Παρασκευή 14 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Κλοιός ανατιμήσεων συνθλίβει το λαϊκό εισόδημα

Μαζικές ανατιμήσεις στην γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης εμφανίζει ο επίσημος πληθωρισμός καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), ενισχύθηκε τον Δεκέμβρη του 2021 φτάνοντας στο 5,1%. Πρόκειται για τον όγδοο στη σειρά μήνα συνεχούς ανόδου και μάλιστα με επιταχυνόμενους ρυθμούς, ενώ, όπως όλα δείχνουν, το κύμα της ακρίβειας θα συνεχιστεί και στη διάρκεια του 2022 ροκανίζοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα.

Οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά λαϊκής κατανάλωσης βάζουν φωτιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Διαμορφώθηκαν τον Δεκέμβρη, σε ετήσια βάση, ως εξής:

  • 4,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, κυρίως λόγω αύξησης σε:

- ελαιόλαδο 17%

- αρνί και κατσίκι 19,7%

- πουλερικά 6,6%

- παρασκευάσματα με βάση το κρέας 6,6%

- νωπά ψάρια 6,7%

- τυριά 5,5%

- πατάτες 14,2%

- νωπά φρούτα 5,5%

- νωπά λαχανικά 5,5%

- ψωμί 4,9%

- άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής 2,9%

- ζυμαρικά 7,6%

- μοσχάρι 4,2%

- σοκολάτες - προϊόντα σοκολάτας 4%

- καφέ 3,4%.

  • 18% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης των τιμών σε ηλεκτρισμό 45%, φυσικό αέριο 135,7%, πετρέλαιο θέρμανσης 34,1%, ενοίκια κατοικιών 0,5%.
  • 10% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά 21,7%, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα 11,5%, καινούργια αυτοκίνητα 7,7%, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο 19,6%.
  • 2,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης των τιμών σε έπιπλα και διακοσμητικά είδη 3,8%, υαλικά - επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης 7,8%, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού 1%.

Τέλος, στην ομάδα Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια καταγράφηκαν ανατιμήσεις 1,2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ανατιμήσεις για το 2021 σε μέσα επίπεδα 12μήνου διαμορφώθηκαν σε 1,2%.

Κόντρες για τη νομισματική πολιτική

Την ίδια ώρα, η συνεχιζόμενη άνοδος του πληθωρισμού σε επίπεδο Ευρωζώνης φέρνει ξανά στην επιφάνεια τις ενδοαστικές κόντρες αναφορικά με το μείγμα της εφαρμοζόμενης νομισματικής πολιτικής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τυχόν αναθεώρηση του σημερινού πλαισίου σχετικά με τους ρυθμούς απόσυρσης μέτρων νομισματικής χαλάρωσης θα τεθεί στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τον Μάρτη, ενώ βέβαια με ζητούμενο τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα επικριτικά δημοσιεύματα προς την ΕΚΤ από την πλευρά των αστικών μέσων ενημέρωσης της Γερμανίας.

Ηδη η ΕΚΤ ανέβασε ακόμη περισσότερο τον πήχη των προβλέψεων σχετικά με το επίπεδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη για το 2022 στο 3,2% (από 1,7%) και για το 2023 στο 1,8% (από 1,5%).

Οι μεγάλες διαφορές εκτιμήσεων σε σχέση με αυτές του Σεπτέμβρη αποδίδονται κατά κύριο λόγο στις μεγαλύτερες ανατιμήσεις στην Ενέργεια, καθώς και στα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Σε κάθε περίπτωση, με όποιο «μείγμα» διαχείρισης, οι εργαζόμενοι είναι χαμένοι και το κεφάλαιο κερδισμένο. Οπως επισημαίνεται στην τελευταία έκθεση της ΕΚΤ, «η αύξηση των μισθών συνεπάγεται μια αξιοσημείωτη αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, η οποία θα συμβάλει στην ανοδική πορεία του πληθωρισμού, εξαιρουμένων των τροφίμων και της Ενέργειας».

Ουσιαστικά, και με αυτές τις διατυπώσεις, ξεκαθαρίζεται ότι οι μισθοί θα συμπιέζονται χαμηλότερα από τα επίπεδα του επίσημου πληθωρισμού, σε μια εξέλιξη που έρχεται να αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ