Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Δεσμεύσεις» και «ζωηρό» ενδιαφέρον για τη Μέση Ανατολή

«Ο στρατηγικός ανταγωνισμός με Κίνα - Ρωσία δεν περιορίζεται σε μια γεωγραφική περιοχή», επιβεβαιώνει ο νέος διοικητής της CENTCOM

Αμερικανική συστοιχία «Patriot» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Αμερικανική συστοιχία «Patriot» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Την ίδια ώρα που το κέντρο βάρος του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας μετατοπίζεται στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και που οξύνεται επικίνδυνα η αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη, το ιδιαίτερα «ζωηρό» ενδιαφέρον και η κινητικότητα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών για τη Μέση Ανατολή επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σκεπάζει όλο τον πλανήτη, με τις εξελίξεις σε όλα τα «καυτά» μέτωπα να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Ενδεικτικά στοιχεία ως προς αυτό είναι οι επισημάνσεις Αμερικανών ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων για την άμεση σχέση της αντιπαράθεσης στην Ανατολική Ευρώπη με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στη Συρία, η περιοδεία που σπεύδει να κάνει η Γερμανίδα ΥΠΕΞ στην περιοχή αμέσως μετά την επίσκεψή της στο Κίεβο, αλλά και οι νέες επιδρομές από Ισραήλ και Τουρκία στο έδαφος της Συρίας.

Νέος διοικητής της CENTCOM: «Απαραίτητη η δέσμευση» των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Καταθέτοντας στην Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας για τις Ενοπλες Δυνάμεις, ο επόμενος διοικητής της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού (CENTCOM), αντιστράτηγος Ερικ Κουρίλα, επεσήμανε ότι είναι απαραίτητη η συνέχιση της «δέσμευσης» των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, στο πλαίσιο ακριβώς του οξυμένου ανταγωνισμού με Ρωσία και Κίνα.

Οπως εξήγησε ο διάδοχος του στρατηγού Φρ. Μακένζι στη CENTCOM, «οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μία νέα εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού με την Κίνα και τη Ρωσία, που δεν περιορίζεται σε μία γεωγραφική περιοχή και επεκτείνεται στην περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης».

Εξήγησε ότι οι ΗΠΑ σωστά έχουν θέσει ως προτεραιότητα τον ανταγωνισμό τους με την Κίνα, τονίζοντας εντούτοις πως αυτό θα πρέπει να συνοδευτεί με τη διατήρηση της «δέσμευσης» των ΗΠΑ σε Μέση Ανατολή, Κεντρική και Νότια Ασία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το Ιράν (που χτες παρουσίασε νέο πύραυλο «Χαϊμπαρσεκάν», βεληνεκούς 1.450 χλμ., με ονομασία και δυνατότητες που θεωρήθηκαν «απειλητικές» στο Ισραήλ), είπε πως συνεχίζει μέσω αντιπροσώπων τις «επιθέσεις» στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, συχνά εμποδίζοντας σχέδια μεταφοράς στρατευμάτων εκτός της περιοχής. Χαρακτήρισε το Ιράν «μείζονα απειλή για τις αμερικανικές δυνάμεις».

Ερωτηθείς δε για τις επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή μίας πιθανής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, απάντησε πως θα υπάρξουν σημαντικές συνέπειες, γιατί «οι Ρώσοι δεν θα διστάσουν να διαχύσουν την κρίση και στη Συρία».

Αναφερόμενος, τέλος, στην αύξηση της κινεζικής επιρροής στην Μέση Ανατολή, επεσήμανε ότι 18 από τις 21 χώρες της περιοχής έχουν υπογράψει στρατηγικές συμφωνίες με την Κίνα.

Περιοδεία της Γερμανίδας ΥΠΕΞ στην περιοχή

Την πρώτη της περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής με την ιδιότητα της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας ξεκινά σήμερα από το Ισραήλ η Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία θα επισκεφτεί στη συνέχεια την κατεχόμενη Παλαιστίνη, την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Πριν αναχωρήσει, η Μπέρμποκ υποστήριξε ότι θα αξιοποιήσει τις συναντήσεις της για να «ενισχύσει» την «ειρηνευτική» διαδικασία στη Μέση Ανατολή, λέγοντας πως ακόμα και «αν πρόκειται για κρίση που υπήρχε ανέκαθεν για πολλούς, δεν μπορούμε να την αποδεχτούμε ως στάτους κβο». Αναφερόμενη δε στο Παλαιστινιακό, είπε πως η Γερμανία υποστηρίζει τον στόχο της λύσης δύο κρατών κατόπιν διαπραγματεύσεων. Εξέφρασε έτσι την υποστήριξή της για ένα «λειτουργικό, δημοκρατικό και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος στο μέλλον», επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τα περί «ιστορικής ευθύνης» της Γερμανίας για την «ασφάλεια του Ισραήλ».

Χτες το βράδυ, πάντως, το Κεντρικό Συμβούλιο του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) αποφάσισε τη διακοπή της συνεργασίας με τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις έως ότου αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη. Να σημειωθεί βέβαια ότι την ίδια απόφαση είχε πάρει πριν τέσσερα χρόνια, δίχως ποτέ να την εφαρμόσει.

Και νέα επίθεση του Ισραήλ στη Συρία

Σε ένα τέτοιο φόντο εντείνεται και η επιθετικότητα του Ισραήλ και της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Χτες ισραηλινά αεροπλάνα από τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν εξαπέλυσαν νέα επίθεση με πυραύλους στη Συρία, κοντά στη Δαμασκό, προκαλώντας τον θάνατο ενός Σύρου στρατιωτικού και τον τραυματισμό άλλων πέντε.

Η ισραηλινή επίθεση είχε στόχο αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων και ραντάρ. Προκάλεσαν ενεργοποίηση της συριακής αεράμυνας, με αποτέλεσμα ένας συριακός πύραυλος να εκραγεί στον αέρα πάνω από την πόλη Ουμ αλ Φαχμ του βόρειου Ισραήλ, δίχως να προκληθούν θύματα. Ο πύραυλος από τη Συρία δεν αναχαιτίστηκε από την ισραηλινή πυραυλική ομπρέλα «Σιδερένιος Θόλος», αλλά ενεργοποίησε τον συναγερμό.

Η ισραηλινή επίθεση καταδικάστηκε από τον Ρώσο πρέσβη στη Δαμασκό, Αλ. Εφίμοφ, που ζήτησε τον τερματισμό τέτοιων επιθέσεων, τονίζοντας αφενός πως είναι «απολύτως παράνομες κατά το Διεθνές Δίκαιο» και αφετέρου ότι συνιστούν κίνδυνο για τη διεθνή πολιτική αεροπορία, ενώ «επιδεινώνουν τη δύσκολη στρατιωτική και πολιτική κατάσταση σε όλη την περιοχή».

Τέλος, χτες ο τουρκικός στρατός συνέχισε τις επιχειρήσεις σε βάρος Κούρδων μαχητών των YPG στη βόρεια Συρία, προκαλώντας τον θάνατο εννιά ενόπλων. Σε αντίστοιχες επιχειρήσεις «αδρανοποιήθηκαν» κατά την τουρκική ορολογία άλλοι 4 μαχητές του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ