Τρίτη 12 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΤ
Κάλεσμα αντεπίθεσης σε όλο το προσωπικό ενόψει των αρχαιρεσιών

Συζήτηση με την Βούλα Πάκου, πρόεδρο του Σωματείου, για τις αρχαιρεσίες, αύριο και Πέμπτη

-- Το Σωματείο του ΚΑΤ, με την «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΤΑΣ) 1η δύναμη, δεν έλειψε από καμία παρέμβαση διεκδίκησης τα τελευταία δύο κρίσιμα χρόνια της πανδημίας. Πώς μπορεί να συμβάλει το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών στην ενίσχυση αυτής της διεκδίκησης, τι μήνυμα θέλετε να στείλει;

-- Το τελευταίο δίχρονο σφραγίστηκε από την πανδημία μαζί με τις κυβερνητικές επιλογές διαχείρισής της με κριτήριο τη διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και τους αγώνες των εργαζομένων, των σωματείων τους, του λαού για μέτρα προστασίας της υγείας του. Ζήσαμε μια καθημερινότητα διαφορετική τόσο στην εργασιακή όσο και στην προσωπική μας ζωή. Αποδείξαμε όμως έμπρακτα - και δεν μείναμε απλά στα λόγια - ότι η επίθεση που γίνεται απέναντι στα δικαιώματά μας αντιμετωπίζεται με συλλογικό και αδιαπραγμάτευτο αγώνα.

Αυτό ακριβώς θα σηματοδοτήσει και η ενίσχυση των δυνάμεων της ΤΑΣ. Είναι εγγύηση για ένα Σωματείο - στήριγμα για τους εργαζόμενους, με ταξική αδιάλλακτη στάση να αγωνίζεται για τα συμφέροντά τους. Να αντιμετωπίζει άμεσα την πρακτική της διοίκησης και της κυβέρνησης, την επίθεση στα δικαιώματα και στους όρους δουλειάς.

Είναι ζωτικής σημασίας ειδικά για αυτά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε από δω και πέρα. Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να προωθήσει προαποφασισμένες αντιδραστικές αλλαγές με αιχμές τις ΣΔΙΤ, την αξιοποίηση εργολάβων και προσωπικού από «εξωτερικές πηγές» (outsourcing), τις συγχωνεύσεις τμημάτων - κλινικών - νοσοκομείων κ.ά., στο πλαίσιο του «νέου ΕΣΥ», αλλά και με το σχέδιο για την ΠΦΥ, που εξειδικεύει παραπέρα τους αντιλαϊκούς «κόφτες».

Οι διεκδικήσεις μας για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων, οι αγώνες που ξεδιπλώθηκαν τους προηγούμενους μήνες είναι παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Για να μπορέσει η δυσαρέσκεια του κάθε εργαζόμενου να μετατραπεί σε οργανωμένο αγώνα για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.

-- Πώς είναι σήμερα η κατάσταση στο ΚΑΤ;

-- Πολλές φορές τα στοιχεία δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση. Δύο χρόνια μετά και μέσα στο 4ο πανδημικό κύμα, έχουμε να μετράμε την πρόσληψη μόνιμων γιατρών μόνο για ένα από τα δύο νέα τμήματα. Από μόνιμους νοσηλευτές μόνο 30 επιλαχόντες, ενώ μόνο για τα νέα τμήματα, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΜΕΘ, απαιτούνται 141. Κανένας μόνιμος υπάλληλος για τις υπόλοιπες υπηρεσίες. Ετσι, στις 599 κενές θέσεις εργαζομένων (100 περίπου κενές ειδικευμένων γιατρών) προστέθηκαν οι αναστολές εργασίας άνω των 75 συναδέλφων και έπονται ακόμα 50, ενώ με απόλυση κινδυνεύουν δεκάδες συμβασιούχοι που λήγουν οι συμβάσεις τους τους επόμενους μήνες και οι οποίοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες λειτουργίας.

Την ίδια στιγμή επιβάλλονται εξοντωτικές συνθήκες και όγκος εργασίας σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου, μονοβάρδιες, υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο, αφού επιβάλλεται η υπερέκθεση στον ιό στη Μονάδα COVID και στέρηση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως αυτό της κανονικής άδειας, ακόμα και στους υπό συνταξιοδότηση εργαζόμενους. Επιβλήθηκε επικίνδυνη συρρίκνωση της Τεχνικής Υπηρεσίας, τόσο για το επίπεδο λειτουργίας και συντήρησης των υποδομών του νοσοκομείου όσο και για νέα εισχώρηση ιδιωτών.

Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται σε λίστα αναμονής πάνω από 9.757 χειρουργικές επεμβάσεις από 1/7/2019.

Στα χέρια των ιδιωτών, με αποφάσεις της προηγούμενης (με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή) και της τωρινής διοίκησης (με κυβέρνηση τη ΝΔ), βρίσκονται το τηλεφωνικό κέντρο, όπου το κόστος μετακυλίεται κατευθείαν στον ασθενή, οι περισσότερες λειτουργίες της Τεχνικής Υπηρεσίας, αλλά και ο γιατρός Εργασίας, που είναι ενοικιαζόμενος εργαζόμενος. Μπαίνει στο τραπέζι της συζήτησης από τη διοίκηση, και θα εξελιχθεί πιθανά το επόμενο διάστημα, ακόμα και η ενοικίαση εργαζομένων σε υποστηρικτικές Υπηρεσίες.

-- Οι άλλες δυνάμεις πώς παρεμβαίνουν;

-- Οι εργαζόμενοι στο ΚΑΤ, όπως και αλλού, εκτός από τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις είχαν απέναντί τους και κυβερνητικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, που επιχειρούσαν να ορθώνουν εμπόδια στη δράση του Σωματείου μέσα από την απαξίωση των συλλογικών διαδικασιών, την προσπάθεια αποδυνάμωσης του οργανωμένου αγώνα. Σταθερά οι εκλεγμένοι κυβερνητικοί συνδικαλιστές (πρώην ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) εφάρμοσαν απεργοσπασία ακόμα και σε απεργιακές κινητοποιήσεις και Γενικές Συνελεύσεις που ομόφωνα αποφασίστηκαν, δημιουργώντας σύγχυση αλλά και καλλιεργώντας το δηλητήριο της μοιρολατρίας, της «αναποτελεσματικότητας των αγώνων».

-- Ποια είναι η σύνθεση του ψηφοδελτίου, ποιους αφορά το κάλεσμα που κάνει η ΤΑΣ;

-- Η προσπάθειά μας είναι να αποτυπωθεί στο ψηφοδέλτιο η δράση μας το προηγούμενο διάστημα αλλά και ο στόχος μας το Σωματείο να συσπειρώσει όλους τους εργαζόμενους στον χώρο, χωρίς αποκλεισμούς. Να συναντηθεί η νέα γενιά των εργαζομένων στον χώρο με τους παλαιότερους εργαζόμενους.

Συμμετέχουν συνάδελφοι από όλες τις ειδικότητες και από όλες τις εργασιακές σχέσεις. Μόνιμοι, επικουρικοί, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις ΟΑΕΔ. Συμμετέχουν γιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακοί, διοικητικοί, τραπεζοκόμοι, φύλακες.

Καλούμε σε συστράτευση ακόμα και τους συναδέλφους που μπορεί να μη συμφωνούν σε όλα μαζί μας, τους συναδέλφους που έχουν απογοητευτεί από τα αδιέξοδα που καθημερινά δημιουργεί αυτή η πολιτική. Εχουν την εμπειρία, γνωρίζουν πως ό,τι έχει κατακτηθεί έγινε με την πάλη των εργαζομένων.

Τους καλούμε να πάρουν θέση, να μπουν στον αγώνα. Να υπερψηφίσουν τα ψηφοδέλτια της ΤΑΣ και να συναντηθούμε την επόμενη μέρα στους καθημερινούς αγώνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ