Κυριακή 17 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Χωρίς συντάξεις μετά το Μάη!
  • Η κυβέρνηση δεν έδωσε ούτε μια δραχμή απ' τα 135 δισ. που οφείλει στο Ταμείο
  • Εφτά δισ. το μήνα και για ένα χρόνο ζητά ο διοικητής του Ταμείου Κ. Κόντος με επιστολή του απ' την κυβέρνηση

Σε αδυναμία καταβολής των συντάξεων μετά το Μάη του 2002 θα βρεθεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) καθώς η κυβέρνηση δεν απέδωσε ούτε μια δραχμή απ' τις υποχρεώσεις της, που ξεπερνούν πια τα 135 δισ. δραχμές. Την ίδια ώρα τα αποθεματικά του Ταμείου μειώνονται δραματικά, με αποτέλεσμα - εκτός απ' την αδυναμία αντιμετώπισης των υποχρεώσεων - να χάνονται και οι τόκοι.

Μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΕ ο διοικητής Κ. Κόντος έστειλε (4.2.2002) έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας Δ. Ρέππα και τους υφυπουργούς Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλο και Οικονομικών Γ. Φλωρίδη στην οποία αναφέρει: «Απ' την πιθανή ροή των εισπράξεων - πληρωμών του ΤΕΒΕ από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2002 διαπιστώνεται έντονο ταμειακό πρόβλημα και πολύ σύντομα θα προκαλέσει αδυναμία καταβολής και αυτών ακόμα των τακτικών συντάξεων. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την άρνηση της Πολιτείας να καταβάλει τις νομοθετημένες υποχρεώσεις της (ν. 2084/92) που έχουν συσσωρευτεί από το έτος 1993 μέχρι και σήμερα, που ξεπερνούν τα 110 δισ.».

Ο ΟΑΕΕ προήλθε απ' την ενοποίηση των Ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΑΕ (Εμπόρων) και ΤΣΑ (Αυτοκινητιστών) και στον Πίνακα 1 φαίνονται οι απαιτήσεις ξεχωριστά για κάθε ταμείο μέχρι την 31.12.2001, που έφταναν τα 134,581 δισ. δραχμές. «Για τη λύση του προβλήματος θα πρέπει απαραίτητα να καταβάλλονται στο Ταμείο μας μηνιαίως και άμεσα πέραν των υποχρεώσεων του έτους 2002 από την ίδια αιτία τουλάχιστον 7 δισ. δραχμές και επί ένα έτος. Εάν το αίτημα αυτό δεν ικανοποιηθεί, λυπάμαι αλλά θα βρεθώ σε αδυναμία καταβολής όπως προείπα των άμεσων υποχρεώσεων του Ταμείου» τονίζει ο Κ. Κόντος στην επιστολή του και «ζητά προγραμματισμό καταβολής του υπολοίπου των απαιτήσεων του ΤΕΒΕ».

Οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ μαζί με όλους τους συνταξιούχους της χώρας θα κατεβούν στους δρόμους στις 26 Φλεβάρη, διεκδικώντας καλύτερες συντάξεις
Οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ μαζί με όλους τους συνταξιούχους της χώρας θα κατεβούν στους δρόμους στις 26 Φλεβάρη, διεκδικώντας καλύτερες συντάξεις
Είναι η δεύτερη φορά που ο ΟΑΕΕ απευθύνεται με δραματικό τρόπο στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς η κυβέρνηση, ενώ εφαρμόζει με επιμέλεια όλες τις αρνητικές ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους, εντούτοις αρνείται και τις ελάχιστες υποχρεώσεις που απορρέουν απ' τον αντιασφαλιστικό νόμο 2084/92.

Στις 26.7.2001 η Διοίκηση του ΟΑΕΕ είχε στείλει στον τότε υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση έγγραφο με τον οποίο ζητούσε την καταβολή 30 δισ. στο ΤΕΒΕ, 7 δισ. στο ΤΑΕ και 3 δισ. στο ΤΣΑ για την κάλυψη των αναγκών. Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα κατέβαλε το ποσό αυτό στις αρχές του Δεκέμβρη, καθώς οι υπηρεσίες του Ταμείου εξέφραζαν φόβους για την καταβολή των συντάξεων και του Δώρου Χριστουγέννων αφού συνέπιπτε και με την εφαρμογή του ευρώ και έπρεπε να καταβληθούν και οι συντάξεις του Γενάρη μέχρι το τέλος του 2001.

Η κυβέρνηση όχι μόνο αθέτησε την υπόσχεση, αλλά προσπαθεί να μειώσει τις οφειλές της, με το επιχείρημα ότι οι «νεοασφαλισμένοι» του ΟΑΕΕ - όσοι δηλαδή ασφαλίστηκαν μετά την 1.1.1993 - δεν κατέβαλαν όλοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Ομως, υπάρχει ήδη αντίθετη γι' αυτό το επιχείρημα γνωμάτευση του ίδιου του κράτους.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε σε μια συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και της Διοίκησης του ΟΑΕΕ στις 23.1.2002. Η ηγεσία του υπουργείου υποσχέθηκε ότι θα απαντήσει τόσο για το ύψος της οφειλής όσο και για την καταβολή των 40 δισ. δραχμών.

Κόβουν κι απ' τις πενταροδεκάρες

Το ΔΣ του ΟΑΕΕ αποφάσισε αύξηση 4% των συντάξεων και αύξηση 8% των εισφορών των ασφαλισμένων. Με την απόφαση αυτή διαφώνησε -και την καταψήφισε - ο Χρ. Τριάντης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ και εκπρόσωπός της στο ΔΣ, ζήτησε κατώτερη σύνταξη 200.000 δραχμές και αυξήσεις 6% για τις εισφορές.

Κι όμως η κυβέρνηση, με επιχείρημα την οικονομική κατάσταση στο ταμείο - που δημιούργησε η ίδια - θέλει να μειώσει τις αυξήσεις σε 3,5% (!), ώστε να ευθυγραμμιστεί και ο ΟΑΕΕ με τη γενική πολιτική της κυβέρνησης στις αυξήσεις. Οι αυξήσεις στις συντάξεις για το 2002 θα είναι κλιμακωτές και θα φτάνουν μέχρι 3,5% μαζί με το διορθωτικό ποσό. Για τα ταμεία των αυτοαπασχολούμενων η κυβέρνηση έδινε την ευχέρεια να δώσουν μεγαλύτερες αυξήσεις εφόσον το επιτρέπουν οι οικονομικές τους δυνατότητες.

Ετσι οι κατώτερες συντάξεις - και εάν ισχύσουν οι αυξήσεις για 3,5% - θα διαμορφωθούν για το 2002 ως εξής:

Για το ΤΕΒΕ οι συντάξεις Γήρατος - Αναπηρίας θα είναι είναι 108.680 δραχμές (έναντι 105.000) και οι συντάξεις λόγω θανάτου 91.680 δραχμές (έναντι 88.580).

Στα ίδια επίπεδα θα διαμορφωθούν και οι συντάξεις του ΤΣΑ, όπως προβλέπει ο νόμος για τη συγχώνευση των ταμείων.

Στο ΤΑΕ οι συντάξεις θα διαμορφωθούν ως εξής: Γήρατος -Αναπηρίας 126.720 δραχμές (έναντι 122.430) και λόγω θανάτου 114.430 δραχμές (έναντι 110.560).


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ