Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Κοινά συμφέροντα» απέναντι στην Κίνα επικαλούνται οι ΗΠΑ για την ενίσχυση συμμαχιών

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Γαλλίας την Τρίτη στο Παρίσι

Copyright 2021 The Associated

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Γαλλίας την Τρίτη στο Παρίσι
Το κοινό και «βαθύ συμφέρον» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για να αντιμετωπίσουν τις «προκλήσεις» της «πολύ περίπλοκης σχέσης» με την Κίνα, επισημαίνει με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες η κυβέρνηση Μπάιντεν, επιχειρώντας παράλληλα να βρει συμβιβασμούς για τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που δυναμώνουν και με τους «εταίρους» της.

«Η σχέση με την Κίνα είναι για μας, ή και για τη Γαλλία, όπως και για πολλές άλλες χώρες, μία πολύ περίπλοκη σχέση, που έχει τεράστιες συνέπειες (...) Υπάρχουν πεδία ανταγωνισμού, πεδία συνεργασίας, πεδία σύγκρουσης. Αλλά είτε αφορά συνεργασία είτε αφορά ανταγωνισμό είτε σύγκρουση, μας συμφέρει να είμαστε ικανοί να εργαστούμε από κοινού με άλλους, με τους εταίρους και τους συμμάχους μας, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αλλά και για να βρούμε έναν τρόπο να εργαστούμε με την Κίνα, θέμα ουσιώδους σημασίας».

Αυτά επισήμανε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο γαλλικό δίκτυο France TV, από το Παρίσι, όπου βρέθηκε με αφορμή σύνοδο του ΟΟΣΑ και όπου μεταξύ άλλων συνάντησε τον Πρόεδρο και τον ΥΠΕΞ της χώρας, με φόντο τις «τριβές» που προκάλεσε η συγκρότηση της ενισχυμένης συνεργασίας ΗΠΑ - Βρετανίας - Αυστραλίας (AUKUS).

«Το συμφέρον μας για τη συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους μας είναι βαθύ, για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων ζητημάτων που υπάρχουν, κάτι που δεν μπορεί να κάνει μόνη της μία χώρα», συνέχισε ο Μπλίνκεν, ενώ «προειδοποίησε» ότι «αν δεν προσπαθήσουμε, μαζί με τη Γαλλία, με τους υπόλοιπους εταίρους μας, να προσδιορίσουμε τον κόσμο που θέλουμε να έχουμε στο μέλλον», τότε «κάποιος άλλος θα το κάνει και προφανώς αυτό δεν θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τις αξίες μας».

«Η κρίση είναι σοβαρή και θα διαρκέσει», λέει η Γαλλία

Την ίδια ώρα, η Γαλλία ανακοίνωσε χτες την επιστροφή του πρεσβευτή της στην Αυστραλία (είχε ανακληθεί στο Παρίσι μετά τη συγκρότηση της AUKUS μετά από μυστικές διαπραγματεύσεις και τη συνακόλουθη ακύρωση της αγοράς γαλλικών υποβρυχίων από την Καμπέρα), με τον ΥΠΕΞ της, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, πάντως, να ξεκαθαρίζει ότι η «κρίση» που προκάλεσε η συγκρότηση της AUKUS και στις σχέσεις ΗΠΑ - Γαλλίας «δεν έχει επιλυθεί».

«Η κρίση είναι σοβαρή, δεν έχει επιλυθεί απλά επειδή επαναλάβαμε τον διάλογο, και θα διαρκέσει. Για να εξέλθουμε από αυτή θα χρειαστούμε πράξεις παρά λόγια», τόνισε ο Λε Ντριάν μιλώντας σε Γάλλους βουλευτές, προσθέτοντας πως Παρίσι και Ουάσιγκτον εργάζονται για την επίτευξη αποτελεσμάτων έως τα τέλη Οκτώβρη.

Ο ίδιος επισήμανε πως είχε ειλικρινείς και ουσιαστικές συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του, ενώ ανέφερε ότι οι Πρόεδροι των δύο χωρών θα συνομιλήσουν ξανά στα μέσα Οκτώβρη.

Σύμφωνα με τον Γάλλο ΥΠΕΞ, οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται σε τρία θέματα: Τη στρατηγική σημασία της γαλλικής και ευρωπαϊκής «δέσμευσης» στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, τη σημασία μιας ισχυρότερης και ικανότερης ευρωενωσιακής άμυνας και πώς μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω η στήριξη των ΗΠΑ στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Σαχέλ της Αφρικής, που διεξάγονται από ευρωπαϊκές χώρες.

Σε ό,τι αφορά τον Γάλλο πρέσβη στην Αυστραλία, ο Λε Ντριάν ανέφερε ότι επιστρέφει σε αυτήν με δύο αποστολές: «Να συμβάλει στο να επανακαθοριστούν οι όροι της σχέσης μας με την Αυστραλία στο μέλλον (...) και να υπερασπιστεί με σθένος τα συμφέροντά μας στην απτή υλοποίηση της απόφασης της Αυστραλίας να βάλει τέλος στο πρόγραμμα των μελλοντικών υποβρυχίων».

Συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων ΗΠΑ - Κίνας

Στο μεταξύ, χτες, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζ. Σάλιβαν, συναντήθηκε στη Ζυρίχη με τον Γ. Ζιετζί, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κίνας, επικεφαλής του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνουίνγκ, η συνάντηση θα γινόταν «σύμφωνα με τη συναίνεση που επιτεύχθηκε στη συνομιλία των ηγετών των δύο κυβερνήσεων στις 10/9» και αναμενόταν «να ανταλλάξουν απόψεις για τις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ».

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι «συνεχίζουμε να αναζητούμε μια υπεύθυνη διαχείριση του ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα».

Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών αναμενόταν να βρεθούν και οι εξελίξεις στην Ταϊβάν, όπου το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης των δύο πλευρών παραμένει στο «κόκκινο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση την Τρίτη, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανέφερε πως συζήτησε για την Ταϊβάν με τον Κινέζο Πρόεδρο στην πρόσφατη συνομιλία τους και συμφώνησαν ότι «θα τηρήσουμε τη συμφωνία για την Ταϊβάν», αναφερόμενος προφανώς στην πολιτική της «ενιαίας Κίνας» που τυπικά αναγνωρίζει και η Ουάσιγκτον, με βάση την οποία αναγνωρίζει επίσημα το Πεκίνο, όχι την Ταϊπέι.

Ο υπουργός Αμυνας της Ταϊβάν, Τσιού Κου-Τσενγκ, χαρακτήρισε πάντως την «τρέχουσα κατάσταση» «πραγματικά την πιο επικίνδυνη που έχω δει στα 40 και πλέον χρόνια μου στον στρατό», με φόντο και τις σχεδόν 150 κινεζικές πτήσεις που έγιναν εντός του χώρου αεράμυνας της Ταϊβάν το προηγούμενο 4ήμερο. Πρόσθεσε πως «από το 2025, οι Κινέζοι θα έχουν ήδη μειώσει το κόστος και τις απώλειες στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, επομένως το λέμε ότι θα έχουν την πλήρη ικανότητα» για μια επίθεση ενάντια στην Ταϊβάν.

Στις αρχές της βδομάδας, η Πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ - βεν, με άρθρο της στο «Foreign Affairs» ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα συμπαράσταση, αναφέροντας ότι «εάν η Ταϊβάν πέσει, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την περιφερειακή ειρήνη και το σύστημα δημοκρατικής συμμαχίας».

Τέλος, χτες, ομάδα Γάλλων γερουσιαστών ξεκίνησε επίσκεψη στην Ταϊβάν, με επικεφαλής τον Αλέν Ρισάρ, πρώην υπουργό Αμυνας (επί κυβερνήσεων Ζοσπέν) που σήμερα ανήκει στο κυβερνών κόμμα «Εμπρός!». Η αντιπροσωπεία αναμενόταν να έχει επαφές με την Πρόεδρο και άλλους αξιωματούχους. Η κινεζική πρεσβεία στο Παρίσι ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη «δεν θα βλάψει απλά τα συμφέροντα της Κίνας και τις σχέσεις Κίνας - Γαλλίας, αλλά και τη φήμη και τα συμφέροντα της ίδιας της Γαλλίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ