Τρίτη 12 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ - ΣΟΜΑΛΙΑ
Αμερικανικά σχέδια επί χάρτου

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΣΑΝΑ.-

«Επιχειρήσεις εντατικής παρακολούθησης», αλλά και ενδεχόμενο επανάληψης του σεναρίου που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στις Φιλιππίνες, ετοιμάζουν πυρετωδώς οι ΗΠΑ, τουλάχιστον για δύο χώρες, την Υεμένη και τη Σομαλία.

Οσον αφορά το πρώτο σκέλος, δηλαδή τις επιχειρήσεις για την εντατική παρακολούθηση της Υεμένης και της Σομαλίας, το αποκαλύπτει δημοσίευμα των βρετανικών «Times» και προσθέτει ότι η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία πρόκειται να προσφέρουν αφειδώς τη βοήθειά τους στην Ουάσιγκτον, η οποία προετοιμάζει τη δεύτερη φάση στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, όμως καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη για τα εναέρια μέσα που πρόκειται να διαθέσουν οι τρεις χώρες. «Δεν πρόκειται να είναι στην ίδια κλίμακα με το Αφγανιστάν, όμως υπάρχουν αρκετές πληροφορίες που αφορούν τη Σομαλία και την Υεμένη για να δικαιολογήσουν μία συμμαχική επιχείρηση» σε διεθνές επίπεδο, προσθέτουν οι στρατιωτικές πηγές. Βρετανικές πηγές τονίζουν στους «Times» πως σε αυτό το στάδιο δεν προβλέπεται αποστολή βρετανικών στρατευμάτων στη Σομαλία ή στην Υεμένη. Επίσης εξαιρετικά απίθανη είναι στο εγγύς μέλλον μία επέμβαση κατά του Ιράκ, το οποίο σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους αποτελούν μαζί με το Ιράν και τη ΛΔ Κορέας τον «άξονα του κακού», διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές στην εφημερίδα.

Στους σχεδιασμούς αυτούς πιθανώς εντάσσεται και η χτεσινή ολιγόωρη επίσκεψη του Γενικού Επιτελάρχη των ΗΠΑ Τόμι Φρανκς στην Υεμένη, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αλί Αμπντουλά Σάλεχ και συζήτησαν τη συνεργασία των δύο χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και σε ζητήματα ασφάλειας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Φρανκς, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αποστείλουν στρατεύματα προκειμένου να στραφούν κατά των μελών της Αλ Κάιντα που πιστεύουν ότι δρουν στην Υεμένη, αλλά θα προσφέρουν την αμέριστη βοήθειά τους στην κυβέρνηση της χώρας, τόσο σε εκπαίδευση όσο και με άλλους τρόπους. Ο Φρανκς επισκέφτηκε την πρωτεύουσα της Υεμένης, αμέσως μετά το Μπαχρέιν καθ' οδόν για το Κουβέιτ όπου κατέφθασε αργά χτες το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ