Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Πάνδημη υποστήριξη στους μεταλλεργάτες

Απεργία χτες και νέο συλλαλητήριο την ερχόμενη Τετάρτη

Πάνδημο χαρακτήρα παίρνει σταδιακά η στήριξη του αγώνα των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, που παλεύουν για τη σωτηρία του παραγωγικού ιστού από τα διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Χτες, δίπλα στους εργατοτεχνίτες, που κλιμάκωσαν τον αγώνα τους με νέα απεργιακή κινητοποίηση, συμπαρατάχτηκαν όλοι οι δήμοι του Πειραιά, η Νομαρχία, το Εργατικό Κέντρο της πόλης και μια σειρά μαζικοί φορείς. Η διοίκηση του ΕΚ Πειραιά, κάτω από την πίεση των εργατοτεχνιτών, αποφάσισε να στηρίξει αυτόν τον αγώνα και με τη διοργάνωση παμπειραϊκού συλλαλητηρίου την Τετάρτη 13 του μήνα στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή και στη συνέχεια με 24ωρη παμπειραϊκή απεργία.

Το πρωί μέσα στο κατάμεστο από απεργούς αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου έδωσαν το «παρών» τους συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι από τα Συνδικάτα των Οικοδόμων Αθήνας και Πειραιά, εργοστασιακά σωματεία, τα σωματεία των ναυπηγείων, των μηχανικών και θερμαστολαδάδων της θάλασσας, των λιμενεργατών, οδηγών, συνταξιούχων. Εκεί βρίσκονταν εκπρόσωποι των δήμων του Πειραιά, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, τις Ομοσπονδίες Οικοδόμων και Μεταλλεργατών και άλλοι. Τη συμπαράστασή του στον αγώνα αυτό εξέφρασε το ΚΚΕ με την παρουσία του εκπροσώπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος Αχ. Κανταρτζή και πολυπληθούς αντιπροσωπείας από την Κομματική Οργάνωση Πειραιά. Τη συμπαράστασή τους στους εργατοτεχνίτες εκδήλωσαν και εκπρόσωποι του ΔΗΚΚΙ και του ΣΥΝ. Πλήθος ήταν και τα ψηφίσματα συμπαράστασης, όμως αυτό που καταχειροκροτήθηκε από τους συγκεντρωμένους ήταν το μήνυμα αγώνα που έστειλαν προς τους εργάτες της Ζώνης οι αγρότες από το μπλόκο των Τεμπών.

Την απόφαση των εργατών της Ζώνης να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω από τον αγώνα που έχουν ξεκινήσει, μέχρι η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, που αφορούν στην υπεράσπιση του δικαιώματος της δουλιάς, των κοινωνικο-ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και το ξαναζωντάνεμα της Ζώνης, που αποτελεί την «καρδιά» της παραγωγικής δραστηριότητας όλου του Πειραιά, εξέφρασε μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Ι. Πουντίδης. «Δεν μπορούν - συνέχισε - να μας κοροϊδεύουν επ' αόριστο με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Πρέπει να δώσουν τώρα λύσεις. Ελάχιστοι είναι οι εργάτες που δουλεύουν ακόμα στη Ζώνη».

Μαζική και ιδιαίτερα μαχητική ήταν και η πορεία των συγκεντρωμένων που ξεκίνησε στις 11.30 προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. «ΟΧΙ άλλα "θα" από τα υπουργεία, θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία», «Αγώνας ταξικός θα είναι η απάντηση από εδώ και μπρος» ήταν τα συνθήματα που ταρακούνησαν απ' άκρη σ' άκρη το λιμάνι του Πειραιά. Ενώ το πανό «Δε θα περάσει η κατεδάφιση, σύνταξη στα 55» έκανε σαφή την απόφαση των εργαζομένων της Ζώνης να δώσουν ταυτόχρονα τη μάχη και για την υπεράσπιση και διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υπουργό Γ. Ανωμερίτη, ο οποίος ζήτησε νέα... πίστωση χρόνου, μέχρι το τέλος Φλεβάρη, για να δώσει τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Η απάντηση του υπουργού εξαγρίωσε τους εργατοτεχνίτες, οι οποίοι απαίτησαν «να βγει έξω, εδώ μπροστά μας να τα πει». Ομως, ο υπουργός έσπευσε να φύγει από την πίσω πόρτα του υπουργείου του...

«Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί. Θα έχει διάρκεια και ένταση μέχρι να δοθούν λύσεις», επισήμανε μετά το τέλος της συνάντησης ο Ι. Πουντίδης, ενώ παίρνοντας το λόγο και ο δήμαρχος Περάματος, Ι. Πατσιλινάκος, επισήμανε ότι «πρώτη φορά έχουμε αποφάσεις από όλους τους δήμους και τη Νομαρχία Πειραιά που στηρίζουν τα αιτήματά μας. Προχωράμε με καινούριες δυνάμεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ