Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Σχέδιο λεηλασίας για ΝΑΤΟικές ανάγκες και τους εργαζόμενους στο καναβάτσο

Οι μπίζνες που πάνε να στηθούν για ανάγκες του ΝΑΤΟ, με χρήμα του ελληνικού λαού, και βασικές υποδομές της χώρας στα χέρια ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων, αναδείχτηκαν σε παρουσίαση που έκαναν χτες στελέχη της αμερικανικής ΟΝΕΧ και της ιταλικής «Ficantieri» που διεκδικούν το πρόγραμμα ναυπήγησης κορβετών στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Είπαν ότι θέλουν να έχουν ως βάση όσα έκανε προηγουμένως η ΟΝΕΧ στο Νεώριο Σύρου, όπου, θυμίζουμε, οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να υπογράψουν «μεταχρονολογημένη απόλυση» προκειμένου ο νέος ιδιοκτήτης να γλιτώσει δεδουλευμένα και αποζημιώσεις ενός έτους, ενώ πλέον είναι όλοι εργολαβικοί, πληρώνονται με την ώρα και πάει λέγοντας.

Πάνω σε αυτό το μοντέλο θέλουν στην Ελευσίνα να στήσουν δύο γραμμές παραγωγής, μια εμπορική και μια στρατιωτική, με τον εκβιασμό στους εργαζόμενους ότι αν αποδεχτούν το αμερικανοϊταλικό «πλάνο εξυγίανσης» θα πάρουν τα δεδουλευμένα τους που έχουν φτάσει τα 40,3 εκατ. ευρώ.

Η «δέσμευση» βέβαια ισχύει στην πράξη αν και εφόσον εξασφαλιστεί κάποια σημαντική παραγγελία στο Ναυπηγείο από το Πολεμικό Ναυτικό, εξ ου και εστίασαν χτες στο πρόγραμμα για 3 - 4 κορβέτες για τις οποίες ανταγωνίζονται με Γάλλους και άλλους κατασκευαστές.

Οσο για τα χρήματα που τάχα θα βάλουν οι «επενδυτές», σύμφωνα με τα λεγόμενα χτες στην παρουσίαση, από το μισό δισ. χρέη που φέρεται να αφήνει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης Ταβουλάρης, η ΟΝΕΧ σχεδιάζει να αποπληρώσει μόνο τα 220 εκατ.

Η δε «Ficantieri» θέλει να μπει στο πρόγραμμα των κορβετών με κεφάλαιο 200 εκατ. που θα αντλήσει από τραπεζικό δανεισμό με εγγύηση του ιταλικού Δημοσίου. Με αυτήν την τοποθέτηση πάντως θέλουν όχι απλά να κερδίσουν από την «ελληνική αγορά» αλλά να πουλήσουν τα πλοία σε ολόκληρη την περιοχή αξιοποιώντας το δυναμικό της Ελευσίνας και αποκομίζοντας κέρδη που ζαλίζουν, καθώς, όπως λέγεται, τα πλοία αυτά κοστίζουν πάνω από 350 εκατ. έκαστο.

Οσον αφορά τις θέσεις εργασίας, αυτό που δήθεν «εξασφαλίζεται» στους εργαζόμενους είναι ...η προτεραιότητα στην επαναπρόσληψη σε έναν χρόνο από τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων από την παλιά στη νέα εταιρεία. Οσο για τα δικαιώματά τους, θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση, δηλαδή σύμφωνα με τους αντεργατικούς νόμους των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, με τελευταίο αυτόν του Χατζηδάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ