Παρασκευή 1 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΗΣ ΠΟΔΝ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
«Μοναδική ρεαλιστική λύση η πολιτική, με δύο βιώσιμα ανεξάρτητα κράτη»

Συναντήσεις της ΠΟΔΝ με το Κόμμα του Παλαιστινιακού Λαού, το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και τη Νεολαία της Φατάχ

«Ζητάμε το αυτονόητο, όπως θα έκανε κάθε λαός στη θέση μας», μας τόνισε ο ηγέτης της Νεολαίας της Φατάχ, Αμπντελχακίμ Αουάντ
«Ζητάμε το αυτονόητο, όπως θα έκανε κάθε λαός στη θέση μας», μας τόνισε ο ηγέτης της Νεολαίας της Φατάχ, Αμπντελχακίμ Αουάντ
Της απεσταλμένης μας, Ελένης Μαυρούλη

«Η ισραηλινή ηγεσία ακολουθεί τακτική στρατιωτικής κλιμάκωσης επιδιώκοντας, κάποια στιγμή, μια αλλαγή στην παλαιστινιακή ηγεσία που θα της λύσει τα χέρια», εκτίμησε ο Χάνα Αμίρεχ, συντονιστής της τριμελούς ηγεσίας του Κόμματος του Παλαιστινιακού Λαού, που συμμετέχει στην ΟΑΠ, υποδεχόμενος την αποστολή στα γραφεία του στην ανατολική Ιερουσαλήμ. «Οι όροι ειρήνης που θέλει να υπαγορεύσει ο Σαρόν είναι εξευτελιστικοί και απαράδεκτοι. Η ισραηλινή ηγεσία δεν ήθελε ειρήνη αλλά επιδίωκε να μετατρέψει την Π. Αρχή σε ένα είδος αστυνομίας που απλώς θα εδραίωνε την ισραηλινή, και κατ' επέκταση την αμερικανική, κυριαρχία στα κατεχόμενα εδάφη. Αυτό δε θα μπορούσε ποτέ να γίνει», συνέχισε.

«Δεν έχουμε αυταπάτες», συμπλήρωσε. «Οι Παλαιστίνιοι, ούτε στρατιωτικά ούτε υπό καμία άλλη έννοια, δεν είναι σε θέση να υπαγορεύσουν τους όρους μιας συμφωνίας ή να την επιβάλουν. Γι' αυτό και για το κόμμα μας, το σημαντικότερο στοιχείο είναι η εδραίωση και ενίσχυση της συνεργασίας με τις προοδευτικές φιλειρηνικές δυνάμεις του Ισραήλ, με το ΚΚ Ισραήλ και όλους όσοι εντός του Ισραήλ μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή της κυβερνητικής τακτικής. Ο στόχος μας είναι κοινός: Η ειρήνη». Ο Αμίρεχ, εκτός από την ξεκάθαρα αμερικανική υποστήριξη προς το Ισραήλ, στηλίτευσε και την ουδέτερη θέση της ΕΕ τονίζοντας ότι «ουσιαστικά λειτουργεί στη βάση της επιβολής του ισχυρού, δηλαδή της ισραηλινής ηγεσίας. Το απολύτως κατανοητό αίτημα του Ισραήλ για ασφάλεια θα πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν έχει ασφάλεια και ο παλαιστινιακός λαός», κατέληξε.

Κλείνοντας τη συνομιλία μας, ο Χάνα Αμίρεχ αναφέρθηκε συνοπτικά σε ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία της κατάστασης που έχει προκαλέσει η ισραηλινή στρατιωτική κλιμάκωση μετά την έναρξη της Ιντιφάντα. «Η παλαιστινιακή οικονομία έχει χάσει, αυτούς τους μήνες, 3,2 δισ. δολάρια, δηλαδή το σύνολο του προϋπολογισμού, το ΑΕΠ της έχει μειωθεί κατά 50%, το 65% των Παλαιστινίων ζουν κάτω από το όριο φτώχειας και περισσότερες από 4.500 οικογένειες, κυρίως στη Γάζα, είναι άστεγες. Οι έποικοι το 1993 ήταν 1.700 ενώ σήμερα ξεπερνούν τις 250.000, οι εποικισμοί έχουν διπλασιαστεί, ο ίδιος ο ισραηλινός στρατός παραδέχεται ότι έχει ρίξει στα παλαιστινιακά εδάφη περισσότερες από 500 βόμβες, μεγαλύτερες του μισού τόνου, ενώ στην Ιερουσαλήμ έχουν ενταθεί τα μέτρα κατά των Παλαιστινίων, με αποκλεισμούς, συλλήψεις, περιορισμούς, κατεδαφίσεις σπιτιών. Κατανοούμε την οργή του παλαιστινιακού λαού, από όλα αυτά, αλλά επιμένουμε ότι η στρατιωτικοποίηση δεν είναι λύση. Πιστεύουμε ότι μοναδική ρεαλιστική λύση είναι η πολιτική γι' αυτό και δε θα πρέπει η παλαιστινιακή πλευρά να δίνει το οποιοδήποτε πρόσχημα στην ισραηλινή ηγεσία να δρα με στρατιωτική πυγμή», κατέληξε.

«Ο κατακτημένος δεν κάνει εκεχειρία με τον κατακτητή»

Στα γραφεία του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, στο κέντρο της Ραμάλα, δέχτηκε την αποστολή της ΠΟΔΝ ο αντιπρόεδρός του, Αμπού Λέιλα, που μας διευκρίνισε ότι, δυστυχώς, δεν υπήρχε δυνατότητα να επισκεφθούμε την έδρα της οργάνωσης, σε προάστιο της πόλης, γιατί η περιοχή είναι αποκλεισμένη από ισραηλινά τεθωρακισμένα.

Μας υπενθύμισε ότι το Δημοκρατικό Μέτωπο, μια από τις ιδρυτικές οργανώσεις της ΟΑΠ, είχε εξαρχής διαφωνήσει με την ειρηνευτική διαδικασία «καθώς ήταν σαφές ότι δεν είχε τις προϋποθέσεις να οδηγήσει σε μια μόνιμη ειρήνη». Γι' αυτό και η παλαιστινιακή εξέγερση ήταν «λογική και αναμενόμενη», υπογράμμισε ο Αμπού Λέιλα, συμπληρώνοντας ότι κάθε μέρα που περνά η ισραηλινή πλευρά αποδεικνύει πως ουδέποτε εγκατέλειψε το σχέδιό της για πλήρη έλεγχο όλης της περιοχής, μέσα από τους εποικισμούς και το στρατό της. Αποσαφήνισε ότι η οργάνωσή του συμμετέχει στη συμμαχία ισλαμιστικών και πολιτικών παλαιστινιακών δυνάμεων, που συστάθηκε με στόχο την οργάνωση της Ιντιφάντα, και δεν πρόκειται να αποδεχτεί την οποιαδήποτε ενέργεια σε βάρος της εθνικής ενότητας των Παλαιστινίων, αν και, όπως παραδέχτηκε, υπάρχουν «πολλές και μεγάλες διαφωνίες σε επίπεδο τακτικής».

Εκτίμησε ότι ο έλεγχος της Μ. Ανατολής είναι μείζονος σημασίας προκειμένου να βρίσκεται στην «αμερικανική ακτίνα δράσης η σημαντικότατη γεωπολιτικά περιοχή του Περσικού Κόλπου και της Κεντρικής Ασίας», φαινόμενο που έχει ενταθεί μετά τις 11 του Σεπτέμβρη. Εντούτοις, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι μπορεί «να υπάρξει ειρήνη, με την άμεση εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ, για δύο λαούς, σε δύο κράτη», ενώ εξήγησε ότι τα δήθεν σχέδια αποκλιμάκωσης του γερουσιαστή Μίτσελ και του διευθυντή της CIA, Τένετ, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά «γιατί προτεραιότητά τους είναι η ισραηλινή ασφάλεια, και θέτουν την απαίτηση ο κατακτημένος λαός να λειτουργήσει ευχαριστημένος και ήρεμος με τον κατακτητή. Αυτό δε γίνεται!».

«Ο οποιοσδήποτε λαός θα αντιστεκόταν στην κατοχή»

«Οταν άρχισε η ειρηνευτική διαδικασία προσπαθήσαμε με πολλούς τρόπους να καλλιεργήσουμε στην παλαιστινιακή νεολαία την ιδέα της συνύπαρξης. Μετά από τόσα χρόνια υπομονής, όμως, η ισραηλινή ηγεσία όχι μόνο δεν εφάρμοσε τις δεσμεύσεις της αλλά επέτεινε την καταπίεση και τη βία. Δεν μπορούμε να καθόμαστε άπραγοι να μας σκοτώνουν, ούτε πρόκειται να πετύχουμε τίποτε έτσι. Δε νομίζω ότι ο οποιοσδήποτε λαός του κόσμου θα ανεχόταν αδιαμαρτύρητα μια δύναμη κατοχής», μας υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νεολαίας της Φατάχ, Αμπντελχακίμ Αουάντ, που μας δέχτηκε στα γραφεία της οργάνωσής του στο κέντρο της πόλης της Γάζας.

«Η ισραηλινή ηγεσία έχει βάλει τους Παλαιστινίους μέσα σε φυλακές, παλαιότερα ήταν μεγάλες φυλακές οι αυτόνομες περιοχές, τώρα μας έχει κατακερματίσει ανά χωριό, ανά πόλη σε μικρά κελιά. Από αυτήν την κατάσταση χάνουμε και εμείς και ο ισραηλινός λαός, που δεν έχει ασφάλεια, αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα. Γι' αυτό και για εμάς είναι αξιέπαινη και συνάμα εξαιρετικά σημαντική η ενίσχυση του ισραηλινού φιλειρηνικού κινήματος, η στήριξη των αρνητών στο στρατό και της όποιας άλλης φωνής αντίστασης. Δε ζητούμε το αδύνατο ή το παράλογο, αλλά το αυτονόητο: Τερματισμό της κατοχής, βιώσιμο ανεξάρτητο κράτος, ειρηνικά σύνορα για δύο λαούς, σε δύο κράτη», επισήμανε κλείνοντας τη σύντομη συνάντησή μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συζητήθηκαν πολλά ...εκτός από την ισραηλινή κατοχή (2019-06-27 00:00:00.0)
«Μοναδική επιλογή η παλαιστινιακή ενότητα» (2009-03-29 00:00:00.0)
Καταδίκη της βάρβαρης επίθεσης στη Γάζα (2006-07-11 00:00:00.0)
«Εξω οι δολοφόνοι από την Παλαιστίνη» (2002-03-30 00:00:00.0)
«Αν αυτό δεν είναι απαρτχάιντ, τι είναι;» (2002-02-19 00:00:00.0)
Δηλώσεις του Ζιουγκάνοφ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή (2001-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ