Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
«Νίπτει τας χείρας» του για τους 36 υπό απόλυση εργολαβικούς εργαζόμενους της ΕΒΟ

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Από πρόσφατη επίσκεψη του ΚΚΕ στο εργοστάσιο
Από πρόσφατη επίσκεψη του ΚΚΕ στο εργοστάσιο
Ως υπόθεση που αφορά τα ...εσωτερικά της διοίκησης της ΕΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οπλων) στο Αίγιο χαρακτήρισε ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος το να μην απολυθούν οι 36 εργολαβικοί εργαζόμενοι και όχι μόνο, ενώ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο μετατροπής των συμβάσεων όλων των εργαζομένων σε συμβάσεις μόνιμης και σταθερής δουλειάς με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Πρόκειται για τις απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός χτες από τη Βουλή κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Οπως ανέδειξε ο Ν. Καραθανασόπουλος, οι 36 εργολαβικοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας από το 2017, παρά το γεγονός ότι μαζί με τους 91 «μόνιμους» καλύπτουν πάγιες ανάγκες της επιχείρησης. Την 1η Σεπτέμβρη ανανεώθηκε για πολλοστή φορά η σύμβασή τους για 4 μήνες, μέχρι τέλη Δεκέμβρη. Παρ' όλα αυτά, μεθοδεύεται η απόλυσή τους ακόμα και πριν από τη λήξη της σύμβασης. Παράλληλα ετοιμάζονται για συνταξιοδότηση 25 εργαζόμενοι από το «μόνιμο» προσωπικό, με αποτέλεσμα στο εργοστάσιο να μείνουν λιγότεροι και από 70. Ολα αυτά την ώρα που - όπως επιβεβαίωσε και ο υπουργός Αμυνας - «τρέχουν» προγράμματα όπως η προμήθεια 1.000 ελαφρών πολυβόλων «Minimi», η μετατροπή 500 πολυβόλων μηχανικής πυροδότησης ταχείας αλλαγής κάννης, τα λεγόμενα ΤΑΚ, αναβάθμιση ρουκετών 122 χιλιοστών κ.ά.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος ζήτησε από τον υπουργό να δώσει εξηγήσεις γιατί «αυτήν τη στιγμή, ενώ υπάρχει δυνατότητα να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους», απολύονται. Αλλά και γιατί η ΕΒΟ να λειτουργεί με εργολαβικούς, πληρώνοντας «κεφαλιάτικα», αντί να κάνει η ίδια προσλήψεις. Ολα αυτά, τόνισε, δείχνουν ότι προετοιμάζεται ιδιωτικοποίηση.

Κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να μην υπάρξει καμία απόλυση εργαζόμενου στην ΕΒΟ και να μετατραπούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων σε μόνιμης και σταθερής εργασίας.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος ανέφερε για τους 36 εργαζόμενους ότι «δεν έχουν οποιαδήποτε εργασιακή σχέση με τα ΕΑΣ. Πρόκειται για προσωπικό του εργολάβου» και ότι «η δυνατότητα ανανέωσης ή μη των συμβάσεων αφορά τη μεταξύ τους σχέση, σε καμία περίπτωση δεν αφορά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και κατ' επέκταση το ΥΠΕΘΑ».

Επικαλέστηκε ακόμα τη νομοθεσία, που «δεν προβλέπει» τη μονιμοποίηση «διά της μετατροπής των συμβάσεων εργαζομένων σε μόνιμες και σταθερές», όπως και ότι «οι προσλήψεις έκτακτου ή τακτικού προσωπικού στα ΕΑΣ υπάγονται στο σύστημα των προσλήψεων του Δημοσίου». «Ισως επειδή αυτό το σύστημα παρουσιάζει καθυστερήσεις όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών, γι' αυτόν τον λόγο επιλέγεται η λύση αυτή, της πρόσληψης προσωπικού μέσω εργολάβου», ανέφερε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ επεσήμανε ότι είναι απαράδεκτο εργαζόμενοι να πετιούνται στον δρόμο την ίδια στιγμή που οι εξοπλιστικές δαπάνες είναι πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Αναφέρθηκε στον ανταγωνισμό και στην πολιτική της ΕΕ για την αμυντική βιομηχανία, «που στηρίζει τις πολυεθνικές και μετατρέπει τις εγχώριες μικρές αμυντικές εταιρείες σε θυγατρικές τους». Πρόσθεσε δε ότι στη βάση αυτών σχεδιάζεται η ιδιωτικοποίηση της ΕΑΣ, «είτε μέσω του εργολάβου που θα αναλάβει τη λειτουργία τους είτε μέσω σύμπραξης με άλλους επιχειρηματικούς ομίλους».

Οσο για το αν προβλέπεται από τον νόμο ή όχι η μονιμοποίηση των εργαζομένων, ο Ν. Καραθανασόπουλος θύμισε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αλλάξει αυτούς τους νόμους που απαγορεύουν τις μονιμοποιήσεις: «Σας είχε δοθεί η ευκαιρία, με την αναθεώρηση του Συντάγματος και την πρόταση του ΚΚΕ, και δεν το επιλέξατε, γιατί ενδεχομένως και πολιτικά ενδιαφέρει κάποια κόμματα να είναι οι εργαζόμενοι όμηροι αυτής της κατάστασης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ