Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Νέο κύμα απολύσεων για τους γουνεργάτες και νέες ενισχύσεις στους επιχειρηματίες

Κάλεσμα στους γουνεργάτες να συσπειρωθούν στο σωματείο προκειμένου να αντιπαλέψουν το κύμα δεκάδων απολύσεων που είναι σε εξέλιξη σε μονάδες της περιοχής και να διεκδικήσουν τα σύγχρονα δικαιώματά τους απευθύνει το Σωματείο Εργατών-τριών Γούνας Σιάτιστας.

Οπως καταγγέλλει το σωματείο, δεκάδες εργαζόμενοι στη Σιάτιστα, στην Καστοριά και τη Γαλατινή έρχονται αντιμέτωποι με απολύσεις, καθώς λήγουν οι 3μηνες και 4μηνες συμβάσεις που επιβάλλουν οι εργοδότες ανάλογα με τις ανάγκες της κερδοφορίας τους και τον όγκο παραγγελιών που έχουν οι επιχειρήσεις τους. Παράλληλα, πολλοί είναι επίσης αυτοί που αναγκάζονται να υπογράψουν κάτω από την πίεση της εργοδοσίας «οικειοθελείς αποχωρήσεις», ελπίζοντας ότι οι εργοδότες όταν (και αν) πάρουν παραγγελίες θα τους επαναπροσλάβουν ή θα τους δώσουν δουλειά στο σπίτι (φασόν, χωρίς καμία ασφαλιστική κάλυψη).

Η πρακτική των «οικειοθελών αποχωρήσεων» είναι χρόνια για τους εργαζόμενους της περιοχής, που σε μεγάλο βαθμό εργάζονται στον κλάδο της γούνας. Οπως τονίζει το σωματείο, «για πάνω από 50 χρόνια οι επιχειρηματίες της περιοχής έπαιρναν επιδοτήσεις, δάνεια και πάλι από την αρχή νέες ρυθμίσεις, νέα δάνεια, ξανά επιδοτήσεις». Μάλιστα, παρά τον πακτωλό κρατικών ενισχύσεων, οι εργαζόμενοι εργάζονται με μεροκάματα πείνας, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις και σε πολλές περιπτώσεις ανασφάλιστοι, με ελλιπή μέτρα υγείας και ασφάλειας στη διαδικασία παραγωγής, μέσα στις αναθυμιάσεις από τοξικά χημικά και χρώματα.

Το εισόδημα των γουνεργατών της περιοχής έχει χτυπηθεί βάναυσα τα τελευταία χρόνια, μέσα στην πανδημία, καθώς τον Μάρτη του 2020 περίπου 1.000 εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή εργασίας από το κλείσιμο των μονάδων παραγωγής, ενώ σε Σιάτιστα και Βόιο υπολογίζονται περίπου σε 2.000 οι άνεργοι του κλάδου.

Παράλληλα, το σωματείο τονίζει μεταξύ άλλων πως κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κοζάνη, ο πρωθυπουργός το μόνο που είπε είναι πως υπάρχει ένα «στρατηγικό σχέδιο» που μελετάται για τον κλάδο της γούνας, ο οποίος αντιμετωπίζει «λειτουργικό πρόβλημα», και πως θα στηριχθεί από την κυβέρνηση. «Λίγους μήνες πριν, η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ», θυμίζει το σωματείο, «ψήφισαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την απαγόρευση εκτροφής ζώων σε κλουβιά, τσουβαλιάζοντας στην ουσία και τα γουνοφόρα, ενώ την ίδια στιγμή όλοι τους δίνουν όρκους πίστης και βοήθειας στους μεγαλοεπιχειρηματίες της περιοχής.

Αυτά δείχνουν ότι το νέο "στρατηγικό σχέδιο" θα περιλαμβάνει νέες ενισχύσεις στους επιχειρηματίες της γούνας, προσαρμογές στα νέα δεδομένα της αγοράς και θα φέρει νέα συγκέντρωση σε λιγότερα χέρια. Για τους γουνεργάτες θα σημάνει αύξηση της ανεργίας, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, πατώντας στο νέο αντεργατικό πλαίσιο (π.χ. νόμος Χατζηδάκη)».

Το σωματείο ξεκαθαρίζει πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποδεχτούν το μέλλον που τους επιφυλάσσουν κυβέρνηση και εργοδότες, να περιοριστούν στα ληξιπρόθεσμα προγράμματα κατάρτισης που έχουν στόχο να ενσωματώσουν τις όποιες αντιδράσεις, αλλά να διεκδικήσουν εφαρμογή της ΣΣΕ, με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας, επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους του κλάδου στο 80% του βασικού μισθού, χορήγηση έκτακτου επιδόματος 1.000 ευρώ κ.λπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικούν σταθερή δουλειά και εισόδημα για όλους (2021-08-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2014-05-06 00:00:00.0)
Από την ανεργία στη... φυλακή! (2003-10-23 00:00:00.0)
Σε τραγικές διαστάσεις η ανεργία (1998-11-21 00:00:00.0)
Στημένη απόπειρα συκοφάντησης (1996-03-02 00:00:00.0)
Τους έκαψαν τη "γούνα"! (1995-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ