Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Βαλτώνει στο 60,5% η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού

Καλπάζουν τα κρούσματα, αυξάνονται οι διασωληνώσεις

Πάνω από 4.000 κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν χτες, ενώ οι περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες πέρασαν στο «κόκκινο», με αύξηση στις διασωληνώσεις και στις εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία.

Χτες 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 15.707 θανάτους.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι αυξήθηκε σε 380 (από 354 μια μέρα πριν), το 86,05% εκ των οποίων είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Κατά 19,18% αυξήθηκαν χτες οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας, φτάνοντας τις 261.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.165, εκ των οποίων 841 εντοπίστηκαν στην Αττική, 591 στη Θεσσαλονίκη, 349 στη Λάρισα, 221 στη Μαγνησία, 140 στην Ημαθία, 125 στην Αχαΐα, 122 στην Πέλλα, 114 στην Πιερία, 102 στις Σέρρες. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 724.571 (ημερήσια μεταβολή +0,6%).

Στο μεταξύ, και στη χτεσινή ενημέρωση, η κυβέρνηση παρουσιάστηκε σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου», εναποθέτοντας εξολοκλήρου την πορεία της πανδημίας στην «ατομική ευθύνη». Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, παρουσίασε τα ...«μέτρα», τα οποία περιορίζονται στο «να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο. Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος». Ούτε λόγος για ενίσχυση των νοσοκομείων και των ΜΕΘ, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς ή για αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ούτε λόγος για επίταξη του ιδιωτικού τομέα, την ίδια στιγμή που ασθενείς διασωληνώνονται σε κοινούς θαλάμους.

Οσο για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην απογευματινή ενημέρωση ο γγ της ΠΦΥ, Μ. Θεμιστοκλέους, πλήρως εμβολιασμένο είναι το 60,5% του γενικού πληθυσμού (από... 60% πριν από 7 μέρες) και 69,8% του ενήλικου, ενώ πάνω από 2.300 κατάκοιτοι περιμένουν εδώ και 11 μήνες να εμβολιαστούν.

Με εκκλήσεις στην «ατομική ευθύνη» αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και την αύξηση της θνητότητας κατά 20% από τη συλλοίμωξη με τη γρίπη, ενώ ο κίνδυνος για μηχανική υποστήριξη είναι διπλάσιος. Παρ' όλα αυτά, ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης στον ένα μήνα από την έναρξή του ανέρχεται σε 1 εκατ. δόσεις, υπολειπόμενος σε σχέση με πέρυσι, αφού έχουν εμβολιαστεί μόνο 4.000 έγκυες, 5.000 παχύσαρκοι, 20.000 υγειονομικοί.

Εξαρση στην Ευρώπη με πάνω από 3.000 ημερήσιους θανάτους

Νέα επιδημιολογική έξαρση στον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από Covid-19 σημειώνεται σε όλη την Ευρώπη από τις αρχές Οκτώβρη. Είναι ενδεικτικό ότι σε 52 χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (στα ανατολικά έως το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία) καταγράφονται την τελευταία βδομάδα σχεδόν 240.000 κρούσματα ημερησίως και 3.120 θάνατοι, δηλαδή αύξηση κατά 16% σε σύγκριση με μια βδομάδα νωρίτερα. Πάνω από 3.000 νεκροί τη μέρα είχαν να καταγραφούν από τον Μάη του 2021. Ιδιαίτερα άσχημη είναι η κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη, στις χώρες της Βαλτικής και τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, επιστήμονες στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσαν ότι τα πιθανά οφέλη της χορήγησης του εμβολίου των «Pfizer»/«BioNTech» σε παιδιά ηλικίας 5 - 11 ετών υπερέχουν σαφώς των κινδύνων για σπάνια περιστατικά καρδιακής φλεγμονής.

Εάν ο FDA εγκρίνει τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5 - 11 ετών με σκεύασμα των «Pfizer»/«BioNTech», θα είναι το πρώτο εμβόλιο κατά της COVID-19 γι' αυτήν την ηλικιακή ομάδα στις ΗΠΑ και οι δόσεις μπορεί να είναι διαθέσιμες στις αρχές Νοέμβρη.

Η Κίνα ξεκίνησε μαζική εκστρατεία εμβολιασμού των παιδιών άνω των 3 ετών.

Επίσης η Επιτροπή Ανθρώπινων Φαρμάκων (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της «Moderna» σε ενήλικες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ