Πέμπτη 10 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στην πρώτη γραμμή για ΕΚ αγωνιστικό, με προμετωπίδα τα σύγχρονα εργατικά δικαιώματα

Κάλεσμα μπροστά στο 34ο Συνέδριο που αρχίζει σήμερα

MotionTeam

Από σήμερα μέχρι και την Κυριακή 13 Μάρτη διεξάγεται το 34ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με τον συνδυασμό της «Εργατικής Ενότητας» (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) να απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους και στους αντιπροσώπους του συνεδρίου να εξασφαλίσουν με τη στάση τους πως την επόμενη μέρα η εργατική τάξη της Θεσσαλονίκης θα βρεθεί από καλύτερες θέσεις απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. Να αλλάξουν τον συσχετισμό δυνάμεων, ενισχύοντας την «Εργατική Ενότητα» με στόχο να έχουν ένα Εργατικό Κέντρο αγωνιστικό, με προμετωπίδα τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η «Εργατική Ενότητα» παλεύει και επιδιώκει να γίνει ένα συνέδριο μαζικό, δημοκρατικό, εφαλτήριο ανάπτυξης της πάλης των εργαζομένων της πόλης, ανοιχτό για όλους τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης, εξασφαλίζοντας την ενημέρωσή τους για τη συζήτηση που θα γίνει, για τις αποφάσεις που θα παρθούν. Να πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο χωρίς νοθείες, χωρίς εργοδοτικές παρεμβάσεις, όπου να εκφραστούν ο πραγματικός συσχετισμός και η βούληση των εργαζομένων.

Με ανακοίνωσή της αναδεικνύει ότι τα προηγούμενα τρία χρόνια επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο πως οι εργαζόμενοι, οι τίμιοι συνδικαλιστές, ανεξάρτητα από παράταξη και κλάδο, δεν μπορούν να έχουν καμία εμπιστοσύνη στην απερχόμενη ηγεσία του ΕΚΘ, αφού έβαλε πλάτη στη γενικευμένη επίθεση και τις επιδιώξεις κυβέρνησης και εργοδοσίας. «Από την αρχή της πανδημίας, η πλειοψηφία του ΕΚΘ έπαιξε το παιχνίδι της κυβέρνησης, πως μέσα σε αυτήν την κατάσταση δεν χωρούν διεκδικήσεις.

Την ίδια στιγμή που θρηνούσαμε συναδέλφους σε εργοστάσια και καταστήματα η ηγεσία του ΕΚΘ ανέστειλε πλήρως τη λειτουργία του για μήνες. Στην πράξη ήταν απούσα από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και ήταν παρούσα για τα συμφέροντα των εργοδοτών!».

Για το νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη, η ηγεσία του ΕΚΘ «έβρισκε θετικά σημεία σε αυτό το αίσχος! Για μήνες έδινε χρόνο στην κυβέρνηση λέγοντας να περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα έρθει στη Βουλή. Οταν, κάτω από την πίεση δεκάδων σωματείων, αναγκάζονταν να πάρουν απόφαση για απεργία, όχι μόνο δεν έκαναν τίποτε για την επιτυχία της αλλά, αντίθετα, την υπονόμευαν ανοιχτά.

Σήμερα, βιάζονται να εφαρμόσουν τον νόμο Χατζηδάκη με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, το φακέλωμα των εργαζομένων, βάζουν ταφόπλακα στα σωματεία μας, ακυρώνουν τα δημοκρατικά αποφασισμένα καταστατικά μας».

Η «Εργατική Ενότητα» καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από τις μάχες που έδωσε η εργατική τάξη. «Η πλούσια πείρα των τελευταίων χρόνων απέδειξε πως όταν οι εργαζόμενοι, τα σωματεία τους γύριζαν την πλάτη στις λογικές που αντιπροσωπεύει η σημερινή ηγεσία του ΕΚΘ, όπως του να βάλουμε νερό στο κρασί μας, των συζητήσεων πίσω από κλειστές πόρτες με την εργοδοσία, τότε οργάνωναν αγώνες αποτελεσματικούς, με προοπτική, αγώνες που εμπνέουν εργαζόμενους από όλους τους κλάδους, από κάθε πόλη».

Τονίζει ότι «τώρα είναι πιο αναγκαία από ποτέ η αλλαγή των συσχετισμών στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Στον νέο κύκλο επίθεσης που μας ετοιμάζουν χρειάζεται ένα αποφασιστικό κίνημα, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο» γιατί «με το "νέο ΕΣΥ" ετοιμάζονται να κλείσουν νοσοκομεία, κόβουν εκατομμύρια από τα ήδη ελάχιστα χρήματα που δίνονταν στη δημόσια Υγεία.

Με το κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων χιλιάδες συνάδελφοί μας κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θέρμανση, χωρίς βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Το κύμα ακρίβειας θα επιδεινωθεί και από την όξυνση των ανταγωνισμών με επίκεντρο την Ουκρανία.

Οι επιθέσεις ενάντια σε συνδικάτα και συνδικαλιστές πυκνώνουν. Παράνομες απεργίες στο λιμάνι του Πειραιά, απολύσεις συνδικαλιστών στην "Ελληνικός Χρυσός", σε ξενοδοχεία των Χανίων, στα "Πράκτικερ"».

Επιπλέον, κάνει αναφορά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, σημειώνοντας ότι «για ακόμη μια φορά τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν πάνω από τη γειτονιά μας και αυτό σημαίνει ότι το εργατικό κίνημα πρέπει να έχει τη μέγιστη ετοιμότητα. Η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας είναι η τυπική έναρξη ενός πολέμου που προετοιμαζόταν για καιρό. Χτιζόταν στο έδαφος του σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και της Ρωσίας για τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων».

Προβάλλει τις διεκδικήσεις για καμία εμπλοκή - καμία συμμετοχή της Ελλάδας στους δολοφονικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, να μη χρησιμοποιηθούν ευρωατλαντικές υποδομές στο ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας. «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών. Να σταματήσει να χρησιμοποιείται το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως βάση, πύλη εισόδου και μεταφοράς αμερικανοΝΑΤΟικού στρατιωτικού υλικού. Να κλείσει το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στο πρώην Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη», σημειώνει η «Εργατική Ενότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ