Σάββατο 12 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 13 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελληνική εμπλοκή σε όλα τα «μήκη και πλάτη»

Στη Μόσχα θα βρεθεί την Παρασκευή 18/2 ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, με την κυβέρνηση να διαφημίζει ότι μεταφέρει και μήνυμα «αποκλιμάκωσης» από τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη Δένδια στον ελληνόφωνο πληθυσμό στη Μαριούπολη, επίσκεψη που έστρωσε το έδαφος για μια εκ των προτέρων δικαιολόγηση της εμπλοκής της Ελλάδας σε πιθανή ανάφλεξη στην περιοχή.

Βέβαια, η ελληνική εμπλοκή στη λεγόμενη ουκρανική κρίση έχει ήδη ξεκινήσει, με τις ΝΑΤΟικές υποδομές, ειδικά σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη, να έχουν «πάρει φωτιά», με ανυπολόγιστους κινδύνους για τον λαό. Ενδεικτική άλλωστε είναι η απάντηση του Ρώσου πρέσβη σε συνέντευξή του όταν ρωτήθηκε αν η χώρα του αισθάνεται ανησυχία για τη χρησιμοποίηση της Αλεξανδρούπολης από το ΝΑΤΟ: «Σε ό,τι αφορά την "ανησυχία" (...) πρέπει να την αισθάνονται οι ίδιες οι χώρες που παραχωρούν έδαφός τους για χρήση του ως διαμετακομιστικού σταθμού με σκοπό τη μεταφορά προσωπικού, εξοπλισμού και τεχνικών μέσων στη ΝΑ Ευρώπη, προς τα σύνορα με τη Ρωσία. Παλαιότερα οι χώρες της περιοχής πιο υπεύθυνα και ψύχραιμα αξιολογούσαν τις εν δυνάμει συνέπειες για τις ίδιες από παρόμοια βήματα».

Παράλληλα, Τετάρτη και Πέμπτη ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να πάρει μέρος στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Με την κόντρα ενάντια στη Ρωσία σε πρώτο πλάνο, στο πλαίσιό της θα γίνει συνεδρίαση της Ομάδας Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ (Nuclear Planning Group), αλλά και συνεδρίες με τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για τον «στενότερο συντονισμό», όπως και με τους ομολόγους τους από Ουκρανία και Γεωργία.

Σημειωτέον, η κυβέρνηση διαρρέει ότι γίνονται προσπάθειες για κάποια σύντομη συνάντηση του Ν. Παναγιωτόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογό του, ενώ δεν αποκλείεται συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, καθώς δρομολογείται άλλη μια συνάντηση για ΜΟΕ σε στρατιωτικό επίπεδο. Θυμίζουμε άλλωστε ότι στις 22/2 αναμένεται να γίνει στην Αθήνα άλλος ένας γύρος διερευνητικών επαφών, ενώ στις 21/2 θα προηγηθεί ένας γύρος επαφών της λεγόμενης «θετικής ατζέντας».

Την ίδια ώρα, και ενώ τα εξοπλιστικά πακέτα για τις φρεγάτες «Belharra» και τα μαχητικά «Rafale» βρίσκονται αυτές τις μέρες στη Βουλή, την Τετάρτη 9/2 σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, συνοδεία του Τζ. Πάιατ, «ενημέρωσαν» επί του προγράμματος απόκτησης μαχητικών «F-35».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ