Σάββατο 12 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 13 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σε θέση μάχης οι εργαζόμενοι για την προστασία της υγείας του λαού

Στις 23 Φλεβάρη η πανυγειονομική απεργία. Δηλώσεις στον «Ριζοσπάστη» από συνδικαλιστές σε δημόσια νοσοκομεία της Αττικής

Καζάνι που βράζει θυμίζουν τα δημόσια νοσοκομεία, με τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους να οργανώνουν την πάλη τους απέναντι στην πολιτική που θεωρεί «κόστος» την υγεία του λαού, «μη ανεκτό» το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά, «πολυτέλεια» τις δημόσιες ΜΕΘ, υπόθεση «ατομικής ευθύνης» να έχεις πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση. Ο λαός μετρά σχεδόν 25.000 νεκρούς από την Covid, κάθε μέρα και μια εκατόμβη νεκρών, επιπλέον χιλιάδες από την αύξηση της βαριάς νοσηρότητας και θνητότητας ως αποτέλεσμα της πολιτικής που θεωρεί εμπόρευμα την Υγεία και τον καταδικάζει στη φτώχεια και στον εργασιακό μεσαίωνα.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας προχωρούν την Τετάρτη 23 Φλεβάρη σε 24ωρη πανυγειονομική απεργία που προκήρυξαν οι Ομοσπονδίες (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ). Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Μαβίλη, στις 8.30 το πρωί και θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το υπουργείο Υγείας.

Παρασιτικός ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα Υγείας

«Απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια στην πολιτική που, με τη λογική της "ατομικής ευθύνης", αυξάνει αντικειμενικά τον κίνδυνο για την υγεία των λαϊκών οικογενειών και αξιοποιεί τον εμβολιασμό, από βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της επιδημίας, σε εργαλείο για το χτύπημα της μόνιμης, σταθερής εργασίας», σημειώνει ο Μανώλης Βαρδαβάκης, μέλος της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο».

Οπως εξηγεί, «αν και τα τελευταία δύο χρόνια αποκαλύφθηκε ολοφάνερα ο παρασιτικός ρόλος του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί για την επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας, αξιοποιεί ακόμη και την επιδημία για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία και Ασφάλιση.

Αντί για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας, πυκνώνουν οι δηλώσεις για συγχωνεύσεις δημόσιων νοσοκομείων και, ταυτόχρονα, με πρόσφατο παράδειγμα την ψήφιση νόμου για δημιουργία παιδιατρικού νοσοκομείου ως ΝΠΙΔ, η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αξιοποιώντας το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ».

Ο Μ. Βαρδαβάκης σημειώνει ότι η πάλη των υγειονομικών στρέφεται ενάντια στην υγειονομική περίθαλψη - εμπόρευμα, αλλά και στη μετατροπή της «επιδημίας σε "ευκαιρία" για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Με αυτόν τον εχθρό - τους επιχειρηματικούς ομίλους και την πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης που τους υπηρετεί - χρειάζεται να συγκρουστούμε, για να προστατέψουμε την υγεία και τα δικαιώματά μας και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας».

«Νόμος» για τους υγειονομικούς είναι η περίθαλψη των ασθενών με τους καλύτερους όρους

Για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μάς μιλά ο Γιώργος Φερεντίνος, επικουρικός καρδιολόγος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων: «Οι ελλείψεις προσωπικού παρατηρούνται σε κάθε κρίκο της αλυσίδας που στηρίζει το νοσοκομείο: 6 κρεβάτια ΜΑΦ που παραμένουν κλειστά γιατί δεν υπάρχει προσωπικό, κακοσυντήρηση του κτιρίου με αποτέλεσμα τον τελευταίο καιρό να έχουμε γίνει μάρτυρες τριών εργατικών "ατυχημάτων", με τελευταίο την περασμένη Πέμπτη, όπου έπεσαν κομμάτια από την οροφή στο Ορθοπαιδικό πάνω σε εργαζόμενους και ασθενείς που περίμεναν να εξεταστούν. Τμήμα των κενών επιχειρείται να καλυφθεί με συμβασιούχους, επικουρικούς, εργολαβικούς κ.ά.».

Οσο για το προσωπικό; «Στον "Ευαγγελισμό" αυτήν τη στιγμή το 35% των εργαζομένων είναι με "ελαστικές" σχέσεις εργασίας, γεγονός που μαζί με τις εξαγγελίες για το "νέο ΕΣΥ" δείχνει την κατεύθυνση για την κατάργηση της μονιμότητας και τη διεύρυνση των "ελαστικών" εργασιακών σχέσεων, των ΣΔΙΤ. Οι εργασιακές σχέσεις των υγειονομικών, όπως και των άλλων επαγγελμάτων που συμμετέχουν στη λειτουργία ενός νοσοκομείου, έχουν άμεσο αντίκτυπο και στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασθενείς. Σπάει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενούς, επηρεάζει την πορεία και την παρακολούθηση της εξέλιξης της ασθένειάς του. Για παράδειγμα, η καθαριότητα των ΜΕΘ, των χειρουργείων απαιτείται εκπαίδευση, εξειδίκευση και γνώση των χώρων του νοσοκομείου».

Απεργούμε ενάντια στο «νέο ΕΣΥ»

Κάλεσμα στους υγειονομικούς να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για να είναι η απεργία στις 23 Φλεβάρη «η πιο επιτυχημένη» απευθύνει ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ. Οι λόγοι που βγάζουν ξανά στον δρόμο τους υγειονομικούς είναι πολλοί, όπως λέει, και συγκεκριμένα: «Γιατί μας άφησαν αβοήθητους μέσα στην πανδημία, με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Γιατί άφησαν προκλητικά ανέγγιχτο τον ιδιωτικό τομέα να θησαυρίζει στην πλάτη του λαού. Γιατί την ώρα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι "διανύουμε το τελευταίο μίλι της πανδημίας", εμείς χάνουμε 100 ασθενείς μας τη μέρα. Γιατί ξέρουμε ότι θα είχαμε καταφέρει να σώσουμε πολύ περισσότερους αν είχαν ικανοποιηθεί τα αιτήματά μας. Γιατί η κυβέρνηση, από τη μια, ισχυρίζεται ότι η πανδημία αποκλιμακώνεται και, από την άλλη, εξακολουθεί να επικαλείται "την έκτακτη συνθήκη" για να μας αντιμετωπίζει σαν φτηνά ανταλλακτικά».

Ο Γ. Γαλανόπουλος ξεχωρίζει επίσης και τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης: «Απεργούμε για να μπλοκάρουμε τα σχέδιά τους για το "νέο ΕΣΥ" των συγχωνεύσεων τμημάτων - κλινικών - νοσοκομείων, του δημόσιου νοσοκομείου - επιχείρηση, κατά τα πρότυπα του Νοσοκομείου Σαντορίνης, των ΣΔΙΤ και των DRGs, των αυξημένων πληρωμών των ασθενών, της γιγάντωσης των "ελαστικών" εργασιακών σχέσεων».

Και η Ψυχική Υγεία «θύμα» της εμπορευματοποίησης

«Η αντεπίθεση των εργαζομένων είναι μονόδρομος», σημειώνει ο Σταύρος Καλαρίτης, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί. Μιλώντας για το συγκεκριμένο νοσοκομείο υπογραμμίζει ότι «βρίσκεται στα χειρότερά του. Αυξημένος όγκος εισαγωγών, ραντεβού εξωτερικών ιατρείων, μεγάλη αναμονή που φτάνει και τους τρεις μήνες για κλείσιμο ενός ραντεβού με γιατρό. Λειτουργούν μόνο 3 δημόσια Κέντρα Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) στην Αττική, υποστελεχωμένα, τα οποία έχουν στην ευθύνη τους τις ανάγκες εκατομμύρια κατοίκων. Με εκτιμήσεις της κυβέρνησης, και όχι δικές μας, χρειάζονται τουλάχιστον 11 ΚΨΥ. Κι όλα αυτά όταν τουλάχιστον 3.500 παιδιά τον χρόνο διαγιγνώσκονται με ψυχικές διαταραχές, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο για το 45% της συνολικής επιβάρυνσης από νόσηση στις ηλικίες 10 - 24 ετών».

Ο ίδιος αναδεικνύει και τα προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Ψυχική Υγεία, η οποία «όχι μόνο βρίσκεται πίσω από τις ανάγκες αλλά είναι ανύπαρκτη σ' όλη την Ελλάδα, ενώ με τις πρώτες εκτιμήσεις καταγράφεται σε σχέση με πέρυσι αύξηση 20% στις εισαγωγές στα ελάχιστα εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Οι προσπάθειες των υγειονομικών όσο φιλότιμες και αν είναι, όσο και αν έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη διάλυση του νοσοκομείου. Η αντεπίθεση είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους, την ώρα που η κυβέρνηση "τρέχει" το "νέο ΕΣΥ" της παραπέρα ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών Υγείας, της συγχώνευσης και του κλεισίματος κι άλλων νοσοκομείων, της πλήρους διάλυσης των μονάδων Υγείας, της κάλυψης των λαϊκών αναγκών με το αζημίωτο. Βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ