Πέμπτη 12 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΟΥΛΗ
Βγάζει μάτι η σύμπλευση στην Υγεία - εμπόρευμα

Τοποθετήσεις - «καρμπόν» από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα υπέρ της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία

«Αγιο δισκοπότηρο» είναι για τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, όπως αποδείχθηκε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Οι όποιες διαφωνίες μεταξύ τους περιορίζονταν στο πού μπαίνει για το κάθε κόμμα ο πήχης αυτής της επιχειρηματικής δράσης, ποια θα είναι η εμβέλεια του «κόφτη» των δωρεάν παροχών Υγείας προς τον λαό, πόση θα είναι η πολυπόθητη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των εργαζομένων για λογαριασμό του κεφαλαίου, στο μοντέλο εκείνο που τάχα θα εξασφαλίζει την ...«αρμονική συνύπαρξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Χαρακτηριστικές είναι ακόμα και οι κοινές εκφράσεις - διατυπώσεις που χρησιμοποιούσαν οι βουλευτές τους. Για παράδειγμα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Καφαντάρη, δείχνοντας την ενόχληση του κόμματός της από τις αναφορές βουλευτών της ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι υπέρ του ιδιωτικού τομέα», ανέβηκε στο βήμα για να κάνει σαφές ότι: «Διευκρινίζουμε με σαφήνεια ως ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ότι δεν είμαστε εναντίον του ιδιωτικού τομέα, όπως θέλει να το παρουσιάσει για συγκεκριμένους λόγους η ΝΔ και η πολιτική της». Και σημείωσε ότι ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να είναι «συμπληρωματικός» σε τομείς όπως η Υγεία, με «καθοριστικό» τον ρόλο του δημόσιου τομέα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χ. Θεοχάρης είπε με τη σειρά του: «Εχουμε ιδεολογικές διαφορές. Εμείς πιστεύουμε, για παράδειγμα, στη συμπληρωματικότητα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Αυτό το νομοσχέδιο την κάνει πράξη και αυτό είναι μια νέα θεσμική τομή».

Ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Ι. Φωτήλας είπε με τη σειρά του: «Οι δύο τομείς, δημόσιος και ιδιωτικός, δεν είναι ανταγωνιστές στον χώρο της Υγείας, αλλά συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον. Εμείς το αντιλαμβανόμαστε και για τον λόγο αυτό συμβάλλουμε στην προσπάθεια σύμπραξής τους προς όφελος όλων».

«Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας σε συμπληρωματικό ρόλο, υπό την καθοδήγηση και τον έλεγχο του δημόσιου τομέα Υγείας», ανέφερε αντίστοιχα ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Γ. Φραγγίδης.

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μ. Αθανασίου, είπε ότι «οφείλετε να τονώσετε τον δημόσιο τομέα της Υγείας και όχι να καταφεύγετε στον ιδιωτικό, χωρίς να έχετε από πριν εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες παροχής υπηρεσιών του», ενώ αντίστοιχες ήταν και οι παρατηρήσεις του ΜέΡΑ25.

Ομως, ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον ακόμα και στα άρθρα του νομοσχεδίου. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, αναπτύσσοντας το νομοσχέδιο παρουσίασε ως επίτευγμα το ότι οι προσωπικοί γιατροί θα πληρώνονται με το κεφάλι: «Πηγαίνουμε στο μοντέλο που είναι κατ' άτομο. Τι έχετε εσείς σήμερα; Εχετε πληρωμή 2.000 ευρώ στον προσωπικό γιατρό, είτε δει είτε δεν δει, ασχέτως πόσους ασθενείς έχει». Ομως, έσπευσε να τον διορθώσει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδ. Ξανθός, ο οποίος διαβάζοντας το σχετικό άρθρο στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2017 είπε: «Το λέει εδώ ρητά στον νόμο 4486, οι οικογενειακοί γιατροί αμείβονται κατά κεφαλήν, δεν το νομοθετείτε τώρα εσείς». Για να του απαντήσει ο υπουργός ότι πράγματι το νομοσχέδιο συμπληρώνει τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και παλιότερους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, επιβεβαιώνοντας ότι «το κράτος έχει συνέχεια»...

Κατά τ' άλλα, ο Θ. Πλεύρης εκθείασε ξανά την ιδιωτική πρωτοβουλία, τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ενώ είπε ότι για την εφαρμογή του προσωπικού γιατρού «θα υπάρξουν κίνητρα και αντικίνητρα που συνδυάζονται με τη δευτεροβάθμια, όχι για τα έκτακτα περιστατικά, αλλά για τα τακτικά περιστατικά», με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ