Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
Ξεκινά το αντιλαϊκό πανηγύρι των ομίλων με τα «πακέτα» από τα αντιλαϊκά μέτρα

«

Φρέσκα» κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ άντλησε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος για την προικοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης με διαδοχικά δάνεια, που βέβαια φορτώνονται στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Μέχρι σήμερα, το ύψος των δανείων φτάνει σε 78,5 δισ. ευρώ, ενώ στη διάρκεια του α' εξαμήνου 2022 θα αντληθούν 50 δισ. ευρώ και συνολικά μέχρι το 2026 περίπου 800 δισ. ευρώ, ποσά που θα εκταμιεύονται σταδιακά προς τα κράτη - μέλη με βάση την πρόοδο στα προβλεπόμενα αντιλαϊκά ορόσημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, τον επόμενο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για τη δόση ύψους 3,6 δισ. ευρώ και προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό με βάση την πρόοδο στα αντιλαϊκά ορόσημα που προβλέπονται για τη συγκεκριμένη εκταμίευση.

Η χτεσινή έκδοση της Ευρωπαϊκής Επιτροπή έχει 30ετή διάρκεια, ενώ το μέσο επιτόκιο τσίμπησε στο 1,02%, καθώς στις διεθνείς χρηματαγορές, με φόντο τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις, καταγράφεται άνοδος αποδόσεων για τα κάθε είδους χρεόγραφα.

Θυμίζουμε ότι η αποπληρωμή των κεφαλαίων στις χρηματαγορές σε μακροχρόνιο ορίζοντα θα καλυφθεί από τους μελλοντικούς μακροπρόθεσμους προϋπολογισμούς της ΕΕ, μεταξύ άλλων με τη μορφή νέων «ιδίων» πόρων, αυξημένων εθνικών συνεισφορών που θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών, με ορίζοντα αποπληρωμής το 2058.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος σε τυχόν πρόσθετες δυνατότητες του φετινού κρατικού προϋπολογισμού σημείωσε ότι «έχει αυξηθεί το κόστος δανεισμού από τις αγορές για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη δημοσιονομική πολιτική μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ