Πέμπτη 12 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ
Αύριο η δίκη για τη βεβήλωση - καταστροφή του το 2019

Αύριο Παρασκευή δικάζεται στο Στρατοδικείο Αθήνας, μετά από αναβολή, η υπόθεση της βεβήλωσης - καταστροφής του Μνημείου της ΚΕ του ΚΚΕ στην Τρίπολη, με κατηγορούμενο εν ενεργεία στρατιωτικό.

Ο κατηγορούμενος, που συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτόφωρου, τον Δεκέμβρη του 2019 φέρεται να κατέστρεψε τις μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματα των καταδικασθέντων σε θάνατο από το Εκτακτο Στρατοδικείο Τρίπολης και εκτελεσθέντων αγωνιστών των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΔΣΕ. Κατά τη σύλληψή του έφερε ένα μαχαίρι στρατιωτικού τύπου, μια σιδερογροθιά και ένα σπρέι εκτόξευσης χημικής ουσίας.

Αμεση ήταν η καταδίκη της βεβήλωσης από αγωνιστές, απογόνους των εκτελεσθέντων, τον δήμο Τρίπολης, συλλογικούς και μαζικούς φορείς της περιοχής και ευρύτερα. Το συγκεκριμένο Μνημείο είχε δεχτεί το μένος φασιστοειδών άλλες δύο φορές, όταν το είχαν βεβηλώσει με μπογιές και λάδια, ενώ είχαν σπάσει και τη μαρμάρινη πλάκα για τους εκτελεσθέντες κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές.

Το Μνημείο αποκαταστάθηκε από το Κόμμα και αποκαλύφθηκε με μια σεμνή τελετή στις 3/10/2021, στέλνοντας μήνυμα ότι οι θρασύδειλοι που προχώρησαν σε αυτές τις καταστροφικές ενέργειες θα καταλήξουν, μαζί με τη φασιστική ιδεολογία τους, στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας.

Υπενθυμίζουμε ότι το Μνημείο είχε κατασκευαστεί το 2015, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος. Φτιάχτηκε στον Αη Θανάση, δίπλα στο νεκροταφείο, χώρο όπου γίνονταν οι εκτελέσεις με αποφάσεις του Στρατοδικείου. Στον ίδιο χώρο θάβονταν δεκάδες επί δεκάδων εκτελεσμένοι.

Το Στρατοδικείο Τρίπολης έμεινε γνωστό ως «θανατοδικείο», λόγω του μεγάλου αριθμού θανατικών καταδικών που εξέδωσε σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, συνολικά 370, ενώ «μοίρασε» αθροιστικά έξι χιλιετίες φυλακή! Εκεί δικάστηκαν και καταδικάστηκαν εκατοντάδες στελέχη και μέλη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ, αντάρτες του ΔΣΕ που πιάστηκαν ζωντανοί στα πεδία των μαχών, αλλά και όσοι εξέφραζαν συμπάθεια ή βοηθούσαν τους αντάρτες του ΔΣΕ, έστω και με μια φέτα ψωμί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ