Παρασκευή 14 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νέες φορολογικές διευκολύνσεις για τους εφοπλιστές

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ το ψήφισαν από κοινού

Την παραπέρα μείωση των ήδη συμβολικών φορολογικών συντελεστών των εφοπλιστών και άλλες φορολογικές διευκολύνσεις υπέρ του εφοπλιστικού κεφαλαίου αλλά και άλλων επιχειρηματικών ομίλων, όπως των αεροπορικών εταιρειών, ψήφισαν από κοινού χτες στην Ολομέλεια της Βουλής ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμα φορά ότι ταυτίζονται στρατηγικά στη στήριξη των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Τα νέα δωράκια προς το κεφάλαιο βρίσκονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση της Σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας και την αποφυγή της φοροδιαφυγής αναφορικά με φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου και του συνημμένου σε αυτήν Πρωτοκόλλου».

Την ώρα λοιπόν που μισθωτοί, συνταξιούχοι και αυτοαπασχολούμενοι φορολογούνται με 23%, στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου, όπου καθορίζονται τα κριτήρια για τη φορολογία των κερδών από την εκμετάλλευση πλοίων, προβλέπεται ότι «καθιερώνεται το κριτήριο του κράτους του νηολογίου του πλοίου (σημαία του πλοίου), σύμφωνα με την πάγια ελληνική θέση». Με άλλα λόγια, με την κύρωση της συμφωνίας, στα πλοία είτε με ελληνική σημαία είτε με σημαία Σιγκαπούρης θα ισχύουν πλέον για τους εφοπλιστές οι φοροαπαλλαγές που έχουν κατοχυρωθεί στο ελληνικό Σύνταγμα. Δηλαδή, και οι εφοπλιστές που δραστηριοποιούνται στη Σιγκαπούρη θα είναι ουσιαστικά εντελώς φοροαπαλλαγμένοι. «Το κριτήριο αυτό εξασφαλίζει πλήρως τα ελληνικά συμφέροντα. Για τον λόγο αυτό η χώρα μας επιδιώκει, κατά τη σύναψη διμερών συμβάσεων αποφυγής της διπλής φορολογίας του εισοδήματος, την καθιέρωση του κριτηρίου του νηολογίου του πλοίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά την αιτιολογική έκθεση. Στην ουσία το άρθρο αυτό συνιστά παραπέρα μείωση της φορολογίας των εφοπλιστών.

Αντίστοιχα, οι αεροπορικές εταιρείες θα φορολογούνται για τα κέρδη τους «ανεξάρτητα από πού προκύπτουν αυτά», δηλαδή πού δραστηριοποιείται η εταιρεία, μόνο από το συμβαλλόμενο κράτος που εμφανίζεται ως έδρα της διοίκησης της εταιρείας.

Χαρακτηριστικό είναι και το άρθρο 10, που αφορά τη φορολογία των μερισμάτων των ανωνύμων εταιρειών, την οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μείωσε σε 10% από 15% και με τη σειρά της η κυβέρνηση της ΝΔ σε 5%. Τώρα, αυτό το 5% εξασφαλίζεται ότι θα ισχύει «στο κράτος όπου βρίσκεται το νομικό πρόσωπο που τα διανέμει». Σε απλά Ελληνικά, το ποσοστό αυτό θα ισχύει είτε στην Ελλάδα είτε στη Σιγκαπούρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι οι ρυθμίσεις αυτές προκύπτουν από το «Πρότυπο Σύμβασης του ΟΟΣΑ».

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Ελευθεριάδου χαρακτήρισε «θετική» τη σύμβαση, γιατί «προβλέπει ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα ανάμεσα στις δύο χώρες, την Ελλάδα και τη Σιγκαπούρη, με σκοπό να αποφευχθεί η διπλή φορολογία αλλά και η φοροδιαφυγή». Με τις ίδιες ακριβώς εκφράσεις αναφέρθηκε στην κύρωση αυτή και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Βρούτσης. Οπως ανέφερε, η σύμβαση θα λειτουργήσει «για να υπάρχει σταθερό φορολογικό περιβάλλον που δεν θα δημιουργεί αδικίες».

Ο δε υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος χαιρέτισε τη «διακομματική επιλογή που υπηρετεί τον στόχο δημιουργίας ενός ελκυστικού και σταθερού φορολογικού πλαισίου για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας».

«Παρών» ψήφισε η Ελ. Λύση και κατά το ΜέΡΑ25, διαμαρτυρόμενο που «η ευμάρεια των εταιρειών αυτών ουσιαστικά παραμένει εκτός Ελλάδος».

Είναι η συνέχεια της ίδιας πολιτικής

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, καταψηφίζοντας τη συμφωνία, ανέφερε ότι «είναι μια ακόμα τρανή επιβεβαίωση της στρατηγικής πολιτικής συμπόρευσης των αστικών κομμάτων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ καταρχήν». Επεσήμανε ότι έχει ως βάση «μια πρότυπη σύμβαση από τη γνωστή, "δηλητηριώδη" για τα εργατικά συμφέροντα εργαλειοθήκη ενός καραμπινάτου ιμπεριαλιστικού οργανισμού όπως είναι ο ΟΟΣΑ».

Σχολιάζοντας τα περί φορολογικής δικαιοσύνης που ανέφεραν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, σημείωσε: «Τώρα, τι σόι φορολογική δικαιοσύνη είναι αυτή η παραπέρα μείωση των φορολογικών συντελεστών των κερδών των μεγάλων ανώνυμων εταιρειών που υπάγονται σε αυτήν τη σύμβαση, αυτό δεν μπαίνουν στον κόπο να μας το πουν». Οσο για την επίκληση της «καταπολέμησης της φοροδιαφυγής», που αναφέρεται και στον τίτλο του νομοσχεδίου, ο Γ. Δελής τόνισε: «Ξέρετε, αυτό ακούγεται κυριολεκτικά ως ανέκδοτο σε ένα διεθνές κατοχυρωμένο οικονομικό περιβάλλον με offshore εταιρείες και με χώρες ολόκληρες, ανάμεσά τους και ευρωπαϊκές, να λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι των καπιταλιστών».

Συνολικά η σύμβαση, πρόσθεσε, είναι «μία τυπικότατη περίπτωση σύμβασης με την οποία νομοθετούνται και θεσπίζονται φορολογικές διευκολύνσεις, με χαμηλότερους μάλιστα φορολογικούς συντελεστές, των επιχειρηματικών ομίλων της χώρας μας, αλλά και της Σιγκαπούρης, ώστε να δημιουργείται εκείνο το γνωστό "φιλικό" όπως λέτε επενδυτικό περιβάλλον, σε συνδυασμό πάντα με το τσάκισμα των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όλα αυτά δηλαδή που αποτελούν την πρώτη ύλη της καπιταλιστικής ανάπτυξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ