Πέμπτη 10 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΚ ΠΑΤΡΑΣ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
Ούτε μια απόλυση συμβασιούχου σε Νοσοκομεία και Πανεπιστήμιο!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση αύριο και παμπατραϊκό συλλαλητήριο την Τρίτη 15/3

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να απολυθεί κανένας συνάδελφός τους, αντιθέτως να αγωνιστούν για να παραμείνουν όλοι στη δουλειά, κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης να αναλάβουν ιδιωτικές εταιρείες τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους χώρους εργασίας τους, δηλώνουν οι πάνω από 250 συμβασιούχοι εργαζόμενοι (στην πλειοψηφία τους γυναίκες) στα Νοσοκομεία ΠΓΝΠ Ρίου και «Αγιος Ανδρέας» και στο Πανεπιστήμιο στην Πάτρα.

Αυτό διατράνωσαν και χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού με το Εργατικό Κέντρο, μετά την απόφαση που έλαβαν, με πρωτοβουλία του ΕΚ Πάτρας, για κοινή δράση και κλιμάκωση της πάλης και με παμπατραϊκό συλλαλητήριο την Τρίτη 15 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στο ΕΚΠ.

Εχοντας περάσει σχεδόν μια ζωή στα Νοσοκομεία και στο Πανεπιστήμιο, με προϋπηρεσία που ξεπερνά και τα 15 χρόνια για ορισμένες, με τις κατάπτυστες συμβάσεις ομηρίας ορισμένου χρόνου που εφαρμόζονταν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, καλούνται σήμερα να αποχωρήσουν οριστικά από τις δουλειές τους. Οπως επανέλαβαν, πάνω από 150 εργαζόμενες απειλούνται με απόλυση από τα νοσοκομεία μέχρι τέλη Μάρτη και 90 από το Πανεπιστήμιο μέχρι τέλη Μάη, με πρόφαση τη λήξη των συμβάσεών τους.

Την ίδια ώρα οι ανάγκες εν μέσω πανδημίας παραμένουν αυξημένες, έργο το οποίο κυβέρνηση, υπουργεία (Υγείας, Παιδείας) και διοικήσεις κάθε φορέα ετοιμάζονται να παραχωρήσουν σε ιδιώτες, με μεγαλύτερους προϋπολογισμούς εξόδων και μικρότερη μισθοδοσία των «εργολαβικών» εργαζομένων, ακόμα και μείωση του αριθμού που απασχολούνται μέχρι σήμερα.

«Δεν γυρίζουμε πίσω στην εποχή της τρομοκρατίας»

«Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι θα πει να δουλεύεις σε εργολάβο. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γυρίσουμε πίσω σε αυτό το καθεστώς», ξεκαθάρισε η Γαλάτια Πουλιάση, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην καθαριότητα στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας», και πρόσθεσε: «Από τα 16 χρόνια δουλειάς, τα 10 ήταν σε εργολάβο, που δεν αναγνώριζε το ανθυγιεινό της δουλειάς μας, πλήρωνε κάθε δύο με δυόμισι μήνες και τρομοκρατούσε».

Αναφερόμενη στα δύο τελευταία χρόνια, της πανδημίας, επεσήμανε: «Δουλέψαμε χωρίς ρεπό, αρρωστήσαμε σχεδόν το 80% από εμάς, έγινε το Νοσοκομείο το πρώτο σπίτι μας και εκεί που αναφερόμασταν ως ήρωες, μας πετάνε στον δρόμο».

Το κόστος για μια καθαρίστρια σήμερα, ανέδειξε, ανέρχεται κατά μέσο όρο περίπου στα 1.200 ευρώ μεικτά μαζί με την Ασφάλιση, με μισθό 800 ευρώ για καθεμιά, ενώ στον εργολάβο το Δημόσιο θα πληρώνει 1.600 ευρώ για κάθε υπάλληλο, ο οποίος όμως θα αμείβεται κατά μέσο όρο με 520 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 300 ευρώ λιγότερα!

«Αυτό είναι το ευχαριστώ», σχολίασε και πρόσθεσε ότι η μέχρι σήμερα πάλη των εργαζομένων έχει αποτρέψει τη λήψη απόφασης από τη διοίκηση του Νοσοκομείου για την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού εργολαβίας.

«Είμαστε απέναντι, όπως το 2015»

«Το 2015 ο τότε εργολάβος είχε κηρύξει πτώχευση, αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους και το Πανεπιστήμιο χωρίς καθαριότητα», ανέδειξε η Ευσταθία Τσιλίρη, πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου. Αν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, συνέχισε, οι 90 εργαζόμενοι δεν θα έχουν καν δικαίωμα κατάθεσης αίτησης εργασίας, παρά την προϋπηρεσία τους, εφόσον αυτό αφορά όσους δεν δούλευαν τον τελευταίο χρόνο, συνεχίζοντας τα απαράδεκτα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.λπ.

Πολλοί από τους υπό απόλυση εργαζόμενους, τόνισε, είναι μέλη πολύτεκνων ή μονογονεϊκών οικογενειών και καλύπτουν ανάγκες όπου υπάρχει τμήμα του Πανεπιστημίου (Πάτρα, Αγρίνιο, Αίγιο, Πύργο, Αμαλιάδα). «Οπως το 2015, έτσι και σήμερα δεν θα αφήσουμε να φύγει από τη δουλειά κανένας συνάδελφός μας», κατέληξε.

«Αγώνας που αφορά όλους τους εργαζόμενους»

Στις δράσεις ΕΚΠ και σωματείων στάθηκε ο πρόεδρός του, Δημήτρης Μαρμούτας. Απαίτησε να μη γίνει καμία απόλυση, να αποκλειστεί κάθε σκέψη για παραχώρηση της καθαριότητας σε εργολάβους, να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, και να πραγματοποιηθούν με ευθύνη του κράτους όλες οι αναγκαίες προσλήψεις.

«Αυτός ο αγώνας αφορά όλους τους εργαζόμενους και τον λαό, για να έχουν υπηρεσίες Υγείας και τα παιδιά του να μπορούν να μορφωθούν», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι το συλλαλητήριο στις 15 Μάρτη είναι η αρχή για τις επόμενες αγωνιστικές δράσεις. Κλείνοντας, κάλεσε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή στις 11 π.μ., στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Πάτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ