Κυριακή 24 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Καθ' οδόν: Στην Αρχαία Αγορά

Στους αρχαιολογικούς χώρους της πρωτεύουσας, της πονεμένης αλλά πολυαγαπημένης Αθήνας μας θα περπατήσουμε σήμερα, έτσι για να πάρουμε μια γεύση από απέραντη ομορφιά, αισθητική και πολιτισμό. Πριν δεκαπέντε μέρες είχαμε βρεθεί στην Ακρόπολη, στον σπουδαιότερο αρχαιολογικό χώρο και δε λέγαμε να φύγουμε, μέχρι που εξουθενωθήκαμε.

Τώρα θα πάμε από εδώ κι από εκεί, θα κινηθούμε χωρίς πυξίδα, χωρίς στρατηγική, χωρίς μέθοδο. Θα πάμε παντού... Μεγάλη κουβέντα ξεστομίσαμε. Πάντως, θα τριγυρίσουμε από εδώ κι από εκεί... Πάμε;

Η Ακαδημία Πλάτωνος, που είναι ο χώρος κοντά στον Κολωνό, κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τον 6ο αιώνα π Χ. Τότε ιδρύθηκε στην περιοχή το ένα από τα τρία ονομαστά Γυμνάσια των Αθηνών. Το 387 π.Χ. ο Πλάτωνας ίδρυσε την περίφημη ομώνυμη σχολή του, την οποία έπαυσε οριστικά το 526 ο Ιουστινιανός. Ομως, εμείς συνεχίζουμε να προχωράμε και να σταματάμε στην Ιερά Οικία των Γεωμετρικών Χρόνων, στο Γυμνάσιο, στο Περίστυλο Κτίριο και στην Πρωτοελλαδική Αψιδωτή Οικία. Οση ώρα κρατάει η περιήγησή μας, κάνουμε σκέψεις κρυφές, βαθιές και αφανέρωτες.

Αρχαία Αγορά: Η αρχαία αγορά περιλαμβάνει το ναό του Ηφαίστου και τη Στοά του Αττάλου. Χτίστηκε το 480 π.Χ. από τον ίδιο αρχιτέκτονα που έχτισε το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και το ναό της Νεμέσεως στο Ραμνούντα. Είναι δωρικός περίπτερος, με εσωτερική ζωφόρο στον πρόδομο και τον οπισθόδομο. Ανάγλυφη διακόσμηση φέρουν μόνον οι μετόπες της ανατολικής και της δυτικής πλευράς. Ο χώρος της Αρχαίας Αγοράς βρίσκεται ανατολικά του Θησείου. Εδώ, κάποτε χτυπούσε η καρδιά της καθημερινότητας, στον ίδιο ιερό χώρο, χτυπάει τώρα και δική μας καρδιά από την έντονη συγκίνηση και τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε, καθώς προσπαθούμε να κάνουμε ανάπλαση της εποχής. Εύκολο είναι;


Συνεχίζουμε; Φτάνουμε στη δυτική πλευρά της Αγοράς, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το Θησείο, εδώ υπήρχε κάποτε, στα τέλη του 5ου αιώνα, η Στοά του Ελευθερίου Διός και ο Ναός του Πατρώου Απόλλωνα, το Βουλευτήριο, το Μητρώο, ο Θόλος, όπου είχε την έδρα της η πρυτανεύουσα φυλή της Βουλής των Πεντακοσίων και φυλάσσονταν τα πρότυπα των μέτρων και των σταθμών που ήταν απαραίτητα στις εμπορικές συναλλαγές, το μνημείο των Επωνύμων Ηρώων και το Στρατηγείο.

Τις υπόλοιπες πλευρές της Αγοράς, όριζαν εμπορικές στοές: στη βόρεια πλευρά, η Στοά του Αττάλου, η Μεσαία και η Νότια Στοά. Εδώ βρισκόταν το Δικαστήριο της Ηλιαίας, η περίφημη Εννεάκρουνος Κρήνη και το Αργυροκοπείο, όπου κόβονταν τα νομίσματα. Και τώρα πληρώνουμε σε ευρώ... Αλήθεια πού κόβονται άραγε; Την Αγορά διέσχιζε η Οδός Παναθηναίων. Στο χώρο αυτό οικοδομήθηκαν μικροί καλαίσθητοι ναοί, ενώ στους Βυζαντινούς χρόνους φτιάχτηκε η λεγόμενη Στοά των Γιγάντων.

Κοντά, πολύ κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά βρίσκεται και η βιβλιοθήκη του Αδριανού. Είναι ένα ορθογώνιο κτίριο με κορινθιακό πρόπυλο δυτικά, υπαίθρια αυλή με στοές στις τέσσερις πλευρές, τρεις προεξέχουσες κόγχες σε κάθε μακρά πλευρά, βιβλιοθήκη, αναγνωστήρια και αίθουσες διαλέξεων. Χτίστηκε από τον Αδριανό το 132 μ.Χ.


Να πάμε μέχρι τον Κεραμεικό και έπειτα να γυρίσουμε σπίτι μας. Ε, ας ομολογήσουμε την αλήθεια, κουραστήκαμε. Ο Κεραμεικός είναι το σημαντικότερο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας. Η ονομασία του προέρχεται από το συνοικισμό των κεραμένων που είχαν εγκατασταθεί στις όχθες του ποταμού Ηριδανού. Στα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το τμήμα του Θεμιστόκλειου Τείχους, το Πομπηείο, το Δίπυλο, η Ιερά Πύλη και το Δημόσιο Σήμα -το δημόσιο νεκροταφείο της πόλης, που είχε αναπτυχθεί στις παρυφές της οδού που οδηγούσε από το Δίπυλο στην Ακαδημία, καλύπτοντας χίλια πεντακόσια μέτρα.

Ας επιστρέψουμε τώρα, ο ήλιος έγειρε, την άλλη πάλι Κυριακή, Μάρτης θα είναι θα συνεχίσουμε; Πού θα πάμε; Θα αποφασίσουμε την τελευταία στιγμή, όπως πάντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ