Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Νέος κύκλος κινητοποιήσεων, με απεργία και συλλαλητήριο στην Αθήνα

«Συνεχίζουμε τον αγώνα και δεν είμαστε μόνοι», διαμηνύουν σε κοινή τους ανακοίνωση

Από προηγούμενο συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα
Από προηγούμενο συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα
Νέο κύκλο κινητοποιήσεων, που θα κορυφωθεί με 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στην Αθήνα το Σάββατο 13 Νοέμβρη, «ανοίγουν» οι εργαζόμενοι και τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ, δίνοντας συνέχεια στον εμβληματικό αγώνα τους ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

«Δεν το βάζουμε κάτω. Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Συνεχίζουμε μέχρι να διασφαλιστούν η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλες οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα που μας χρωστούν οι κυβερνήσεις ως εργοδότες και πολιτικοί προϊστάμενοι», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και εξαγγέλλουν πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Δευτέρα 11 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών. Τη Δευτέρα 18 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, ενώ τη Δευτέρα 25 Οκτώβρη τα σωματεία θα δώσουν συνέντευξη Τύπου. Το ίδιο διάστημα, τα σωματεία θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με συνδικαλιστικές οργανώσεις, κόμματα, δήμους και την Περιφέρεια.

Κάνοντας τον απολογισμό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στους 21 μήνες απ' όταν η κυβέρνηση έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο εκποίησης της ΛΑΡΚΟ, μέσω της ειδικής εκκαθάρισης, τα σωματεία αναφέρουν: «Αυτήν τη στιγμή μετά βίας λειτουργούν δύο καμίνια και δύο περιστροφικές (πριν από τον νόμο της ειδικής εκκαθάρισης λειτουργούσαν 5 καμίνια και 4 περιστροφικές). Οι υπόλοιπες μονάδες είναι διαλυμένες, έχουν εγκαταλειφθεί. Δεν υπάρχει ούτε βίδα ως ανταλλακτικό, ενώ τα μεταλλεία ή έχουν σταματήσει την εξόρυξη ή υπολειτουργούν. Θέλουν να παραδώσουν - ξεπουλήσουν μία ΛΑΡΚΟ πλήρως απαξιωμένη - κλειστή...».

Προσθέτουν ότι ο πλούτος της ΛΑΡΚΟ ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μόνο στο βουνό σκόνης από υπολείμματα μεταλλεύματος, που βρίσκεται στο εργοστάσιο, περιέχονται 35.000 τόνοι νικελίου, αξίας, με βάση τις σημερινές τιμές, 700 εκατ. ευρώ περίπου.

Τονίζουν, επίσης, ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί προκλητικά τους «μνηστήρες» της ΛΑΡΚΟ, χωρίς να διασφαλίζει τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας και τις θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα εκβιάζει τους εργαζόμενους για να αποδεχθούν τους σχεδιασμούς της και να συναινέσουν στις απολύσεις τους.

«Τους ρυθμίζει (σ.σ. στους υποψήφιους αγοραστές) την τιμή της Ενέργειας, επιβεβαιώνοντας αυτό που λέμε, ότι η ΛΑΡΚΟ μεθοδευμένα, συνειδητά και εικονικά υπερχρεώθηκε στη ΔΕΗ (...) Μετά την εκποίηση, το πρόστιμο "των κρατικών ενισχύσεων" (δεν είχε πάρει ούτε ένα ευρώ η ΛΑΡΚΟ από το κράτος) διαγράφεται. Ενώ η κυβέρνηση δεν βγάζει άχνα για τα 500 εκατομμύρια διαφυγόντα κέρδη την περίοδο 2006 - 2009. Αφού την έβαλε σε εκκαθάριση με το πρόσχημα ότι η ΛΑΡΚΟ ρυπαίνει τον Ευβοϊκό, τώρα ρυθμίζει στους "μνηστήρες" τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε βάθος δεκαετίας.

Παράλληλα με όλα αυτά προσπαθεί να μας απομακρύνει από την εργασία μας για να μπορούν να διαλέξουν οι μελλοντικοί επενδυτές όσους θέλουν και με τους όρους που θέλουν. Μας εμπαίζει από τον έναν υπουργό στον άλλον και παράλληλα βάζει τα παπαγαλάκια της κάθε φορά να καλλιεργούν διάφορα σενάρια τρομοκρατίας, από το ότι "θα κλείσει τη ΛΑΡΚΟ" έως το ότι "δεν θα την ξαναχρηματοδοτήσει, δεν θα πληρωθούμε ή αν τη χρηματοδοτήσει θα είναι από τα χρήματα του δεδουλευμένου μόχθου μας" κ.τ.λ.», σημειώνουν τα σωματεία στην ανακοίνωσή τους.

«Εχοντας αποκούμπι την τεράστια αλληλεγγύη που έχουμε δεχτεί αυτά τα δύο χρόνια, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το οτιδήποτε. Αντέχουμε ακόμη, την τελευταία κουβέντα δεν την έχουμε πει. Η ΛΑΡΚΟ είναι η δουλειά μας, εδώ γεννηθήκαμε, εδώ έχουμε τα σπίτια μας (...) Είμαστε όλοι στην εργασία μας, μάθαμε να περπατάμε ενωτικά και αποφασιστικά. Συνεχίζουμε τον αγώνα και δεν είμαστε μόνοι», καταλήγει μεταξύ άλλων η κοινή ανακοίνωση των συνδικάτων, καλώντας τους εργαζόμενους και τον λαό των περιοχών που δραστηριοποιείται η εταιρεία να συστρατευθούν στον κοινό αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ