Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διακομματική παρέμβαση για απελάσεις έως 300 Ρώσων διπλωματών

Με διακομματική παρέμβαση, τέσσερις Αμερικανοί γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων ο Δημοκρατικός Μπ. Μενέντεζ (πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας) και ο Ρεπουμπλικάνος Μ. Ρούμπιο, σε επιστολή τους προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αξιώνουν από την κυβέρνηση να απελάσει έως και 300 Ρώσους διπλωμάτες, στην περίπτωση που η Μόσχα δεν χορηγήσει περισσότερες βίζες για το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρωσία.

Στην επιστολή τους καταγγέλλουν τη Μόσχα για περιορισμούς στον αριθμό των Αμερικανών διπλωματών στους οποίους επιτρέπει να βρίσκονται στη Ρωσία, σε δυσαναλογία με τους Ρώσους διπλωμάτες που βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ είχαν διαμαρτυρηθεί όταν η Μόσχα απαγόρευσε τον Αύγουστο την πρόσληψη ρωσικού ή αλλοδαπού (μη αμερικανικού) προσωπικού στις ξένες πρεσβείες στη Ρωσία, αναγκάζοντας την Ουάσιγκτον να απολύσει σχεδόν 200 ντόπιους υπαλλήλους της στις αποστολές της σε όλη τη ρωσική επικράτεια.

Επίσης, τον περασμένο Απρίλη, η κυβέρνηση Μπάιντεν απέλασε 10 Ρώσους διπλωμάτες επικαλούμενη ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις και παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές του 2020.

ΝΑΤΟ: Μέτρα απέναντι στη ρωσική αποστολή στην έδρα του

Στο μεταξύ, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε χτες ότι «απέσυρε τη διαπίστευση 8 μελών της ρωσικής αποστολής στη συμμαχία», αναφέροντας ότι ήταν «αδήλωτοι αξιωματικοί της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών», ενώ παράλληλα προχώρησε σε μείωση του αριθμού των θέσεων της ρωσικής αποστολής από 20 σε 10 άτομα.

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο Λ. Σλούτσκι, επικεφαλής της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κάτω Βουλής, απάντησε δηλώνοντας πως η Μόσχα θα προχωρήσει σε αντίποινα απέναντι στην απόφαση του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ