφος: Αν και υπάρχει διεθνής απαγόρευση από τον ΟΗΕ να προσγειώνονται αεροσκάφη της «Ariana» σε άλλες χώρες, «καμμία δεν είχε πρόβλημα να τους φιλοξενήσει και να τους ανεφοδιάσει, ανάμεσά τους και μια χώρα - μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Οι βρετανικές αρχές εξέφρασαν την ελπίδα ότι «θα καταφέρουν να λύσουν ειρηνικά» την αεροπειρατία στη συνέχεια των συνομιλιών, κάτι που μένει να φανεί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ