Σάββατο 19 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 20 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Αγωνιστικό «όχι» στο πετσόκομμα του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας

Με απρόκλητη, άγρια κατασταλτική επίθεση απάντησε η κυβέρνηση στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων

Με άγρια καταστολή αντιμετώπισε η κυβέρνηση τη μαζική κινητοποίηση
Με άγρια καταστολή αντιμετώπισε η κυβέρνηση τη μαζική κινητοποίηση
Αποφασιστική αγωνιστική απάντηση έδωσαν την Παρασκευή οι σχολικές καθαρίστριες, μαζί με εργαζόμενους από κλάδους του Δημοσίου, μόνιμους και συμβασιούχους, ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για πετσόκομμα του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Και σαν να μη φτάνει το νέο πλήγμα στο εισόδημά τους, σε συνθήκες που τους τσακίζει η ακρίβεια, η κυβέρνηση έστειλε και τα ΜΑΤ, εξαπολύοντας απρόκλητα επίθεση στο «ψαχνό», με διπλή και τριπλή επίθεση και πνίγοντας στα χημικά τη συγκέντρωση στην Αθήνα, που πραγματοποιούνταν έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στο πλάι των εργαζομένων βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, που δέχθηκε κι αυτός χημικά.

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν καμιά περικοπή του επιδόματος, καμιά απένταξη. Ενταξη και άλλων εργαζομένων με βάση το τι συμβαίνει πραγματικά στους χώρους δουλειάς, τις πραγματικές συνθήκες και όχι με βάση το ατεκμηρίωτο πόρισμα μιας επιτροπής που συγκροτήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε το έργο της επί κυβέρνησης ΝΔ, το οποίο βασίζεται σε υποθέσεις και που καλύτερα θα λέγονταν «σενάρια επιστημονικής φαντασίας». Αλλωστε, στο ίδιο το πόρισμα γίνεται προφανές ότι κριτήριο δεν είναι οι πραγματικές εργασιακές συνθήκες αλλά το κόστος του επιδόματος.


Στη συγκέντρωση μίλησαν πολλοί εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, Ομοσπονδιών και σωματείων, της Τοπικής Διοίκησης, των υγειονομικών, του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, της Εκπαίδευσης, των Ιδιωτικών Υπαλλήλων κ.ά. Κατήγγειλαν την επίθεση των ΜΑΤ και απαίτησαν την απόσυρση του πορίσματος, αναδεικνύοντας ο καθένας την επιβάρυνση που φέρνει η υλοποίησή του σε συνδυασμό με ό,τι ήδη συμβαίνει σε κλάδους όπως η Υγεία, τα σχολεία, οι δήμοι κ.ά.

«Δεν μασάμε, ευθύνη όλων μας η οργάνωση του αγώνα»

Μεταξύ αυτών και η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος του Συνδικάτου Καθαριστριών - Καθαριστών Πειραιά και νήσων, που εκπροσωπεί και καθαρίστριες στα σχολεία οι οποίες είναι αντιμέτωπες με την τεράστια μείωση, πάνω από 50%, του επιδόματος. Στην τοποθέτησή της καταγγέλλοντας την επίθεση των ΜΑΤ και τους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς οι καθαρίστριες τους λέμε "δεν μασάμε". Τόνους χημικά τα καταπίνουμε κάθε μέρα. Τους λέμε ότι ανθυγιεινό επίδομα θα τους δώσουν οι εργαζόμενοι για την ανθυγιεινή και αντιλαϊκή πολιτική τους». Οι σχολικές καθαρίστριες, συνέχισε, βρίσκονται χρόνια σε κινητοποιήσεις. Για να έχουν δουλειά τον Σεπτέμβρη, να πληρώνονται, να μπαίνουν στο Ταμείο Ανεργίας όταν τους απολύουν, να παίρνουν ανθυγιεινό επίδομα. «Δικαίωμά μας είναι και ατομική ευθύνη του καθενός εργαζόμενου να βρει το σωματείο του. Να συμμετέχει στην οργάνωση του αγώνα». Ο σχολικός καθαρισμός είναι ευθύνη της κάθε κυβέρνησης, να έχει επάρκεια, με μόνιμη σταθερή δουλειά, να γίνουν νέες προσλήψεις. «Σας καλούμε», κατέληξε, «στις 26 Φλεβάρη, στο Σύνταγμα» στο συλλαλητήριο για τη δουλειά, την Υγεία, την Παιδεία.

«Δεν είμαστε τρομοκράτες, είμαστε εργάτες»

Η επίθεση των ΜΑΤ άρχισε σχεδόν από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η συγκέντρωση. Στο βήμα βρισκόταν η πρώτη ομιλήτρια, η Β. Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Αττικής, που κατήγγειλε την παρουσία τους και ζητούσε την αποχώρησή τους τονίζοντας: «Δεν είμαστε τρομοκράτες, είμαστε εργάτες».

Μέχρι εκείνη την ώρα δυνάμεις των ΜΑΤ προσπαθούσαν να «μαντρώσουν» κατ' εντολή της κυβέρνησης τους εκατοντάδες απεργούς σε λίγα τετραγωνικά πάνω στη λεωφόρο Πανεπιστημίου και αν ήταν δυνατόν στο πεζοδρόμιο. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν και τα ΜΑΤ εξαπέλυσαν επίθεση με χημικά, τα οποία χρησιμοποίησαν αδιακρίτως, ρίχνοντας ακόμα και σε διερχόμενα οχήματα.

Αργότερα και ενώ αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων είχε εισέλθει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους περιμένοντας να συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη, τα ΜΑΤ εξαπέλυσαν νέα επίθεση και πάλι με χημικά με αφορμή την απαίτηση προέδρων Ομοσπονδιών να μπουν και αυτοί στο κτίριο!

Η αντιπροσωπεία που ήταν ήδη μέσα αποχώρησε από τη συνάντηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας και καταγγέλλοντας στους απεργούς το όργιο καταστολής. Ο Σπ. Μαρίνης, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, και ο Σπύρος Κωσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, κάλεσαν για μια ακόμα φορά σε συνέχιση του αγώνα, στο νέο αγωνιστικό ραντεβού, στο συλλαλητήριο στις 26 Φλεβάρη.

ΠΑΜΕ: Δεν θα περάσει η τρομοκρατία

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, με την οποία καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 26 Φλεβάρη στο Σύνταγμα, σημειώνει για την απρόκλητη κατασταλτική επίθεση: «Λάθος τα υπολόγισαν! Οι σχολικές καθαρίστριες που σήμερα επιβραβεύτηκαν με ΜΑΤ και χημικά, πέρα από τις χλωρίνες που εισπνέουν καθημερινά, ιδιαίτερα στην πανδημία και παρά τη διαρκή ετήσια ομηρία τους, ήταν βασικό τείχος προστασίας της υγείας μέσα στα σχολεία.

Αυτούς τους εργαζόμενους αλλά και εργαζόμενους από άλλες ειδικότητες, που αντιμετωπίζουν καθημερινά τον κίνδυνο και τη φθορά της υγείας τους, χτύπησαν σήμερα. Τους προειδοποιούμε! Η αγανάκτηση ξεχειλίζει! Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Η συντονισμένη προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας ώστε με καταστολή και αντεργατικούς νόμους να επικρατήσουν ο φόβος, η σιωπή και η μείωση των απαιτήσεων, με αλυσοδεμένα τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους, θα μείνει στα χαρτιά τους!».

Επίσης, ανακοινώσεις καταδίκης της επίθεσης έχουν εκδώσει η ΟΕΝΓΕ, η ΕΛΕΠΑ, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας κ.ά.

Σε άλλες πόλεις

Μαζικές και μαχητικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν ενάντια στην περικοπή του επιδόματος σε μια σειρά από πόλεις όλης της χώρας.

Στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης από εργαζόμενους στους δήμους.

Στη Νάουσα, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν σχεδόν καθολικά στη στάση εργασίας και πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο. Απαίτησαν επίσης προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθώς η υποστελέχωση των υπηρεσιών διαρκώς διογκώνεται.

Μαζική, μαχητική συγκέντρωση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας - Ιονίων Νήσων, στην Πάτρα, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στον ευρύτερο χώρο του δημόσιου τομέα το πρωί της Παρασκευής. Δίπλα στους εργαζόμενους βρέθηκε αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και στήριξη στα αιτήματά τους.

Συγκεντρώσεις επίσης πραγματοποιήθηκαν σε Γιάννενα, Κέρκυρα, Λάρισα και αλλού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραμορφώθηκαν τα πρόσωπα διαδηλωτών από τα χημικά! (2022-02-22 00:00:00.0)
Καμιά περικοπή στο ανθυγιεινό επίδομα! (2022-02-18 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία ενάντια στη διεύρυνση της «ελαστικής» εργασίας (2021-08-12 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σε ΟΤΑ - καθαρίστριες (2016-04-19 00:00:00.0)
Ξανά καταστολή στους σχολικούς φύλακες (2014-02-19 00:00:00.0)
Διήμερο κινητοποιήσεων (2009-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ