Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Διευκολύνει» τους συνταξιούχους... με έντοκες δόσεις στη φορολογία που επέβαλε στα αναδρομικά!

Συνεχίζει να ζητάει και τα ρέστα η κυβέρνηση από τους συνταξιούχους, καθώς με τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, δεν φτάνει που τους πετσόκοψε τα αναδρομικά, δεν φτάνει που τα φορολόγησε, τώρα τους κοροϊδεύει κι από πάνω, με... διευκολύνσεις στην καταβολή του φόρου, που όμως θα έχουν επιτόκιο 6%! Και σαν να μη φτάνουν όλα τα παραπάνω, οι συνταξιούχοι καλούνται να πληρώσουν και πρόστιμο για την υποβολή εκπρόθεσμης τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης, προκειμένου να πάρουν ό,τι απομένει από τα αναδρομικά.

Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά την επικύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία δημοσιοποιήθηκε σε ΦΕΚ στις 28 Γενάρη και περιέχει, μεταξύ άλλων, την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ.

Από την κυβέρνηση ο Γ. Κεφαλογιάννης, εισηγητής της ΝΔ, παραλίγο να ζητήσει από τους συνταξιούχους να πουν και «ευχαριστώ» στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας προέβλεπαν σαφέστατα επιστροφή των αναδρομικών μόνο σε όσους είχαν ασκήσει τα ένδικα μέσα», όμως η κυβέρνηση «δεν έμεινε εκεί» και επέκτεινε τον αριθμό των δικαιούχων. Ισχυρίστηκε με θράσος ότι έτσι «έδωσε ουσιαστική λύση στο πρόβλημα με τα αναδρομικά ποσά συντάξεων για τα οποία οι συνταξιούχοι κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο», ενώ τώρα έρχεται να προσφέρει... κι άλλα στους συνταξιούχους, με την αύξηση των δόσεων στην καταβολή της φορολογίας.

Η κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε εντελώς λάδι την αντιλαϊκή πολιτική, που για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σφαγιάζει εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα. Απλά ζήτησαν ...να δώσει κάτι παραπάνω, «στοιχειωδώς, ως ελάχιστο αντιστάθμισμα, ας το πω, αυτής της μείωσης του εισοδήματος που έχει γίνει στους συνταξιούχους, να μη φορολογηθούν αυτά τα αναδρομικά», όπως είπε η Ε. Αχτσιόγλου αναφερόμενη σε σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολες οι κυβερνήσεις τσάκισαν τις συντάξεις

Την τροπολογία κατήγγειλε και καταψήφισε το ΚΚΕ. Οπως ανέφερε ο βουλευτής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης μιλώντας στην Ολομέλεια, «αντί να ζητήσετε συγγνώμη από τους συνταξιούχους για τις μεγάλες περικοπές, να δώσετε έντοκα τα αναδρομικά τους, έρχεστε και ουσιαστικά τα παίρνετε πίσω με τη δήθεν διευκόλυνση των δόσεων και με επιτόκιο 6%».

Τόνισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει το υπόμνημα που έχουν καταθέσει στην κυβέρνηση 300 σωματεία, απαιτώντας να καταβληθούν τα αναδρομικά τους χωρίς τη φορολόγηση, να αποκατασταθούν οι συντάξεις με ικανοποιητικές αυξήσεις, την καταβολή της 13ης και 14ης, την κατάργηση όλων των ασφαλιστικών νόμων.

Οπως επεσήμανε, «είναι γνωστό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα επίθεση. Ολες εξάλλου οι κυβερνήσεις με τους αντιασφαλιστικούς νόμους τσάκισαν τις συντάξεις, σάρωσαν τα ασφαλιστικά δικαιώματα, κατήργησαν τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης. Ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν το καίριο χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση, με τη δημιουργία του ΕΦΚΑ. Αυτό ήταν το κατάλληλο εργαλείο που χώρισε την κύρια σύνταξη σε εθνική και ανταποδοτική, με τον επανυπολογισμό όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων και την εισαγωγή της λεγόμενης νοητής κεφαλαιοποίησης στις επικουρικές συντάξεις, με αναδρομική μάλιστα ισχύ».

Τώρα, συνέχισε ο Χρ. Κατσώτης, η κυβέρνηση της ΝΔ «εντείνει τις διαδικασίες για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, με το νομοσχέδιο που έχει έτοιμο να φέρει για τον ΕΦΚΑ» (κατατέθηκε χτες το βράδυ, βλ. σχετικό θέμα), ο οποίος λειτουργεί με τεράστια προβλήματα, ελλείψεις υποδομών και προσωπικού, με τις ευθύνες της κυβέρνησης να είναι τεράστιες. Και την ίδια ώρα ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης ρίχνει τόνους λάσπης στους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ, κατά την προσφιλή τακτική όλων των κυβερνήσεων για να μεταθέσουν τις ευθύνες και να προχωρήσουν σε ανατροπές, δαιμονοποιώντας τους για την καθυστέρηση έκδοσης των συντάξεων, υπογράμμισε. Αναφορικά με την ΠΝΠ, επεσήμανε ότι τοποθετούνται τα λεγόμενα «golden boys» ως διευθυντικά στελέχη στον ΕΦΚΑ, για να υλοποιήσουν καλύτερα τους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ