Κυριακή 17 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πρόσωπο
Μάργκαρετ Θάτσερ

Γρηγοριάδης Κώστας

Η «Σιδηρά Κυρία» της βρετανικής πολιτικής σκηνής, Μάργκαρετ Θάτσερ, μπορεί εδώ και μία δεκαετία να έχει «συνταξιοδοτηθεί» από την ενεργό πολιτική, αλλά δε δείχνει να απομακρύνεται από εκείνους που υπηρέτησε όλη της τη ζωή...

Μέσα από τις σελίδες της αμερικανικής εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς», «ξαναχτύπησε» πάλι, θυμίζοντας τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Με ένα λόγο χαρακτηριστικό, φλεγματικό, σαφή, απόλυτα ακριβή και άκρως κυνικό, υπερασπίστηκε όχι μόνο τον Αμερικανό Πρόεδρο και τη θεωρία του «περί άξονα του κακού», ουσιαστικά την αφορμή του για να συνεχίσει απτόητος τον πόλεμο κατά της οικουμένης, αλλά κάλεσε τους πάντες να ακολουθήσουν. «Η ελευθερία απαιτεί σθένος και εμείς δεν το επιδείξαμε», τονίζει η «Σιδηρά κυρία», επιπλήττοντας με αυτό τον τρόπο «διαφωνούντες», όπως ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν και ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ, που αποτόλμησαν να εκφράσουν κάποιες ενστάσεις, λέγοντας ότι «δεν είμαστε δορυφόροι των ΗΠΑ» και τους επαναφέρει όχι μόνο στην τάξη, αλλά απαιτεί ταυτοχρόνως στοίχιση: «Προχωρήστε για έναν κόσμο ασφαλέστερο... Πολεμώντας τον ισλαμικό εξτρεμισμό», όπως έπραξε κάποτε η Δύση «με τον μπολσεβικισμό», ακολουθώντας πιστά τον «ηγεμόνα» φυσικά.

Αραγε είναι δυνατόν ο λόγος μιας «γηραιάς συνταξιούχου» να επιδράσει ως καταλύτης στις εξελίξεις; Μάλλον όχι. Εξάλλου, οι εξελίξεις έχουν ως ένα βαθμό δρομολογηθεί. Απλώς, είναι ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, κυρίως προς αυτούς που δε συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις.


Χρ.Μ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ