Παρασκευή 18 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ
Σοβαρές ενστάσεις για τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών της Χημείας

Σοβαρές ενστάσεις και εμπεριστατωμένες διαφωνίες εκφράζει η Ενωση Ελλήνων Χημικών για το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών της Χημείας (ΑΠΣΧ) που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση για το Γυμνάσιο και το Λύκειο, σημειώνοντας εισαγωγικά πως «δεν φέρει καμία αλλαγή φιλοσοφίας στην προσέγγιση της ύλης και οπωσδήποτε δεν χαρακτηρίζεται από καινοτομία».

Σε μια πολυσέλιδη ανακοίνωση που αξιοποιεί πάρα πολλά παραδείγματα στοιχειοθετώντας την τοποθέτησή της, η Ενωση επισημαίνει για το ΑΠΣΧ ότι «συσσωρεύει αντικείμενα που δεν εξυπηρετούν τον στόχο της συγκρότησης χημικής σκέψης ούτε στη Γενική Παιδεία, ούτε στην Κατεύθυνση και κυρίως δεν υπάρχουν στη διεθνή σχολική βιβλιογραφία. Ακόμη και αν οι συντάκτες σκέπτονται ότι, όπως και στο παρελθόν, θα εξαιρεθούν παράγραφοι ή κεφάλαια από τη διδακτέα ύλη, εξακολουθούν να αναπαράγουν μία παθογένεια», σημειώνει και προσθέτει ότι «όπου πράγματι έχουν εισαχθεί σύγχρονα θέματα, π.χ. νανοτεχνολογία, σχεδιασμός φαρμάκων, έχουν εισαχθεί σε σημεία έτσι ώστε να μην διδαχθούν». Εκτιμά ότι τα προγράμματα «χαρακτηρίζονται από ανούσιο βερμπαλισμό» και τονίζει ακόμα ότι «η αύξηση της ήδη πολύ μεγάλης ύλης καθιστά τη διδασκαλία του μαθήματος δυσχερή και απομακρύνει τους μαθητές και τις μαθήτριες από τη μελέτη της Χημείας».

Ειδικά για το Γυμνάσιο η Ενωση λέει ότι τα ΑΠΣΧ συνοδεύονται από ένα πολύ πλούσιο υποστηρικτικό για τον διδάσκοντα υλικό, αλλά αυτό «είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθεί στο ασφυκτικό πλαίσιο που δημιουργούν αφενός η μονόωρη διδασκαλία και αφετέρου το υπερφορτωμένο ΑΠΣ». Και εκτιμά ότι «τα προβλεπόμενα στα ΑΠΣΧ είναι αδύνατον να διδαχθούν, όχι με τις προτεινόμενες μεθόδους, οι οποίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες, αλλά ούτε καν ως τίτλοι μαθημάτων».

Αναφορικά με το Λύκειο η Ενωση εκτιμά ότι στην Α' τάξη «παρατηρούνται σημαντικές απώλειες σε εισαγωγικές γνώσεις, όπως οι καταστάσεις της ύλης, η ταξινόμηση της ύλης, οι οποίες προφανώς θεωρούνται γνωστές από το Γυμνάσιο, ενώ δεν είναι». Στη Β' Λυκείου λέει ότι το προτεινόμενο ΑΠΣ δεν έχει ούτε χαρακτήρα Κατεύθυνσης ούτε Γενικής Παιδείας, ενώ για τη Γ' Λυκείου λέει ότι «το πρόγραμμα που έχει εγκριθεί αποτελεί έναν κακό συνδυασμό του προγράμματος του IB και του Edexcel GCE με δύο βασικά προβλήματα: Η Χημεία στα δύο αυτά προγράμματα γίνεται σε 2 χρόνια για 180 ώρες κάθε χρόνο και προϋποθέτει άρτια οργανωμένα εργαστήρια, ενώ στο ελληνικό πρόγραμμα προβλέπονται 150 ώρες για έναν χρόνο»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πανελλαδικές εξετάσεις και κριτική σκέψη (2024-06-19 00:00:00.0)
Τι κρύβουν οι αλλαγές στο Γυμνάσιο; (2016-09-14 00:00:00.0)
H Ιστορία... εκτός σχολικής ύλης (2003-04-19 00:00:00.0)
Από 2 έως 17 Σεπτέμβρη οι επαναληπτικές εξετάσεις της Β' Λυκείου (1999-08-24 00:00:00.0)
"Πειραματόζωα" γίνονται οι μαθητές (1998-11-04 00:00:00.0)
Υποβαθμίζεται η Χημεία στο Ενιαίο Λύκειο (1998-07-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ