Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις 36 εργολαβικών εργαζομένων στην ΕΒΟ Αιγίου

Τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι θέλει την αποτελεσματική λειτουργία της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων (ΕΒΟ) στο Αίγιο κατέρριψε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με τις απολύσεις 36 εργολαβικών εργαζομένων, παρά την εμπειρία και την τεχνογνωσία που κατέχουν.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μία σημαντική αμυντική βιομηχανία να λειτουργεί είτε με Σύμπραξη Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα είτε μέσω εργολάβων που ενοικιάζουν εργαζόμενους, αφού το μόνιμο προσωπικό της ΕΒΟ αυτήν τη στιγμή είναι μόλις 90 άτομα, εκ των οποίων οι 30 σε έναν περίπου χρόνο θα συνταξιοδοτηθούν.

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση δεν προχωρά σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ή μετατροπή των συμβάσεων των ενοικιαζόμενων εργαζομένων που δουλεύουν στην εταιρεία από το 2017. Μάλιστα, ο Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε πως οι απολύσεις σχεδιάζονται ενώ υπάρχουν σχέδια για παραγγελίες ύψους 772 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία. Για μια ακόμα φορά, δηλαδή, αποδεικνύεται ότι η «ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, αλλά και όλοι όσοι πίνουν νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, δεν αφορά τους πάντες. Ετσι, πρώτα «θύματα» αυτής της ανάπτυξης φαίνεται να είναι οι 36 εργολαβικοί εργαζόμενοι.

Να παρουσιάσει το μαύρο ως άσπρο επιχείρησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει το έργο της συγκεκριμένης εταιρείας στο Αίγιο με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που όμως δεν αναιρεί το γεγονός πως είναι προς όφελος των ιδιωτικών εταιρειών που μεσολαβούν μεταξύ εργαζομένων και ΕΒΟ Αιγίου. Επίσης, υπεραμύνθηκε του καθεστώτος της εργασιακής ομηρίας των 36 εργαζομένων, λέγοντας πως δεν είναι μόνιμο προσωπικό του εργοστασίου, άρα δεν πρόκειται για απολύσεις από το εργοστάσιο αλλά από την εργολαβική εταιρεία! Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να αποσείσει τις ευθύνες των αρμόδιων υπουργείων, Οικονομικών και Αμυνας, ισχυρίστηκε ότι οι τελικές αποφάσεις για προσλήψεις ή απολύσεις προσωπικού είναι στην αρμοδιότητα της διοίκησης της ΕΒΟ και όχι της κυβέρνησης, παρότι τα δύο αρμόδια υπουργεία είναι αυτά που χρηματοδοτούν και εποπτεύουν το έργο της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.

«Δεν θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, οι απολύσεις είναι απολύσεις, δεν έχει σημασία εάν τους απολύει ένας εργολάβος», επισήμανε ο Ν. Καραθανασόπουλος στη δευτερολογία του, σημειώνοντας τις ευθύνες συνολικά της κυβέρνησης για την κατάσταση που έχει δημιουργήσει με το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, την ομηρία των εργαζομένων και την αντιμετώπισή τους ως φθηνού αναλώσιμου προσωπικού.

«Δεν μπορεί η κυβέρνηση να "νίπτει τα χείρας της" ως Πόντιος Πιλάτος για τους εργαζόμενους και την ίδια ώρα να διαθέτει 2,5% σε ποσοστό του ΑΕΠ για τους εξοπλισμούς που εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ», επισήμανε χαρακτηριστικά και επανέλαβε την ανάγκη να παρέμβει η κυβέρνηση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την ανάκληση των 36 απολύσεων, τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ