Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.--«Σκεφτόμαστε μια οργάνωση ανάμεσα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (...) έναν κοινό τόπο για αρκετούς Ευρωπαίους, κάτι το οποίο θα επιτρέψει στους πρεσβευτές μας να είναι παρόντες», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, αναφερόμενος στο Αφγανιστάν και σε διεργασίες γύρω από την ευρωπαϊκή διπλωματική εκπροσώπηση στην Καμπούλ. «Αυτό είναι ένα διαφορετικό διάβημα από μια πολιτική αναγνώριση ή έναν πολιτικό διάλογο με τους Ταλιμπάν», ισχυρίστηκε, προσθέτοντας ότι «θα έχουμε μια εκπροσώπηση μόλις μπορέσουμε να την ανοίξουμε».

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, διόρισε την Αμερικανίδα Στέφανι Ουίλιαμς ως ειδική σύμβουλό του για τη Λιβύη. Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Νοέμβρη, λίγες βδομάδες πριν από τις προγραμματισμένες για τις 24 Δεκέμβρη προεδρικές εκλογές, είχε παραιτηθεί ο ειδικός απεσταλμένος για τη Λιβύη, Γιαν Κούμπις, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις για τους λόγους ούτε από τον ίδιο ούτε από τον ΟΗΕ. Σημειωτέον, σε αντίθεση με τη θέση του ειδικού απεσταλμένου του γγ του ΟΗΕ, η θέση του ειδικού συμβούλου δεν απαιτεί έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΝΑΪ ΠΙ ΤΑΟΥ.-- Σε 4 χρόνια φυλάκισης για υποκίνηση ταραχών και παραβίαση κανόνων που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας καταδικάστηκε η πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Τσι, που κρατείται από την 1η Φλεβάρη και την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε τελικά ότι η ποινή της μειώθηκε σε 2 χρόνια, μετά από «χάρη που της δόθηκε». Η Ουάσιγκτον κατήγγειλε μια «άδικη» καταδίκη που συνιστά «προσβολή στη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη στη Βιρμανία». Σε βάρος της εκκρεμούν και άλλες κατηγορίες από τους πραξικοπηματίες, που θα μπορούσαν να επισύρουν πολύ μεγαλύτερες ποινές.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες αγνοούνται από τις εκρήξεις του ηφαιστείου Σεμέρου της Ινδονησίας. Το υψηλότερο ηφαίστειο στην Ιάβα εξερράγη το Σάββατο, εκτοξεύοντας τόνους στάχτης και καλύπτοντας τα γύρω χωριά. Χτες συνεχίστηκε εκ νέου η ηφαιστειακή δραστηριότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ