Τρίτη 19 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΤΗΣ COSCO
Νέα απεργία στο λιμάνι για ικανοποιητική Σύμβαση με αυξήσεις

Ξεσηκώθηκαν οι εργάτες χτες, όταν έμαθαν ότι η εργοδοσία συνεχίζει την κοροϊδία της «αύξησης» των τριών ευρώ | Σμπαράλια και η νέα προσπάθεια ποινικοποίησης της απεργίας

Γενική Συνέλευση υπό βροχή. Πλημμύρισε με πορτοκαλί μπουφάν το λιμάνι και οι εργάτες αποφάσισαν: «Συνεχίζουμε!»
Γενική Συνέλευση υπό βροχή. Πλημμύρισε με πορτοκαλί μπουφάν το λιμάνι και οι εργάτες αποφάσισαν: «Συνεχίζουμε!»
Απεργιακός συναγερμός ηχεί και πάλι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco! Οι εργαζόμενοι από χτες στις 3 μεσημέρι, με στάση εργασίας και νέα 24ωρη απεργία που ήδη «τρέχει» από τα μεσάνυχτα, κλιμακώνουν τον αγώνα τους για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με διεκδικητικό πλαίσιο που προβλέπει: Προσαυξήσεις των νυχτερινών, της σαββατιάτικης εργασίας, των Κυριακών και αργιών, αυξήσεις σε όλες τις ειδικότητες. Να γίνουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, να πάψει η ομηρία 700 και πλέον εργαζομένων που είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και 16 μεροκάματα, κάτι που σημαίνει μισή δουλειά - μισή ζωή. Ενταξη όλων των εργαζομένων στα ΒΑΕ, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

Τους εργαζόμενους ξεσήκωσε η απροκάλυπτη κοροϊδία της COSCO, που έχει την κύρια ευθύνη του λιμανιού και της «D-port», που είναι εργολάβος του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) για λογαριασμό της. Αντί απάντησης στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων που αφορούν τα στοιχειώδη για να ζήσουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειές τους και να γυρίζουν στα σπίτια τους όρθιοι, τους πέταξε ξανά τα ψίχουλα της ντροπής των ...3 ευρώ ως αύξηση!

Αυτή ήταν η απάντησή της στην προγραμματισμένη διαπραγματευτική συνάντηση που έγινε χτες το πρωί με τη διοίκηση του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ. Μάλιστα την ίδια ώρα που γινόταν η συνάντηση, η εργοδοσία δείχνοντας ότι όλα ήταν προσχηματικά, είχε στείλει τους δικηγόρους της στα δικαστήρια, απαιτώντας να χαρακτηριστεί παράνομη η απεργία που είχαν αποφασίσει οι εργαζόμενοι με Γενική Συνέλευση για τη Μ. Τετάρτη αν οι απαντήσεις της COSCO δεν ικανοποιούσαν το διεκδικητικό τους πλαίσιο.

Η απάντηση της COSCO ξεχείλισε την οργή των εργαζομένων, γιατί γνωρίζουν ότι την ίδια ώρα που τους πετάει το ψευτοφιλοδώρημα, συνεχίζει να καταγράφει κέρδη χωρίς προηγούμενο, με χαρακτηριστικό στοιχείο ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 από τη διαχείριση των λιμανιών όπως και του Πειραιά έβγαλε πάνω από 1,2 δισ. δολάρια. Και κυρίως ζουν στο πετσί τους ότι τα κέρδη αυτά είναι βαμμένα με τον ιδρώτα, τα σακατεμένα τους κορμιά, ακόμα και το αίμα τους, όπως του Δημήτρη Δαγκλή, που διαμελίστηκε από γερανογέφυρα λόγω της έλλειψης στοιχειωδών μέτρων προστασίας στις 25 Οκτώβρη.

Από τις μαζικότερες Γενικές Συνελεύσεις που έχουν γίνει στο λιμάνι

Το μεσημέρι, δηλαδή αμέσως μετά τη διαπραγματευτική συνάντηση, το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ κάλεσε σε Γενική Συνέλευση τους εργαζόμενους, προκειμένου να τους ενημερώσει για το αποτέλεσμα της συνάντησης.

Μπροστά στον τεράστιο χώρο της πύλης του ΣΕΜΠΟ συναντήθηκαν οι βάρδιες, η πρωινή που σχολούσε και η απογευματινή που ήταν να πιάσει δουλειά. Παρά την προσπάθεια τρομοκρατίας από την πλευρά της εργοδοσίας που είχε ξαμολήσει γνωστά στο λιμάνι μαντρόσκυλά της - εργοδηγούς για να «καταγράφουν πρόσωπα», οι εργαζόμενοι παρέμειναν εκεί συγκροτώντας μία από τις μεγαλύτερες Γενικές Συνελεύσεις που έχουν γίνει στο λιμάνι.

Εκεί ο πρόεδρος του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, τους ενημέρωσε για τα αποτελέσματα και για την κοροϊδία από την πλευρά της εργοδοσίας, που συνεχίζεται άλλωστε εδώ και πέντε μήνες, από τότε που έγινε δηλαδή η πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση.

«Εδώ τώρα να πάρει ο καθένας τις ευθύνες του» είπε και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση με σκυμμένο το κεφάλι πάνω στις προτάσεις της εργοδοσίας, ή θα διεκδικήσουμε αγωνιστικά παλικαρίσια το δικό μας διεκδικητικό πλαίσιο; Τώρα εδώ αποφασίζουμε». Χωρίς δεύτερη κουβέντα, όλο αυτό το πλήθος των εργατών σαν μια γροθιά έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν το δίκιο τους, αποφασίζοντας ομόφωνα τη στάση εργασίας και την εξέλιξή της από τις 12 τα μεσάνυχτα σε απεργία.

Σμπαράλιασαν και αυτήν τη φορά την ποινικοποίηση και καταστολή

Η απόφαση των εργατών για την κλιμάκωση του αγώνα τους ήρθε ακριβώς την ώρα που τα δικαστήρια του Πειραιά, κάνοντας δεκτή με τις καθιερωμένες πια συνοπτικές διαδικασίες την αγωγή της εργοδοσίας, χαρακτήριζε προληπτικά την απεργία τους για τη Μ. Τετάρτη παράνομη. Μάλιστα, αυτήν τη φορά η απόφαση συνοδευόταν και με την απειλή πρόστιμου 5.000 ευρώ στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΕΔΕΠ σε περίπτωση που δεν συμμορφωνόταν «με τας υποδείξεις».

Ομως το πράγμα δεν έμεινε εκεί. Το απόγευμα έγινε για μία ακόμα φορά καθαρό ότι το θράσος της η COSCO να πετάει φιλοδωρήματα στους εργάτες, που από τις πλάτες τους εξοικονομεί τα δισεκατομμύρια των κερδών, το αντλεί από το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνουν για λογαριασμό συνολικά του κεφαλαίου, διαδοχικά η μία κυβέρνηση μετά την άλλη, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τους μηχανισμούς του αστικού κράτους.

Ετσι στις 7.30 χτες το απόγευμα, από την COSCO, έχοντας στο πλευρό της τις Ενώσεις των εφοπλιστών, μεταφορικών ναυτιλιακών εταιρειών, μεγαλεμπόρων και άλλων στρατηγικών επενδυτών, στα δικαστήρια, στη βάση κατευθύνσεων της κυβέρνησης, στήθηκε μία ακόμα δίκη παρωδία, όπου ούτε πρακτικά δεν μπορούσαν να τηρηθούν, αφού είχε κλείσει το σχετικό σύστημα (δεν υπήρχε υπάλληλος να το λειτουργήσει λόγω ωραρίου), προκειμένου να βγει και η σημερινή απεργία παράνομη. Ηταν χαρακτηριστικό ότι αυτήν τη φορά οι δικηγόροι της εργοδοσίας δεν χρειάστηκε να παρουσιάσουν ούτε καν τους γνωστούς τους μάρτυρες κατά των εργαζομένων. Η απόφαση αναμενόταν.

Αγώνας που αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη

Αργά χτες το βράδυ έγινε συγκέντρωση των εργαζομένων για να ενημερωθούν από το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ οι σχετικές εξελίξεις.

«Συνάδελφοι, συνεχίζουμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω από τα αιτήματά μας, γιατί αφορούν τα στοιχειώδη», ανέφερε ξανά ο Μάρκος Μπεκρής, αναδεικνύοντας ότι ο αγώνας αυτός αφορά συνολικά ολόκληρη την εργατική τάξη. Αυτό το έδειξε το γεγονός ότι το απόγευμα στο πλευρό των απεργών της COSCO άρχισαν να καταφτάνουν δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη τους και εργαζόμενοι άλλων κλάδων.

«Είναι ντροπή να κάνουμε πίσω. Με τι μούτρα θα γυρίσουμε στις οικογένειές μας, στις γυναίκες μας, τι θα πούμε στα παιδιά μας; Είμαστε ολόκληροι άντρες, δεν θα μας κάνουν να σκύψουμε το κεφάλι», ανέφερε δυνατά ο Νίκος, 7 χρόνια στην COSCO, με τον Θοδωρή που ήταν δίπλα του να συμπληρώνει: «Δώδεκα χρόνια τώρα δουλεύουμε 16 μεροκάματα. Προσωπική ζωή δεν έχουμε, γιατί είμαστε με το τηλέφωνο στο χέρι να πάμε για δουλειά όποτε μας πει το αφεντικό. Δουλεύουμε με την ψυχή στο στόμα γιατί δεν ξέρουμε πώς θα ξαναγυρίσουμε σπίτι. Και τώρα να μην μπορούμε να ζήσουμε; Εδώ θα μείνουμε, δεν φεύγουμε. Θέλουμε επιτέλους Συλλογική Σύμβαση, πλήρη δουλειά, ολόκληρη ζωή».

Με το που έγινε γνωστή η νέα απεργία στο λιμάνι, αλλά και η «ετοιμότητα» με την οποία η εργοδοσία της COSCO μαζί με τον εφοπλιστικό μηχανισμό έσπευσαν να την απαγορεύσουν, ακαριαία ήταν και η έκφραση αλληλεγγύης από Σωματεία.

Ετσι πρώτοι από όλους αγκάλιασαν τον αγώνα των λιμενεργατών οι συνάδελφοί τους στα βαπόρια, οι ναυτεργάτες. Κοινή ανακοίνωση στήριξης του αγώνα τους έβγαλαν χτες η ΠΕΜΕΝ, ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η ΠΕΕΜΑΓΕΝ, η ΠΕΡΠΝ και η ΠΕΣ - ΝΑΤ. Οπως σημειώνουν, ο αγώνας που δίνεται στο λιμάνι για τη Σύμβαση είναι «αγώνας ενάντια στην ασυδοσία της εργοδοσίας, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές που χτυπούν το λαϊκό εισόδημα, την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Είναι αγώνας για αξιοπρέπεια, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα». Και τα ναυτεργατικά σωματεία καλούν «όλους τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τους νεολαίους, τους συνταξιούχους σε μαζική, μαχητική συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ