Παρασκευή 18 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απεγκλωβισμός τώρα των προσφύγων στη νησίδα του Εβρου

Εγκλωβισμένη σε νησίδα του ποταμού Εβρου εδώ και μέρες, από το βράδυ του Σαββάτου, φέρεται να είναι ομάδα 20 προσφύγων από τη Συρία η οποία επιχείρησε να περάσει τα σύνορα προς την Ελλάδα προκειμένου να ζητήσει άσυλο. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των προσφύγων οι Ελληνες συνοριοφύλακες δεν τους επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα, όταν τους εντόπισαν σε φουσκωτή βάρκα στον ποταμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρόσφυγες παραμένουν στη νησίδα, ενώ υποστηρίζεται επίσης ότι το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ που βρέθηκε στην περιοχή το πρωί της Τετάρτης δεν έλαβε εντολή να προχωρήσει σε επιχείρηση απεγκλωβισμού τους. Η αστυνομία διαψεύδει τις παραπάνω πληροφορίες, υποστηρίζοντας ότι μέχρι και χτες το μεσημέρι οι έρευνες για τον εντοπισμό των προσφύγων παρέμεναν άκαρπες.

Θυμίζουμε ότι αντίστοιχο περιστατικό είχε σημειωθεί στις αρχές του χρόνου στον Εβρο, όπου ομάδα 21 προσφύγων είχε μετατραπεί σε «μπαλάκι» από τις 19 Γενάρη, παραμένοντας εγκλωβισμένη και εκτεθειμένη στα καιρικά φαινόμενα μέχρι και την 1η Φλεβάρη, οπότε και διασώθηκαν, τελικά, από επιχείρηση της Αστυνομίας στην οποία συμμετείχαν η 4η ΕΜΑΚ και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ απαιτεί να απεγκλωβιστούν άμεσα οι πρόσφυγες με ευθύνη της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι ο απαράδεκτος διαχωρισμός των ξεριζωμένων, αποτέλεσμα της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ, πρέπει να σταματήσει, και αναφέρει:

«Για ακόμα μια φορά πρόσφυγες βρίσκονται παγιδευμένοι σε νησίδα του ποταμού Εβρου και αντιμετωπίζονται με απάνθρωπο τρόπο από τις αρχές, μιας και τους αφήνουν εκεί μέσα στο κρύο για μέρες, χωρίς προμήθειες, πιέζοντάς τους έτσι να επιστρέψουν σε τουρκικό έδαφος, που μόνο ασφαλές δεν είναι για τους ίδιους.

Αλήθεια, πόση υποκρισία δείχνει αυτή η στάση για τα θύματα του πολέμου; Αλλη αντιμετώπιση για τους πρόσφυγες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, άλλη αντιμετώπιση για τους πρόσφυγες από τον πόλεμο στη Συρία;

Αποδεικνύεται και με αυτόν τον τρόπο ότι οι κυβερνήσεις και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί κανένα ενδιαφέρον δεν δείχνουν για τα βάσανα των λαών. Εκμεταλλεύονται το δράμα, τα βάσανα των λαών μόνο αν τους βολεύει για να στοιχίσουν τον λαό πίσω από τα δικά τους συμφέροντα.

Είναι ανάγκη να δυναμώσει η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στην αιτία που δημιουργεί την προσφυγιά και τη μετανάστευση, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη σε όλους τους λαούς που υποφέρουν από τον πόλεμο και την εκμετάλλευση, που δεν θα πάψουν να υπάρχουν όσο υπάρχει το σύστημα που τα γεννά και τα τρέφει. Σε αυτόν τον δρόμο το ΚΚΕ καλεί τον λαό σε συμπόρευση και αγωνιστική δράση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ