Τρίτη 24 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΥΛΑΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
Για δυο βδομάδες χωρίς νερό

Για τουλάχιστον δυο βδομάδες στη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου, την υπερσύγχρονη ΝΑΤΟικού τύπου φυλακή, η παροχή νερού βρύσης έχει περιοριστεί μόνο σε δύο ώρες την ημέρα (8 - 9 π.μ. και 7 - 8 μ.μ.), λόγω τεχνικού προβλήματος, δυσλειτουργίας της αντλίας νερού. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν μέρες που οι διαμένοντες στη δομή αιτούντες άσυλο δεν είχαν καθόλου πρόσβαση σε νερό από βρύση, ενώ λάμβαναν μόνο 3 μπουκάλια νερού (4,5 λίτρα) ανά άτομο τη μέρα για να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους (κατανάλωση - κατάποση, προσωπική υγιεινή, πλύσιμο των ρούχων, προσωπική και οικιακή καθαριότητα). Αυτό καταγγέλλει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Οπως τονίζει, η πρόσβαση σε επαρκές και ασφαλές νερό είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και αναγκαία προϋπόθεση για αξιοπρεπή διαβίωση. Η μη επαρκής πρόσβαση σε νερό είναι επικίνδυνη για την υγεία των διαμενόντων στη δομή αιτούντων άσυλο, μεταξύ των οποίων είναι και ευάλωτα άτομα. Να υπενθυμίσουμε ότι η νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου - «φυλακή» για τους ξεριζωμένους εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβρη του 2021, έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και στοίχισε 43 εκατομμύρια ευρώ.

«Αναμένουμε την άμεση ανταπόκριση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την κάλυψη των βασικών και ιδιαίτερων αναγκών των διαμενόντων στη δομή και την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσής τους, την άμεση επιδιόρθωση του τεχνικού προβλήματος και αποκατάσταση της παροχής νερού στην ΚΕΔ Σάμου», τονίζει το Συμβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ