Τρίτη 24 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Καμπανάκι κινδύνου η νέα δασική φωτιά

Φωτιά στην περιοχή της Ιστιαίας, στο μοναδικό δάσος που είχε απομείνει στην περιοχή μετά την περσινή καταστροφή, εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, επιβεβαιώνοντας με τον χειρότερο τρόπο την ανησυχία των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας για την έλλειψη μέτρων πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δύο διαφορετικές εστίες σε δύσβατα σημεία στην περιοχή της Λιχάδας στην Ιστιαία, καίγοντας δασική έκταση με πεύκα. Στις δύο εστίες φωτιάς που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση υπήρχε δυσκολία στην πρόσβαση επίγειας πυροσβεστικής δύναμης. Στην κατάσβεση συμμετείχαν 3 μικρά πυροσβεστικά αεροσκάφη, 43 πυροσβέστες με 8 οχήματα και 5 πεζοπόρα τμήματα, ενώ σε ετοιμότητα τέθηκαν 2 ακόμα αεροσκάφη.

Αρχικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις έθεσαν υπό έλεγχο το ένα μέτωπο, ενώ αργά το απόγευμα είχε τεθεί υπό έλεγχο και το δεύτερο. Στο σημείο παρέμειναν πυροσβεστικές δυνάμεις, σβήνοντας μικρές εστίες και προκειμένου να αποφευχθεί αναζωπύρωση.

Η εκδήλωση της πυρκαγιάς πριν ακόμα μπούμε στο καλοκαίρι έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των πυροσβεστών. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στη Βόρεια Εύβοια, όπου μεταξύ άλλων επισκέφτηκε και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιστιαίας, αναδείχθηκε ξεκάθαρα η έλλειψη μέτρων πρόληψης, όπως διάνοιξη δασικών δρόμων - αντιπυρικών ζωνών και καθαρισμός του δάσους που έχει απομείνει από ξηρή εύφλεκτη ύλη. Το ίδιο διάστημα, η ΠΥ Ιστιαίας αποδυναμώθηκε από 18 πυροσβέστες, οι οποίοι μετακινήθηκαν στην ΠΥ Μαντουδίου, για την κάλυψη των εκεί αναγκών.

Αναδεικνύονται για άλλη μια φορά οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, που δεν έχει προχωρήσει σε καμία ουσιαστική παρέμβαση για την αντιπυρική πρόληψη και θωράκιση, παρά την καταστροφική πυρκαγιά πέρυσι τον Αύγουστο, που φανέρωσε τις τεράστιες ελλείψεις και τον υψηλό κίνδυνο στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ