Τετάρτη 11 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Διαμαρτυρία γυναικών πραγματοποιήθηκε χτες στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, ενάντια στην ανακοίνωση της αντιδραστικής κυβέρνησης των Ταλιμπάν ότι θα επιβληθεί υποχρεωτική περιβολή των γυναικών σε δημόσιο χώρο, με καλυμμένο όλο το πρόσωπο και το σώμα. Οι γυναίκες απαίτησαν τα δικαιώματά τους ως άνθρωποι, δικαιώματα ωστόσο που υποχώρησαν δραστικά ήδη από την ανατροπή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν τη δεκαετία του '80 και με την αμερικανοΝΑΤΟική επέμβαση που έγινε με πρόσχημα την αντιμετώπιση των Ταλιμπάν, τους οποίους άνδρωσαν οι ιμπεριαλιστές, ακριβώς για την ανατροπή του λαϊκού καθεστώτος, της μόνης φωτεινής περιόδου της χώρας.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Η ισπανική κυβέρνηση απέλυσε την επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών, Παθ Εστέμπαν, μετά τις αποκαλύψεις ότι ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και η υπουργός Αμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες παρακολουθούνταν το 2021 με το λογισμικό «Pegasus», ένα ισραηλινό ψηφιακό εργαλείο πειρατείας για την κατασκοπεία τηλεπικοινωνιών. Λίγες βδομάδες νωρίτερα υπήρξαν αποκαλύψεις ότι κορυφαίοι Καταλανοί πολιτικοί και ακτιβιστές στοχοποιήθηκαν επίσης με spyware, καταγγέλλοντας τις υπηρεσίες πληροφοριών της Μαδρίτης.

ΚΑΪΡΟ.-- Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι εξέφρασε ελπίδα για «εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό στρατηγό, αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, Μάικλ Ερικ Κουρίλα, ο οποίος μετέβη στο Κάιρο τη Δευτέρα. Δύο μέρες πριν είχε γίνει η αιματηρή επίθεση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Χερσόνησο του Σινά, με αποτέλεσμα τον θάνατο 11 Αιγύπτιων στρατιωτικών.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Συνάντηση με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα Β' για τη χριστιανική παρουσία στη Μέση Ανατολή είχε χτες στη Νέα Υόρκη ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Πριν από τη συνάντηση ο αρχιεπίσκοπος συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης την οποία διοργάνωσε η πρεσβεία της Ιορδανίας στις ΗΠΑ, μαζί με τις Εκκλησίες για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Στην εκδήλωση ο Ιορδανός μονάρχης τόνισε ότι οι Χριστιανοί αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παρελθόντος και του παρόντος της Μέσης Ανατολής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ