Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στη μάχη για τα σύγχρονα δικαιώματα και την απόκρουση της αντεργατικής πολιτικής

Συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη και απεργιακή κλιμάκωση αποφασίστηκαν στη χτεσινή μεγάλη σύσκεψη

Με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συνδικαλιστών και εργαζομένων, φοιτητών και μαθητών, πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ η μεγάλη σύσκεψη των εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης, με στόχο την οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων, κόντρα στους νόμους που θέλουν να επιβάλουν η εργοδοσία και το κράτος της.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο μικρό αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Ο Πέτρος Σημάδης, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε εισηγητικά στις μάχες του προηγούμενου διαστήματος, με κορυφαία την κινητοποίηση στα εγκαίνια της ΔΕΘ, που αποτέλεσε την καλύτερη απάντηση στις αυταπάτες που μοίρασε με το τσουβάλι ο πρωθυπουργός αλλά και στα ψέματα που σέρβιραν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ πως μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή καπιταλιστική ανάπτυξη.

Τόνισε ότι αισιοδοξία και ελπίδα δίνει στον λαό και η άμεση και αποφασιστική απάντηση εργαζομένων, συνδικάτων, μαζικών φορέων ενάντια στους φασίστες που προσπαθούν να ξαναβγούν από τα λαγούμια τους.

Αναφέρθηκε επίσης στη σπουδαία παρακαταθήκη από τις δεκάδες εστίες αγώνα που έχουν ανάψει σε μια σειρά κλάδων, όπως στην «e-food», στα «Praktiker», στους εκπαιδευτικούς, στους υγειονομικούς, τη μεγάλη μάχη στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, όπου τα εργατικά σωματεία απαντούν σαν μια γροθιά στη γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης.

Τόνισε την ανάγκη αυτή η πλούσια πείρα να αποτελέσει το «στέρεο έδαφος» για την ανάπτυξη και τον συντονισμό της πάλης σωματείων σε πανελλαδικό επίπεδο, που «θα βάλει μπροστά τη διεκδίκηση δικαιωμάτων τα οποία να ανταποκρίνονται στην εποχή και τα επιτεύγματά της», που «θα μπλοκάρει τους αντεργατικούς νόμους, θα πετάξει στο καλάθι των αχρήστων τον νόμο Χατζηδάκη».

Τόσο εισηγητικά όσο και μέσα από τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν από τους εκπροσώπους των σωματείων, αναδείχθηκε η ανάγκη να μπουν στο «φουλ» οι μηχανές για να δυναμώσει το μέτωπο σύγκρουσης με την πολιτική της κυβέρνησης. Να προχωρήσει η οργάνωση του αγώνα με σχέδιο και με τα συνδικάτα να φτάνουν με το εξειδικευμένο πλαίσιο πάλης και στον τελευταίο χώρο δουλειάς. Για να οργανωθεί ένα πλατύ, μαζικό, πανελλαδικό μέτωπο που θα μπει μπροστάρης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Με έναν τέτοιο τρόπο δράσης θα βάλουν στην άκρη και τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ, του ΕΚΘ, μιας σειράς Ομοσπονδιών, που βιάζονται να αλλάξουν το καταστατικό τους με σκοπό να συμβαδίζουν με τις επιθυμίες της εργοδοσίας.

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή όταν ανέβηκε στο βήμα μαθήτρια του 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και με την παρέμβασή της αποκάλυψε την πραγματική στόχευση των φασιστικών επιθέσεων, που είναι το οργανωμένο κίνημα και ο προσανατολισμός των αιτημάτων του που αμφισβητεί την κυρίαρχη πολιτική.

Οργανώνεται πολύμορφη δράση

Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μεγάλο πανεργατικό συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη, ως ένας σημαντικός σταθμός, στην πορεία απεργιακής κλιμάκωσης και πανεργατικού ξεσηκωμού τους επόμενους μήνες. Στο πλαίσιο αυτό άμεσα καλούνται να συνεδριάσουν τα ΔΣ και να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις για την οργάνωση της πάλης, σε συσκέψεις σε χώρους δουλειάς, συζητήσεις. Να οργανωθεί η πάλη των εργαζομένων για τα προβλήματα που προκύπτουν στους χώρους εργασίας αλλά και στα σπίτια των εργαζομένων.

Παράλληλα, να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για την επιτυχία μιας σειράς κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα, όπως η απεργιακή μάχη στη ΔΕΗ, στις 19 Οκτώβρη, με αίτημα φθηνό ρεύμα για όλο τον λαό, στους υγειονομικούς που κορυφώνονται στις 21 Οκτώβρη με απεργία, στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, στα τέλη του Οκτώβρη, για να ανακληθεί η πρώτη απόλυση συνδικαλιστή με τον νόμο Χατζηδάκη. Επίσης, ανακοινώθηκαν μέρα δράσης για την ακρίβεια στα μέσα του Νοέμβρη και συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στις 17 Νοέμβρη, επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που θα οργανώσουν εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και μαζικοί φορείς της πόλης.

Η σύσκεψη ενέκρινε ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των εκπαιδευτικών, που μεταφέρει την απόφαση των εργαζομένων να παλέψουν μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, ώστε ο νόμος για την κατηγοριοποίηση των σχολείων να μην περάσει και οι απαγορεύσεις να μείνουν στα χαρτιά.

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη θα δημοσιευθεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».
Συσκέψεις σε άλλες πόλεις

Συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν σε συσκέψεις οργάνωσης της πάλης σε μια σειρά από πόλεις:

-- Στο Ηράκλειο την Παρασκευή 15 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στην Καλαμάτα την Κυριακή 17 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στον αίθριο χώρο της Περιφέρειας (πρώην νομαρχία).

-- Σε κοινή σύσκεψη προχωρούν Εργατικά Κέντρα της Ηπείρου στις 17 Οκτώβρη με θέμα την προετοιμασία πανηπειρωτικού συλλαλητηρίου.

-- Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε σύσκεψη τα σωματεία την Τρίτη 19 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο των Δημοτικών Σχολείων 4ου και 37ου (Κουμουνδούρου και Ανθίμου Γαζή).

-- Στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 22 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της Ενωσης Ιδιωτικών Υπάλληλων Λέσβου (Δαβάκη και Βαλαωρίτου).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε απεργιακούς ρυθμούς η δράση των συνδικάτων για τις 9 Νοέμβρη (2022-09-30 00:00:00.0)
Σε θέσεις μάχης τα συνδικάτα για αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα ενάντια στην ακρίβεια (2022-09-24 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι συσκέψεις Συνδικάτων για την οργάνωση της πάλης (2021-10-16 00:00:00.0)
Συσκέψεις συνδικάτων για την οργάνωση της πάλης (2021-10-15 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι συσκέψεις σε άλλες πόλεις (2021-10-14 00:00:00.0)
Συσκέψεις συνδικαλιστικών οργανώσεων σε άλλες πόλεις (2021-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ