Σάββατο 19 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 20 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Κροκοδείλια δάκρυα για τα «υπαρξιακά» προβλήματα των αγροτών

ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ: Οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από επίδοξους «σωτήρες»

Την ανάγκη φιλοτιμία έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας και ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των αγροτών προς τους πολιτικούς αρχηγούς για συναντήσεις, επισκέφτηκε χτες τη Λάρισα, αλλά όχι τα μπλόκα. Συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στο δημαρχείο του Κιλελέρ, αφού τα τρακτέρ δεν ταιριάζουν ως φόντο στο κυβερνητικό κοστούμι που προβάρει.

Οπως αναμενόταν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχυσε κροκοδείλια δάκρυα για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος της χώρας, αποσιωπώντας φυσικά τις αιτίες, προκειμένου να συγκαλυφθούν οι ευθύνες και του δικού του κόμματος, το οποίο ως κυβέρνηση υπηρέτησε τη στρατηγική της ΕΕ που τους πετάει έξω απ' τα χωράφια τους.

Χαρακτήρισε «δίκαια» τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, τα περισσότερα από τα οποία βέβαια αρνήθηκε να ικανοποιήσει η κυβέρνησή του, όπως άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να τα στηρίξει και ως αντιπολίτευση, υπερψηφίζοντας τη σχετική τροπολογία που έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή τον περασμένο Νοέμβρη.

Παράλληλα «ξιφούλκησε» κατά της ακρίβειας που τσακίζει τα λαϊκά νοικοκυριά με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια στην τιμή του ρεύματος, προσπέρασε όμως ότι αυτό οφείλεται στη στρατηγική «απελευθέρωσης» της Ενέργειας που υιοθετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, «κατάπιε» το αίτημα για κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, ζητώντας «στοχευμένες επιδοτήσεις», όπως ήδη κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ ζήτησε «επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο», την οποία ήταν η κυβέρνησή του που κατάργησε. Δεν παρέλειψε να υποδείξει φυσικά σαν δήθεν διέξοδο την προσφυγή στις κάλπες για εναλλαγή στην αντιλαϊκή αστική διαχείριση.

Η διεκδίκηση και η κοινωνική συμμαχία δίνουν διέξοδο και όχι οι δήθεν «λύσεις από τα πάνω»

Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ σε σχόλιό της για τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με αντιπροσωπεία αγροτών τονίζει:

«Και μόνο το μέρος που διάλεξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας για να συναντηθεί με αντιπροσωπεία αγροτών προσφέρεται για να βγάλουν συμπεράσματα οι αγρότες που βρίσκονται εδώ και δυο βδομάδες στα μπλόκα, δίνοντας μάχη για την επιβίωσή τους. Χωρίς τρακτέρ, να του χαλάνε τις φωτογραφίες, δίνοντας εξετάσεις εκεί που πρέπει και σηματοδοτώντας ταυτόχρονα την άρνησή του να στηρίξει τις μορφές πάλης που αποφασίζουν συλλογικά οι αγρότες και "ενοχλούν" αυτούς που εκμεταλλεύονται τον μόχθο τους. Αλλωστε, οι αγρότες έχουν αρκετές δικαστικές διώξεις, ακόμα και καρούμπαλα από τα γκλομπ των ΜΑΤ, για τα μπλόκα που έστηναν επί κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσο για τις αντικυβερνητικές κορόνες και τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για τα δήθεν μέτρα ανακούφισης, οι αγρότες γνωρίζουν καλά πως τα προβλήματα τους είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ, τη στρατηγική συνολικά της ΕΕ. Σε αυτήν την πολιτική είναι δεσμευμένος με θέσεις και με έργα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλωστε, ποιος δεν θυμάται ότι το κόστος παραγωγής πήγε στα ύψη όταν καταργήθηκε η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο των αγροτών (με το 3ο μνημόνιο, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), την ώρα που η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνέχιζε να μπουκώνει το κεφάλαιο με απαλλαγές δισεκατομμυρίων;

Ολοι γνωρίζουν ότι οι μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα και η ακρίβεια οφείλονται στο μπούκωμα των επιχειρηματικών ομίλων της "πράσινης ανάπτυξης" με δεκάδες δισ. ευρώ, και στην πολιτική "απελευθέρωσης" της Ενέργειας, με την οποία συμφωνεί.

Οι αγρότες θυμούνται τις συχνές καταστροφές στην παραγωγή τους, αφού ούτε με τη δική του κυβέρνηση ούτε με τη σημερινή της ΝΔ προχώρησαν τα έργα προστασίας από τα καιρικά φαινόμενα (αντιπαγετικά, αντιχαλαζικά, αντιπλημμυρικά), καθώς αυτά θεωρούνται "μη επιλέξιμα" από την ΕΕ

Επιπλέον, ο σημερινός κανονισμός του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, υπάρχει από το 2011 και διατηρείται μέχρι σήμερα με όποιον πέρασε από το κυβερνητικό τιμόνι.

Οι αγρότες έχουν και σήμερα να λένε για τη σύνταξη πείνας των 94 ευρώ, συν το ανταποδοτικό ποσό από τις εισφορές δεκάδων χρόνων, που καταδικάζει την πλειοψηφία όσων βγαίνουν στη σύνταξη να ζήσουν με περίπου 340 ευρώ τον μήνα.

Δίπλα σ' αυτά, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ "πάγωσε" η μερική εκτροπή του Αχελώου, που θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα στους παραγωγούς.

Γνωρίζουν όμως και στελέχη του που γυρνάνε στην περιοχή και λένε στους αγρότες ότι τα αιτήματά τους είναι ανεδαφικά.

Αλλά και πρόσφατα στο κοινοβούλιο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε - κάνοντας την πάπια - τις τροπολογίες του ΚΚΕ για την ανακούφιση των αγροτών! Γιατί αυτά τα μέτρα δεν "χωράνε" στην πολιτική στήριξης των μονοπωλίων.

Σήμερα έχει συγκεντρωθεί σημαντική πείρα στους βιοπαλαιστές της υπαίθρου και στην περιοχή μας. Πρέπει και μπορούν να την αξιολογήσουν σωστά, να την κουβεντιάσουν συλλογικά μέσα από τα μαζικά όργανα του κινήματός τους, μέσα στους Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από επίδοξους "σωτήρες", έξω από τους συλλογικούς αγώνες.

Η μαχητική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η συμμαχία τους με τους εργαζόμενους και τους βιοπαλαιστές της πόλης είναι το όπλο τους για να καταφέρουν να ζήσουν καλύτερα.

Αυτός είναι ο δρόμος που δίνει διέξοδο, και όχι οι λογικές της αναμονής και των "λύσεων από τα πάνω", μέσα από κυβερνητικές εναλλαγές. Το μέλλον είναι στην κατεύθυνση της σύγκρουσης με την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, είναι η προοπτική της πάλης για την ανατροπή του κοινωνικού και οικονομικού συστήματος που δεν επιτρέπει στους αγρότες αλλά και στους εργαζόμενους να απολαμβάνουν τον κόπο της δουλειάς τους.

Για τους σημερινούς και αυριανούς αγώνες καλούμε τους αγρότες σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ