Πέμπτη 12 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Προχωρά η συμφωνία για αναβάθμιση των τουρκικών «F-16»

Την ώρα που ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι λένε ότι «για τις ΗΠΑ η Τουρκία έχει "άλλη" διάσταση»

Την έγκριση της πώλησης προηγμένων όπλων και άλλου εξοπλισμού για την αναβάθμιση του τουρκικού στόλου των μαχητικών αεροσκαφών «F-16» φέρεται να έχει ζητήσει η αμερικανική κυβέρνηση από τους επικεφαλής του Κογκρέσου, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal».

Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται να δηλώνουν ότι η συμφωνία θα αφορά την πώληση πυραύλων «AIM-9 Sidewinder» και πυραύλων «AIM-120 Amraam», μαζί με ραντάρ και άλλο εξοπλισμό, και θα κοστίσει στην Τουρκία περισσότερα από 400 εκατ. δολάρια. Αν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει, ενώ το τουρκικό υπουργείο Αμυνας επίσης δεν απάντησε σε σχετικό αίτημα για σχολιασμό, οι δύο πλευρές εδώ και καιρό συνεχίζουν επίσημες συνομιλίες για την εξέταση μιας σειράς νέων διμερών συνεργασιών, οικονομικών και αμυντικών, ενώ κατά την πρόσφατη επίσκεψη Νούλαντ, εγκαινίασαν και τον μεταξύ τους «Στρατηγικό Μηχανισμό».

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, με αφορμή το επικείμενο ταξίδι του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ για συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, διπλωματικά στελέχη σχολίαζαν χαρακτηριστικά ότι «η Τουρκίαείναι μεγάλη ΝΑΤΟική χώρα και ένα "οικόπεδο" με μεγάλη αξία. Ο,τι κι αν κάνει ... είναι ιδιοκτήτης αυτού του οικοπέδου και δεν μπορείς να τον αγνοήσεις». Πρόσθεταν δε ότι «για τις ΗΠΑ η Τουρκία έχει "άλλη" διάσταση». Οτι όταν φτάνουν στην Αθήνα υψηλόβαθμοι Αμερικανοί παράγοντες δεν μιλούν μόνο για τα Ελληνοτουρκικά, «αλλά βάζουν το θέμα ευρύτερα,συζητώντας τις εξελίξεις από την Ανατ. Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, τον Καύκασο και το Ιράν, όλες περιοχές και χώρες με τις οποίες συνορεύει η Τουρκία», με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το διμερές παζάρι ανάμεσα στις δυο αστικές τάξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ