Κυριακή 24 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Αινιγματική, χαρισματική προσωπικότητα

Πριν από μερικά χρόνια είχαμε παρακολουθήσει -δυστυχώς προς το τέλος της εκπομπής- ένα ντοκιμαντέρ στην κρατική τηλεόραση που μας ταξίδευσε στην «Παταγωνία», τη Γη του Πυρός. Ξαφνικά μέσα μας κάτι σάλεψε, παιδικές επιθυμίες για μακρινά αινιγματικά ταξίδια ξύπνησαν. Τι γνωρίζαμε τώρα, μεγάλοι, για εκείνη την άκρη του κόσμου; Σχεδόν τίποτε. Ετσι, αναζητήσαμε τη λύση στα βιβλιοπωλεία. Γυρίσαμε σπίτι, κρατώντας την «Παταγωνία» του Μπρους Τσάτουιν και βυθιστήκαμε μέσα στις συναρπαστικές σελίδες του. Εκτοτε, διαβάζαμε ό,τι βρίσκαμε σχετικά με την Παταγωνία, αλλά ποτέ δε νιώσαμε την ίδια συγκίνηση. Η δυνατή προσωπικότητα του συγγραφέα μάς είχε εντυπωσιάσει. Θυμόμαστε ότι είχε πεθάνει στα τέλη της δεκαετίας του '80 σε ηλικία σαράντα οκτώ ετών. Μερικοί μιλούσαν για AIDS και άλλοι για κάποια τροπική ασθένεια, κανείς τουλάχιστον από το περιβάλλον μας δε γνώριζε την αλήθεια. Φαίνεται πως δεν έχει σημασία μονάχα πώς και από τι πεθαίνει κανείς, αλλά κυρίαρχο λόγο έχει το πώς έζησε και τι έκανε στη διάρκεια της ζωής του. Διότι, όπως και να το κάνουμε, όταν διαβάζαμε την «Παταγωνία» του, δε μας κέντριζε το ενδιαφέρον μόνον ο απίστευτα μακρινός αυτός τόπος. Ο συγγραφέας ήταν πανταχού παρών, σε κάθε παράγραφο σε κάθε σελίδα. Ετσι, για πολλά χρόνια ο Μπρους Τσάτουιν έγινε άλλο ένα άλυτο μυστήριο για μας. Ομως, ευτυχώς, πριν από δυο μήνες περίπου, καθώς κοιτούσαμε τις νέες εκδόσεις στις προθήκες των βιβλιοπωλείων το βλέμμα αιχμαλωτίστηκε από ένα εξώφυλλο. Χωρίς να χάσουμε ούτε δευτερόλεπτο μπήκαμε μέσα και το αγοράσαμε αμέσως.

Επιτέλους, είχαμε μια πλήρη, ακριβή, εξαιρετική βιογραφία του Μπρους Τσάτουιν, κάτι που διαπιστώσαμε, όταν είχαμε ρουφήξει κυριολεκτικά τις 839 σελίδες αυτού του σημαντικού βιβλίου που έγραψε ο συγγραφέας Νίκολας Σαίξπηρ, σε μετάφραση Τάκη Κιρκή και κυκλοφορεί από τις (εκδόσεις «Χατζηνικολή»). Το διαβάσαμε απνευστί!

Ο Νίκολας Σαίξπηρ πήρε σχετική άδεια από τη γυναίκα του Τσάτουιν, την Ελίζαμπεθ, για να μελετήσει τα προσωπικά αρχεία του συζύγου της: σημειωματάρια, ημερολόγια, γράμματα και ταξίδεψε στις πέντε ηπείρους, ακολουθώντας τα ίχνη του του συγγραφέα, συζητώντας με όλους όσους γνώρισε ο συγγραφέας των διαφορετικών βιβλίων «Παταγωνία», «Ο Μαύρος λόφος», «Ο αντιβασιλέας της Ουίντα», «Τα μονοπάτια των τραγουδιών», «Ξανά στην Παταγωνία».

Μίλησε με φίλους αλλά και με εχθρούς, με ερωμένες και ερωμένους και πίσω από τις πολλές μεταμφιέσεις του και τις πολυάριθμες μάσκες που είχε φορέσει, αναζήτησε το αληθινό πρόσωπο του Τσάτουιν, παρουσιάζοντάς μας αντικειμενικά τη δυνατή, αινιγματική, χαρισματική προσωπικότητα του συγγραφέα, που πέθανε από AIDS στα 1989, όταν βρισκόταν στο απόγειο της δόξας του. Οσοι θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο ολόκληρο, όσοι θέλουν να μάθουν για τη ζωή και το έργο του Τσάτουιν, έχουν πια την ευκαιρία να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ