Τρίτη 12 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Μεμονωμένες ομάδες» οι φασιστικές συμμορίες και άθλιοι συμψηφισμοί

Συζητήθηκε χτες η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τις φασιστικές επιθέσεις στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

Η προσπάθεια ξεπλύματος των ευθυνών της κυβέρνησης και οι έμμεσοι άθλιοι συμψηφισμοί, με αναφορές στο κατασκεύασμα περί «δύο άκρων», ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των όσων ανέφερε χτες στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας Ζ. Μακρή, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής σχετικά με τις επιθέσεις φασιστοειδών μέσα από τα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης σε βάρος μαθητών, γονέων και φοιτητών.

Ο Γ. Δελής αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα συνέβησαν όταν φασιστικές - ναζιστικές συμμορίες επί δύο μέρες είχαν μετατρέψει σε ορμητήριο το σχολικό συγκρότημα που στεγάζει το 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας πως όλη η Ελλάδα είδε ότι οι φασιστικές - ναζιστικές ομάδες, οι οποίες χαιρετίστηκαν από την Χρυσή Αυγή, αλώνιζαν μέσα και έξω από το σχολείο ανενόχλητες, περνώντας μπροστά από τα μάτια της αστυνομίας και χωρίς καμία έστω παρατήρηση από τις διευθύνσεις των σχολείων αυτών. Ενώ την δεύτερη μέρα των γεγονότων τα ΜΑΤ, κάνοντας πλάτες στις ομάδες αυτές, έριχναν χημικά ενάντια στους μαθητές, στους γονείς τους και τους φοιτητές. Παρόμοιες εικόνες εκτυλίχθηκαν στα ΕΠΑΛ Ευόσμου, όπου και εκεί η αστυνομία έλαμψε διά της απουσίας της, με τις ναζιστικές ομάδες να κυνηγούν και δημοσιογράφους.

«Αυτές οι οργανωμένες ακροδεξιές φασιστικές συμμορίες βρίσκονται απέναντι από τη νεολαία, τους μαθητές και τα προβλήματά τους. Εχθρεύονται εξ ορισμού τις διεκδικήσεις του λαού και των παιδιών του. Δεν το κρύβουν άλλωστε, το δηλώνουν ανοιχτά, με ανακοινώσεις τους, με δηλώσεις τους», επεσήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κάλεσε την υφυπουργό να πει συγκεκριμένα τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση «για να αντιμετωπιστεί η εγκληματική δράση αυτών των ναζιστικών ομάδων, που επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν το μαθητικό κίνημα. Τι θα κάνετε για να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι πρωταίτιοι αυτών των δολοφονικών επιθέσεων, να διερευνηθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες οποιουδήποτε στον κρατικό μηχανισμό, από την αστυνομία μέχρι οπουδήποτε αλλού υπάρχουν».

Απαντώντας η υφυπουργός, αν και προσπάθησε να ξεπλύνει τις κυβερνητικές ευθύνες λέγοντας πως η αντίδραση του υπουργείου ήταν άμεση και πως από την πρώτη στιγμή η υπουργός ζήτησε τη συνδρομή εισαγγελέα κ.ο.κ., επανέλαβε όλα όσα λέει η κυβέρνηση μέρες τώρα και δίνουν «αέρα στα πανιά» των φασιστικών συμμοριών, ότι «καταδικάζει βίαιες συμπεριφορές, σαν αυτές που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, από όπου κι αν προέρχονται», ότι «δεν μπορεί οι όποιες μεμονωμένες ομάδες, ακροδεξιές ή οτιδήποτε άλλο, να στέκονται εμπόδιο στην πρόοδο των παιδιών μας».

Ο Γ. Δελής, σχολιάζοντας τις απαντήσεις της υφυπουργού, σημείωσε ότι «επαναλαμβάνονται με έναν τρόπο και σήμερα η καταδίκη της βίας "από όπου κι αν προέρχεται" και τα περί "μεμονωμένων ομάδων". Ξέρετε, στο συγκεκριμένο ζήτημα για το οποίο μιλάμε, η βία είχε μία και μοναδική προέλευση, είχε αυτές τις φασιστικές, τις ναζιστικές, τις εγκληματικές συμμορίες. Δεν νομίζουμε ότι ξελασπώνονται οι ευθύνες της κυβέρνησης, και για όσα έγιναν αλλά και για όσα ίσως πρόκειται να γίνουν, αν δεν ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα».

Σημείωσε πως ό,τι και να ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ο κρατικός μηχανισμός, η αστυνομία, η ίδια η διοίκηση της Εκπαίδευσης, από τις διευθύνσεις των δύο σχολείων έως την κορυφή, το υπουργείο, έδειξαν χαρακτηριστική ανοχή και γι' αυτό έχουν «βαρύτατες ευθύνες», ενώ από την άλλη, σχολίασε, «όταν είναι να αντιμετωπίσουν τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, τα αντανακλαστικά τους ενεργοποιούνται σε χρόνο μηδέν».

Καταλήγοντας τόνισε ότι «όλες αυτές οι θεωρίες των "δύο άκρων" και οι συμψηφισμοί τελικά είναι το καλύτερο συγχωροχάρτι γι' αυτά τα φασιστοειδή, είναι ο αέρας στα πανιά τους για την εγκληματική τους δράση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ