Παρασκευή 1 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Τηλεφωνικές υποκλοπές και μάρτυρες με προσωπεία «αγωνιστών»...

Ο Σλ. Μιλόσεβιτς

Associated Press

Ο Σλ. Μιλόσεβιτς
ΧΑΓΗ.--

Μέρα με τη μέρα, και όσο αυξάνεται ο αριθμός προσέλευσης και κατάθεσης των μαρτύρων κατηγορίας στο δικαστήριο της Χάγης, διατρανώνεται το φιάσκο της δίκης έναντι του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς...

Χτες, για παράδειγμα, εκπρόσωπος της εισαγγελίας παραδέχτηκε πως... μολονότι καταγράφονται όλες οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας με κάθε πρόσωπο (εννοείται και με τους νομικούς του συμβούλους!) αρνήθηκε -προκαλώντας τουλάχιστον θυμηδία...- πως χρησιμοποιεί το περιεχόμενο των τηλεφωνικών...«καταγραφών» ως ένα απ' τα βρώμικα μέσα σε βάρος του Μιλόσεβιτς. Ωστόσο, ο πρώην Πρόεδρος ήταν χτες αμείλικτος όταν, διαπιστώνοντας πως οι ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής έναντι του μάρτυρα πήγαζαν απ' τα όσα ακριβώς συζήτησε την τελευταία φορά, τηλεφωνικά, με νομικούς του συμβούλους, κατήγγειλε το ΔΠΔ για υποκλοπή των «καταγεγραμμένων» τηλεφωνικών του συνδιαλέξεων!

«Είναι καθήκον του Δικαστηρίου να ερευνήσει τη συγκεκριμένη κατάχρηση της εισαγγελίας», βροντοφώναξε ο Μιλόσεβιτς... για να εισπράξει την αναμενόμενη άρνηση του αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα, Τζέφρι Νάις! Λίγο μετά εκπρόσωποι του ΔΠΔ, μιλώντας σε δημοσιογράφους παραδέχτηκαν πως οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Μιλόσεβιτς καταγράφονται... για «λόγους ασφαλείας»(!), αλλά η ενάγουσα αρχή δεν έχει πρόσβαση σ' αυτές. Ελάχιστοι πείστηκαν, αρκετοί χαμογέλασαν...

Η κατάθεση του ...«αγωνιστή»

Δεν ήταν όμως μόνον αυτό! Χτες, ο Κοσσοβάρος Αλβανός μάρτυρας κατηγορίας, Χαλίτ Μπαράνι, που κατέθεσε προχτές στο δικαστήριο με τη φενάκη του ...αγωνιστή(!) για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ξεσκεσπάστηκε -και αυτός όπως και πολλοί απ' τους εννιά έως τώρα μάρτυρες κατηγορίας- απ' τις σαφέστατες και καταιγιστικές ερωτήσεις του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Ο Χαλίτ Μπαράνι είχε προχτές καταθέσει πως ξυλοδάρθηκε από Σέρβους αστυνομικούς, πως μετά από έρευνα που ο ίδιος διενήργησε βρήκε μαύρη λίστα θανάτου με τα ονόματα Κοσσοβάρων Αλβανών κατοίκων της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα (ανάμεσα σ' αυτά και το δικό του) με την υπογραφή του Σέρβου συνταγματάρχη Μ. Μάρκοβιτς, πως διαθέτει «στοιχεία» για τους «φόνους 650 Αλβανών, το διωγμό 80.000 άλλων, τον τραυματισμό 429 άλλων από πυροβόλα, τις εξαφανίσεις 279, τις συλλήψεις 4.842 άλλων».

«Αυτά είναι ασύστολα ψεύδη και ανακρίβειες κ. δικαστές», ανταπάντησε ο Μιλόσεβιτς, προχωρώντας στην αντεξέταση του Μπαράνι, τον οποίον κατηγόρησε για απαγωγές, φόνο αλλά και ως ένα απ' τα στελέχη του ΟΥΤΣΕΚΑ στη Μιτρόβιτσα.

«Είστε ένας απ' τους ιδρυτές του ΟΥΤΣΕΚΑ στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα;» ρώτησε ο Μιλόσεβιτς τον Μπαράνι. «Αυτό δεν είναι αλήθεια... Δεν ήμουν ποτέ ιδρυτής του ΟΥΤΣΕΚΑ», αποκρίθηκε ο Μπαράνι. Ομως, στη συνέχεια, ο Μιλόσεβιτς εξαπόλυσε μια βροχή λεπτομερών στοιχείων για δεκάδες επιθέσεις του ΟΥΤΣΕΚΑ στην περιοχή, με ημερομηνίες και συγκεκριμένες τοποθεσίες όπου δολοφονήθηκαν, τρομοκρατήθηκαν ή απειλήθηκαν Τσιγγάνοι ακόμη και Αλβανοί, επειδή οι αυτονομιστές τούς θεώρησαν «συνεργάτες των Σέρβων».

Απέναντι σ' αυτό τον καταιγισμό στοιχείων, ο Μπαράνι παραδέχτηκε πως γνώριζε αρκετές «μυστήριες» τέτοιες περιπτώσεις, αλλά αρνούνταν επίμονα πως αυτά τα «μυστήρια» κρούσματα βίας ήταν έργο του ΟΥΤΣΕΚΑ.

«Γνωρίζετε ότι διοικητές του ΟΥΤΣΕΚΑ αποφάσισαν να δολοφονήσουν όλους τους Αλβανούς που ήταν πιστοί στη Σερβία;» ξαναρώτησε ο Μιλόσεβιτς. «Δε γνωρίζω κάτι τέτοιο», αποκρίθηκε ο Μπαράνι αποφεύγοντας να αντικρίσει κατάματα το Μιλόσεβιτς.«Τι ξέρετε για τους τρεις Τσιγγάνους που δολοφονήθηκαν στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα όταν προσφέρθηκαν να γίνουν εθελοντές στην τοπική αστυνομία;» ξαναρώτησε ο πρώην Πρόεδρος.«Δεν ξέρω τίποτε. Πάντα πίστευα ότι οι μυστηριώδεις εξαφανίσεις και φόνοι διαπράττονταν απ' τις μυστικές σερβικές αστυνομικές δυνάμεις», ψέλλισε ο Μπαράνι.

«Γνωρίζετε ποιοι είναι οι βασικοί διακινητές ναρκωτικών στην πόλη σας; Γνωρίζετε τις σχετικές δραστηριότητες συγγενών σας;», ξαναρώτησε ο Μιλόσεβιτς. «Οχι» αποκρίθηκε ο Μπαράνι «Ολα αυτά είναι ψέματα».

Ακολούθως, ξαναρωτήθηκε εάν είχε άμεσες σχέσεις με τον ΟΥΤΣΕΚΑ. Μολονότι αρχικώς ο Μπαράνι είχε αρνηθεί κάτι τέτοιο, στη συνέχεια παραδέχτηκε τα φίλα συναισθήματα για τη γνωστή δράση του ΟΥΤΣΕΚΑ, πως ήξερε αρκετούς διοικητές των αυτονομιστών και πως τους συναντούσε σε πολλές περιπτώσεις. Το άλλοθι του Μπαράνι; Μα η έρευνα, που όπως ισχυρίστηκε, διενεργούσε για τα...«εγκλήματα των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας». Ωσπου ο Μπαράνι δεν άργησε να αποκαλυφθεί: «Ο ΟΥΤΣΕΚΑ», ομολόγησε, «γεννήθηκε απ' τα σπλάχνα του λαού μας, για να προστατεύσει τους γονείς, τα αδέλφια και τις αδελφές μας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ