Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Ακόμη περιμένουν τα χρήματα οι δήμοι...

Από την αρχή, μέχρι και σήμερα, η κυβέρνηση έδειξε, σε όλο της το μεγαλείο, την αναλγησία και το... «κοινωνικό της πρόσωπο» στην υπόθεση «νομιμοποίηση οικονομικών μεταναστών».

Από τη μια ανάγκασε τους μετανάστες να πληρώσουν «χαράτσι» 50.000 δραχμών το άτομο, το λεγόμενο παράβολο, για να πάρουν την προσωρινή εξάμηνη άδεια παραμονής. Από την άλλη, βεβιασμένα και χωρίς προγραμματισμό, προχώρησε στη διαδικασία νομιμοποίησης. Για να κάνει πιο εύκολη την αποδοχή της απόφασής της από τους δήμους, η κυβέρνηση «χρύσωσε το χάπι», υποσχόμενη πως θα τους έδινε το 30% από τα χρήματα των παραβόλων που θα εισέπραττε, σε κάθε δήμο. Αυτό δεσμεύτηκε η τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου. Δέσμευση που ο αντικαταστάτης της Κ. Σκανδαλίδης, δεν αναίρεσε.

Από τότε, πέρασαν έξι μήνες και οι δήμοι, ακόμη δεν έχουν «δει» τα χρήματα.

Σύμφωνα με έγγραφο του Δήμου Αθηναίων, που υπογράφεται από τον γγ του δήμου Β. Ριζά, και απευθύνεται στη Διεύθυνση Οικονομικών των ΟΤΑ, του υπουργείου Εσωτερικών, στο δήμο λειτούργησαν εφτά κέντρα υποδοχής μεταναστών και κατατέθηκαν 54.564 αιτήσεις νομιμοποίησης. Ο Δήμος Αθηναίων, κάλυψε όλα τα έξοδα λειτουργίας των κέντρων υποδοχής και με βάση το 30% των εσόδων που δικαιούται, δηλαδή 1 δισ. δραχμών, το οποίο ακόμη δεν έχει εισπράξει!

Τα ίδια όμως, ισχύουν και σε άλλους δήμους. Ο «Ρ», επικοινώνησε για το θέμα με τους δημάρχους Πετρούπολης Γ. Γιώγο, Καισαριανής Γ. Κατημερτζή και Βύρωνα Ν. Ρογκάκο.

Στην Πετρούπολη, όπως μας είπε ο δήμαρχος Γ. Γιώγος, κατέθεσαν δικαιολογητικά περίπου 800 μετανάστες. Η κυβέρνηση έχει παρακρατήσει 12 εκατ. δρχ. από το δήμο.

«Εγινε για άλλη μια φορά ξεκάθαρο πως έχουμε μια αναξιόπιστη κυβέρνηση», δηλώνει στο «Ρ» ο Γ. Γιώγος. «Εμείς, όμως, κάναμε αυτή την ενέργεια, για τους ίδιους τους μετανάστες. Για ανθρωπιστικούς λόγους, αν θέλετε να το πούμε έτσι. Το κάναμε για να μη γίνονται έρμαιο των επιχειρήσεων σκούπας που διοργανώνει η ίδια η κυβέρνηση».

Ο Γ. Γιώγος, συνεχίζει: «Για μας λοιπόν, τα χρήματα, είναι το τελευταίο - χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα παραιτηθούμε από τη διεκδίκηση αυτών των χρημάτων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια αφερέγγυα κυβέρνηση που ακόμα και τα χρήματα που εξήγγειλε δεν τα έδωσε. Οι δήμοι, βρέθηκαν μόνοι, για να σώσουν το κοινωνικό πρόσωπο της χώρας».

Στην Καισαριανή και το Βύρωνα, τα πράγματα είναι χειρότερα. Περίπου 1.700 οικονομικούς μετανάστες κατέγραψε ο κάθε δήμος ξεχωριστά. Η κυβέρνηση χρωστά 25,5 εκατ. δραχμές στον καθένα.

«Ολο στο "θα" είναι η κυβέρνηση», λέει στο «Ρ» ο Γ. Κατημερτζής. «Εχουμε απευθυνθεί προφορικά στον Περιφερειάρχη, ο οποίος συνέχεια μάς λέει πως "θα το κοιτάξουμε". Ακόμα περιμένουμε. Στην ουσία πρόκειται για μια εχθρική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην ΤΑ, μεταφέροντας συνεχώς αρμοδιότητες, χωρίς, όμως, τους αντίστοιχους πόρους».

Από την πλευρά του ο Ν. Ρογκάκος, δήμαρχος Βύρωνα, σημείωσε στο «Ρ», πως αν και υπήρχε συγκεκριμένη δέσμευση από την κυβέρνηση δεν υλοποιήθηκε, συμπληρώνοντας πως ο Δήμος, θα προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ