Τρίτη 2 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Να ικανοποιηθούν εδώ και τώρα τα δίκαια αιτήματα των λιμενεργατών

Τεράστια μηχανοκίνητη πορεία έζωσε το λιμάνι του Πειραιά

Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Από τα αμέτρητα συγκλονιστικά στιγμιότυπα που έχει καταγράψει ο απεργιακός αγώνας των εργαζομένων της COSCO και το μοναδικό κύμα αλληλεγγύης που προκάλεσε ήταν η τεράστια μηχανοκίνητη διαδήλωση που έζωσε το πρωί της Κυριακής 31 Οκτώβρη από τη μία άκρη στην άλλη το επιβατηγό λιμάνι του Πειραιά, την οποία διοργάνωσαν σωματεία του Πειραιά και της Αθήνας με αίτημα την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων.

Η μηχανοκίνητη πορεία σωματείων και Ομοσπονδιών ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι από το Μεταξουργείο. Αφού πέρασαν από όλο το κέντρο της Αθήνας, με τις ντουντούκες που είχαν μαζί τους να ενημερώνουν τον λαό της Αθήνας για το εργοδοτικό έγκλημα και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, και με τη φράση «Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας» να κυριαρχεί, στη συνέχεια έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά.

Στη πλατεία Καραϊσκάκη, τους υποδέχθηκαν οι συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι της COSCO, οι οποίοι πριν με τη σειρά τους είχαν περάσει από τις γειτονιές ολόκληρης της πειραιώτικης περιφέρειας (Κερατσίνι, Κορυδαλλό, Νίκαια) πετώντας τρικάκια και με τα σφυρίγματα, τα συνθήματα ζητούσαν από τον λαό του Πειραιά να σταθεί στο πλευρό τους.

Οταν ενώθηκαν οι δύο μηχανοκίνητες πορείες, όπως ήταν αναμενόμενο, περικύκλωσαν ολόκληρο το επιβατηγό λιμάνι, ηλεκτρίζοντας το κλίμα και ξεσηκώνοντας τους πάντες με τη μαζικότητα, τα σφυρίγματα, τα συνθήματά τους. Αλλά και τα σφυρίγματα, τα χειροκροτήματα, που συνοδεύονταν από υψωμένες γροθιές, οδηγών διερχόμενων οχημάτων, αλλά και πεζών.

Από τη μηχανοκίνητη πορεία της Κυριακής
Από τη μηχανοκίνητη πορεία της Κυριακής
Η τεράστια μηχανοκίνητη διαδήλωση πέρασε από τα δικαστήρια του Πειραιά, όπου εκείνη την ώρα ήταν σε εξέλιξη άλλη μια εκδίκαση, με τις καθιερωμένες διαδικασίες - παρωδία, της τέταρτης κατά σειρά αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η εργοδοσία απαιτώντας την ποινικοποίηση του απεργιακού αγώνα. Κατέληξε στα κεντρικά κτίρια της COSCO στην Ακτή Ξαβέρη.

Εκεί, παίρνοντας την ντουντούκα, ο πρόεδρος του σωματείου, ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι με τον μεγάλο αγώνα τους και την αλληλεγγύη «αναδείξαμε ποιος φταίει, για ποιον και από ποιον είναι αυτή η ανάπτυξη, ότι είναι πάνω στις πλάτες των εργαζομένων». Κατήγγειλε την προσπάθεια της εργοδοσίας να ποινικοποιήσει τον αγώνα που δίνουν «για να γυρίζουμε στις οικογένειές μας» και τόνισε ότι ήδη έχουν «πάρει την απάντησή τους και το επόμενο διάστημα θα την ξαναπάρουν. Οι εργαζόμενοι συνάδελφοι ξέρουν ποιο είναι το δίκιο τους, ξέρουν απέναντι σε ποιον παλεύουν και δεν έχουν αυταπάτες, δεν περιμένουν ότι κάποιος μεσσίας θα τους λύσει το πρόβλημά ή ότι τους είναι αρκετό να ζουν με ένα ξεροκόμματο».

Ολα αυτά διαδραματίζονταν με φόντο το γιγαντοπανό που είχε αναρτηθεί από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στον πύργο του Πειραιά και δέσποζε σε όλο το λιμάνι ορατό από παντού, στο οποίο αναγραφόταν: «Οχι άλλος νεκρός για τα κέρδη της COSCO. Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των λιμενεργατών».

Στο υπουργείο Εργασίας για την COSCO

Πανό στον πύργο του Πειραιά

Eurokinissi

Πανό στον πύργο του Πειραιά
Δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις για μέτρα προστασίας στο κάτεργο του λιμανιού και απαιτώντας να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των λιμενεργατών, παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στο υπουργείο Εργασίας από Ομοσπονδίες και συνδικάτα της Αττικής. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες εργαζομένων από πολλούς κλάδους, οικοδόμοι, εργαζόμενοι στο Φάρμακο, στο Μέταλλο, στα Τρόφιμα, στην Κλωστοϋφαντουργία, σε Τύπος - Χαρτί, στον Επισιτισμό - Τουρισμό, στους ΟΤΑ και το Δημόσιο, συνταξιούχοι. Παραβρέθηκαν ακόμη οι Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτές. Επίσης, αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ.

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ο Θοδωρής Λαφιάς, μέλος του ΔΣ της ΕΝΕΔΕΠ, ευχαρίστησε για την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη συνδικάτων και φορέων. Μια αλληλεγγύη που έδωσε μεγάλη δύναμη στον αγώνα τους, όπως τόνισε, και ζήτησε την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΕΕ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, απαίτησε την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των λιμενεργατών. Σημείωσε ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχουν ελπιδοφόρες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όπως των εργαζομένων στην «e-food», των εκπαιδευτικών, των υγειονομικών, και τώρα των λιμενεργατών. Μίλησε για τους αγώνες που θα ακολουθήσουν, όπως των οικοδόμων, των εργαζομένων στον Επισιτισμό, των ναυτεργατών. Κάλεσε στα συλλαλητήρια της Πέμπτης, με προοπτική «να κλιμακώσουμε με πανεργατική απεργία συνενώνοντας σε ένα μεγάλο ποτάμι αγώνα όλους τους επιμέρους κλαδικούς αγώνες που γίνονται».

Αγνοια του υπουργείου για τη βαρβαρότητα!

Ακολούθησε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΕΝΕΔΕΠ και των δύο Εργατικών Κέντρων με την Αννα Στρατινάκη, γενική γραμματέα Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και τους επικεφαλής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ). Η αντιπροσωπεία έθεσε τα αιτήματα των εργαζομένων στην COSCO τα οποία αφορούν στην ασφάλεια και την προστασία της υγείας των εργαζομένων και στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Καταρχάς απαίτησαν να βγει άμεσα το πόρισμα για το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στην COSCO.

Επίσης, έθεσαν τα αιτήματα των λιμενεργατών, με τους εκπροσώπους του υπουργείου να απαντούν ότι το πόρισμα θα βγει το ...νωρίτερο σε ένα μήνα (!) και δήλωσαν ότι αγνοούν τις συνθήκες με τις κόντρα βάρδιες και τη συνεχόμενη νυχτερινή εργασία - παρόλο που για όλα αυτά έχουν γίνει καταγγελίες και παρεμβάσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες από συνδικάτα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ