Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΟΥ QUAD
Με ατζέντα τη μετατροπή του σχήματος σε «πανίσχυρο μηχανισμό» στον Ινδο-Ειρηνικό

Στη Μελβούρνη συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών του σχήματος Quad (ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία), με φόντο την αμείωτη ένταση των ανταγωνισμών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους με τις Κίνα - Ρωσία.

Καθ' οδόν προς την Αυστραλία και γενικά την περιοχή, όπου θα έχει και άλλες επαφές (σε Φίτζι και Χαβάη), ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, επισήμανε ξανά ότι οι επαφές του στον Ειρηνικό είναι κάθε άλλο παρά άσχετες με τις εξελίξεις και στην Ανατολική Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας την άμεση αλληλεπίδραση των εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων σε όλο τον πλανήτη.

«Τα ενδιαφέροντά μας είναι παγκόσμια και έχουμε εστιάσει πάρα πολύ στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού και όλο τον Ινδο-Ειρηνικό», σημείωσε.

Σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στην Κίνα, υποστήριξε ότι το σχήμα Quad «μετατρέπεται σε έναν πανίσχυρο μηχανισμό», μεταξύ άλλων «για την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας και την απώθηση της επιθετικότητας και του εκφοβισμού στον Ινδο- Ειρηνικό», με «μια αυξανόμενα ευρεία και βαθιά ατζέντα...».

Καθώς οι ΗΠΑ επιχειρούν να ενισχύσουν με κάθε τρόπο τις συμμαχίες τους απέναντι στους «στρατηγικούς ανταγωνιστές» τους, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι το σχήμα Quad είναι πολύ αντιπροσωπευτικό γι' αυτό που «οι ΗΠΑ κάνουμε με διάφορους τρόπους σε όλο τον κόσμο, οικοδομώντας, ενεργοποιώντας, οδηγώντας διάφορες συμμαχίες χωρών που επικεντρώνονται ορισμένες φορές σε επικαλυπτόμενα θέματα. Το κάνουμε αυτό με καθιερωμένους οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ ή στην Ασία με παραδοσιακές συμμαχίες όπως η ASEAN (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας), αλλά και με νέες ομάδες και συμμαχίες που μπορούν να εστιάσουν στην ισχύ του κάθε διαφορετικού μας εταίρου».

Οταν ρωτήθηκε πάλι για την επιλογή του να βρεθεί στον Ειρηνικό παρά τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη, απάντησε πως η επίσκεψή του «επιβεβαιώνει ότι για μας, ως έθνος του Ειρηνικού, βλέπουμε το μέλλον σε αυτήν την περιοχή και πρέπει κανείς να μένει εστιασμένος στο σημαντικό ακόμα κι αν αντιμετωπίζει μια πρόκληση της στιγμής». Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε ότι αν η Ρωσία επιτεθεί τελικά στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον θα περιμένει και από χώρες όπως η Αυστραλία (αν και απέχουν γεωγραφικά) να συμβάλουν για να επιβληθεί «μεγάλο κόστος» στη Μόσχα, διπλωματικά, πολιτικά, αλλά και χρηματοπιστωτικά, οικονομικά.

Στο μεταξύ, χτες, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, ανακοίνωσε ότι το 2023 οι ΗΠΑ θα φιλοξενήσουν τη Σύνοδο της APEC (Οικονομική Συνεργασία Ασίας - Ειρηνικού, όπου συμμετέχουν και Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία κ.ά.).

Ρωσία: «Επικίνδυνο παιχνίδι» του ΝΑΤΟ στον Ινδο-Ειρηνικό

Στο μεταξύ, ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, έσπευσε χτες να σχολιάσει απόψεις (που επανέφερε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ) για την «ειδική ευθύνη που το ΝΑΤΟ πρέπει να αναλάβει για την ασφάλεια στον Ινδο-Ειρηνικό, ειδικά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα» και αναρωτήθηκε: «Αν το ΝΑΤΟ θέσει γραμμή άμυνας και εκεί (στον Ειρηνικό), θα επιμείνετε πάλι ότι είναι δικαίωμα όλων των κρατών να πάνε όπου αποφασίσει το ΝΑΤΟ; Αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι...».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε Ιν, υποστήριξε χτες ότι «εάν η σειρά των εκτοξεύσεων πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα φθάσει ως το σημείο να διαγράψει το μορατόριουμ στις δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, το κορεατικό ζήτημα θα μπορούσε να βρεθεί ξανά, μέσα σε μια στιγμή, σε κατάσταση κρίσης όπως αυτή που ζήσαμε πριν από 5 χρόνια».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το προτιμότερο θα ήταν να κλειστεί μια "μεγάλη συμφωνία". Αν όμως αυτό ήταν πολύ δύσκολο, θεωρώ ότι θα έπρεπε να αναζητηθεί μια "μικρή συμφωνία" και να υιοθετηθεί πιο προοδευτική προσέγγιση». Ισχυρίστηκε πάντως ότι η «απαραίτητη επικοινωνία» ανάμεσα στον ίδιο και στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας δεν έχει διακοπεί.

Ενόψει και των προεδρικών εκλογών του Μάρτη στη Ν. Κορέα, ο Μουν είπε ακόμα ότι «θα ήθελα τουλάχιστον να κάνω πιο ώριμες τις συνθήκες για την κήρυξη του επίσημου τέλους του πολέμου και να παραδώσω τη σκυτάλη γι' αυτή στην επόμενη κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ