Τρίτη 12 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Περαιτέρω κλιμάκωση με επιδρομές, εισβολές και όλμους

Αλλεπάλληλες ισραηλινές επιδρομές και εισβολές στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη

Οι ισραηλινοί πύραυλοι έχουν πλήξει τα κτίρια ασφαλείας και τη φυλακή στη Γάζα

Associated Press

Οι ισραηλινοί πύραυλοι έχουν πλήξει τα κτίρια ασφαλείας και τη φυλακή στη Γάζα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Σε αλλεπάλληλες αεροπορικές επιδρομές εναντίον εγκαταστάσεων της Παλαιστινιακής Αρχής στη Λωρίδα της Γάζας επιδόθηκαν οι ισραηλινές δυνάμεις, το τελευταίο σαρανταοκτάωρο, ως «αντίποινα», όπως υποστήριζαν, για την εκτόξευση ενός νέου τύπου ρουκέτας κατά του Ισραήλ, που εκτιμούν ότι αποτελεί «σοβαρή κλιμάκωση της βίας». Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, από την άλλη, σε συνέντευξή του προς το BBC, εμφανιζόταν πεπεισμένος ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχουν οι ισραηλινές προσπάθειες αποσταθεροποίησής» του και συμβούλευε την ισραηλινή ηγεσία να «αποφασίσει ότι θα πρέπει να συνδιαλλαγεί με την εκλεγμένη ηγεσία του παλαιστινιακού λαού και σήμερα και αύριο».

Με διαφορά 30 λεπτών, ισραηλινά ελικόπτερα και F-16 έπληξαν, σε δύο κύματα, το κτιριακό συγκρότημα Σαράγια, όπου στεγάζονται παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά και φυλακές, στο κέντρο της πόλης της Γάζας. Από τις δύο επιδρομές τραυματίστηκαν, τουλάχιστον, 37 άνθρωποι, κυρίως αστυνομικοί και δημοσιογράφοι, που έσπευσαν στον τόπο της επίθεσης μετά την πρώτη επιδρομή. Ακολούθησε πανδαιμόνιο και σκηνές πανικού, ενώ οι λιγοστές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην περιοχή προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν τους κρατουμένους και, ταυτοχρόνως, να αποτρέψουν το συγκεντρωμένο πλήθος, που ζητούσε, εξοργισμένο, να αφεθούν ελεύθεροι για να μη σκοτωθούν αλυσοδεμένοι. Οπως ανακοινώθηκε, αργότερα, οι κρατούμενοι, ποινικοί και πολιτικοί, μεταφέρθηκαν σε άλλο κτίριο.

Ηταν η δεύτερη ισραηλινή επιδρομή μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, καθώς, αργά το βράδυ της Κυριακής, ισραηλινά ελικόπτερα είχαν εξαπολύσει πυραύλους κατά μεταλλουργίας στην περιοχή Τζαμπάλιγιε και κατά του παλαιστινιακού υπουργείου Σχεδιασμού στην περιοχή Μπέιτ Λάχα, στη βόρεια πόλη της Γάζας, όπου τραυματίστηκαν 30 Παλαιστίνιοι και 2 υπάλληλοι των παρακειμένων γραφείων του ΟΗΕ, ενώ καταστράφηκαν σπίτια και καταστήματα.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της ισραηλινής ηγεσίας ότι δεν πρόκειται να αφεθεί αναπάντητη η εκτόξευση όλμων τύπου «Κασάμ 2», ένα είδος νέων όλμων που κατασκευάζει η εξτρεμιστική οργάνωση «Χαμάς». Οι νέοι όλμοι προσγειώθηκαν σε αγροτική περιοχή του νοτίου Ισραήλ, την Κυριακή το πρωί, και χαρακτηρίστηκαν «εξαιρετικά σημαντική κλιμάκωση» από τον εκπρόσωπο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αβι Παζνέρ, καθώς εκτιμάται ότι έχουν βεληνεκές 5 - 8 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα να μπορούν να πλήξουν ισραηλινές πόλεις αν εκτοξευτούν από τη Δυτική Οχθη. Η «Χαμάς», στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της, προειδοποιεί όλους τους εποίκους να εγκαταλείψουν την κατεχόμενη παλαιστινιακή γη, πριν τους πλήξουν οι «Κασάμ».

Λίγη ώρα μετά, την Κυριακή το πρωί, δύο Παλαιστίνιοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε καφετερία κοντά σε στρατιωτική βάση στην πόλη Μπεερσέμπα, του νοτίου Ισραήλ, όπου σκοτώθηκαν 2 γυναίκες στρατιώτες και οι δύο επιτιθέμενοι, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 30 θαμώνες. Ακολούθησε ο θάνατος μιας 78χρονης Ισραηλινής και ο τραυματισμός του γιου της σε ενέδρα λίγο έξω από τη Νάμπλους. Νωρίς το βράδυ της Κυριακής, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στη Νάμπλους και περικύκλωσε το προσφυγικό στρατόπεδο Ασκάρ, όπου πραγματοποίησε έρευνες σε σπίτια και συνέλαβε 3 Παλαιστίνιους. Τέλος, το Σαββατοκύριακο, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε δύο φορές στο χωριό Ταμούν, προκειμένου να συλλάβει υπόπτους συνεργάτες του Παλαιστινίου που επιτέθηκε, την περασμένη Τετάρτη, στον εποικισμό Χάμρα, όπου σκοτώθηκαν 3 έποικοι.

«Ο παλαιστινιακός λαός δε νικιέται»

«Ο παλαιστινιακός λαός δεν μπορεί να νικηθεί. Η ισραηλινή κυβέρνηση θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να συνδιαλλαγεί με την εκλεγμένη ηγεσία του και τον πρόεδρό του, που είμαι εγώ σήμερα, και θα είναι όποιος εκλεγεί από τον παλαιστινιακό λαό, αύριο. Δεν μπορεί να με απομακρύνει από την εξουσία, δεν μπορεί να με εξαιρέσει από τις ειρηνευτικές συνομιλίες». Αυτά δήλωνε, σε συνέντευξή του στο BBC, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, ο οποίος, αντιδρώντας έντονα σε ερώτηση για το αν κυκλοφορούν ελεύθεροι ύποπτοι για αντι-ισραηλινές επιθέσεις, υπογράμμισε ότι «ο ισραηλινός λαός έχει καταστρέψει όλες σχεδόν τις παλαιστινιακές φυλακές. Ας είναι δίκαια τα ΜΜΕ».

Ο Αριέλ Σαρόν, από την πλευρά του, σε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας την Κυριακή το βράδυ, επανέλαβε ότι επιθυμεί να συνδιαλλαγεί με άλλη εναλλακτική παλαιστινιακή ηγεσία. Εντούτοις, απέφυγε να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που φέρεται να δέχεται από ακροδεξιούς συγκυβερνώντες του να προχωρήσει σε ανατροπή του Γιάσερ Αραφάτ. Τις πιέσεις εντείνουν και οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που επέμεινε ότι «η μοναδική λύση πρέπει να είναι η στρατιωτική και η ανατροπή του Αραφάτ».

Την ίδια στιγμή, όμως, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υιοθετούσαν τη γαλλική θέση ότι «πρέπει άμεσα να αρχίσει ο διάλογος, με σημείο εκκίνησης την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους». Εξοργισμένος εμφανιζόταν, χθες, και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην περιοχή, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί όπλα ανεπίτρεπτα μεγάλης ισχύος σε κατοικημένες περιοχές, όπως έγινε στη Γάζα, όπου και τραυματίστηκαν οι υπάλληλοι του οργανισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ