Τρίτη 31 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο λαός να ενωθεί και να παλέψει ενάντια στον πραγματικό του αντίπαλο

Κλείνοντας τη σύσκεψη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απαντώντας σε ορισμένα απ' τα ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι σωματείων και φορέων, τόνισε ότι «αυτό που υπολογίζουν αυτοί που έχουν κυβερνήσει αυτή τη χώρα μέχρι σήμερα και τα αστικά κόμματα που χειρίστηκαν τις τύχες του τόπου και του λαού είναι μόνο το μεγάλο κεφάλαιο.

Δεν υπολογίζουν ούτε σκέφτονται ούτε έχουν στον σχεδιασμό τους να ψηφίσουν νόμους που θα υπηρετούν τον εργαζόμενο λαό, π.χ. τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, στην Εστίαση, τους αυτοαπασχολούμενους κ.λπ. "Ζεστό" χρήμα και φασαρία στη Βουλή γίνεται για το πού θα πάει το Ταμείο Ανάκαμψης, γι' αυτό έγινε ο τσακωμός ο μεγάλος ανάμεσα στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ, στον ΣΥΡΙΖΑ, για το πώς θα μοιραστούν στους μεγάλους. Αυτή είναι η ουσία και αυτό ο εργαζόμενος λαός πρέπει να το συνειδητοποιήσει.

Δεν είναι τυχαίο ότι πήραν σπουδαίες κατακτήσεις των εργαζομένων πίσω ...όταν ο ξενοδοχοϋπάλληλος μέχρι το 2012 έπαιρνε μέσο όρο 1.200 ευρώ και είχε πολλά ρεπό και είχε ωράριο συγκεκριμένο, παρά τις αυθαιρεσίες και τότε, έπαιρνε αποζημίωση, έπαιρνε επίδομα άδειας, Δώρο Χριστουγέννων, ήταν κατοχυρωμένα αυτά με Συλλογικές Συμβάσεις και σήμερα έχουν όλα ανατραπεί αυτά...

Η κατάσταση σήμερα είναι απαράδεκτη, με τους πολύ χαμηλούς μισθούς, με την εντατικοποίηση και όλα αυτά που καταγγείλατε, τα μπούλινγκ που μπορεί να φτάσουν και σε χειροδικία, που είναι άλλη μια μορφή εκμετάλλευσης και καταπίεσης των εργαζομένων. Το απαράδεκτο καθεστώς των ατομικών συμβάσεων. Εμείς θα παλέψουμε, εφόσον υπάρχει Συλλογική Σύμβαση πρέπει να εφαρμοστεί. Είναι αίσχος να ζητιέται από τον εργαζόμενο να υπογράφει ατομική σύμβαση.

Τα νομοσχέδια που περνάνε, εμείς συμφωνούμε απόλυτα με τα αιτήματά σας που θέσατε... Υπάρχει η αναγκαιότητα για τις σημερινές συνθήκες που έχει αναπτυχθεί και η τεχνολογία για στοιχειώδεις συνθήκες αξιοπρεπούς εργασίας, δεν είμαστε στον 18ο και 19ο αιώνα, στον 21ο αιώνα είμαστε».

Σε κρίση και ανάπτυξη ο λαός πληρώνει από την τσέπη του και με τη ζωή του

Απαντώντας στο μείζον ζήτημα του ενεργειακού κόστους που έθεσαν οι ομιλητές, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να συμμετέχει στις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, που έχει επιπτώσεις και στο ενεργειακό και σε άλλους τομείς. Πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία, δεν σταματούν οι πόλεμοι με τάχατες κυρώσεις ή με το να εξοπλίζεις άλλες χώρες, την Ουκρανία, δεν λύνονται έτσι τα ζητήματα όταν υπάρχουν τόσο μεγάλοι ανταγωνισμοί.

Είτε σε φάση μεγάλης κρίσης είτε σε φάση μικρής ανάκαμψης ή παλιότερα σε φάση ανάπτυξης είτε μετά την πανδημία που ξανακυλήσαμε σε νέα ύφεση είτε τώρα με τον πόλεμο και την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση που έρχεται, όλα αυτά τα ζητήματα ήταν κάτω από συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και οικονομικά συμφέροντα και οι κυβερνήσεις που υλοποίησαν αυτές τις πολιτικές οδήγησαν τους λίγους, τους καπιταλιστές να θησαυρίσουν είτε σε φάση κρίσης είτε σε φάση ανάπτυξης είτε σε φάση που έχουμε πανδημία είτε σε φάση που τελειώνει. Π.χ. οι καπιταλιστές στην Υγεία θησαύρισαν τα δύο χρόνια της πανδημίας, όταν απαξιώθηκε το δημόσιο σύστημα Υγείας και ο λαός πλήρωνε απ' την τσέπη του και με τη ζωή του.

Αρα βλέπουμε ότι είτε ανάπτυξη είτε, πολύ περισσότερο, κρίση, πάλι ο εργαζόμενος λαός την πληρώνει με μειώσεις μισθών και οι λίγοι δεν έχουν τι να τα κάνουν τα λεφτά.

Το πολιτικό τους προσωπικό σε αυτήν την κατεύθυνση δούλεψε, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, πότε με το ΛΑ.ΟΣ., τον Κουβέλη, τους ΑΝΕΛ ο ΣΥΡΙΖΑ, και σήμερα η ΝΔ, δυνατότητα είχαν να καταργήσουν νόμους και να τους αλλάξουν προς το καλύτερο, αλλά όλοι τους όχι μόνο διατηρούσαν τους παλιούς ενάντια στον εργαζόμενο λαό, έφερναν και καινούργιους. Και οι τελευταίοι νόμοι σε αυτή την κατεύθυνση είναι. Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ έχει ψηφίσει το 75% των νόμων της ΝΔ. Οταν το κάνεις αυτό κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Αν σκέφτεσαι να κυβερνήσεις αύριο, θα πας στο 100%. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 50% των νόμων. Ακόμα και στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, τα μισά άρθρα τα ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Να χρησιμοποιηθούν όλες οι μορφές Ενέργειας προς όφελος του λαού

Προχτές ψηφίστηκε στη Βουλή ο κλιματικός νόμος με την "πράσινη ανάπτυξη" και τα "πράσινα άλογα" της ΕΕ και των ΗΠΑ, που τα επιβάλλουν με τη σύμφωνη γνώμη των αστικών κομμάτων, γιατί τους ενδιαφέρουν οι "πράσινοι" επιχειρηματίες στην Ενέργεια. Καταργούν τον λιγνίτη με απαράδεκτο τρόπο και φτάνει η χώρα να έχει ενεργειακή φτώχεια, ενεργειακή εξάρτηση και να έχει και εκτίναξη των τιμών στα καύσιμα, στο ρεύμα που η λιγνιτική παραγωγή πρέπει να λειτουργήσει αμέσως, γιατί η Ελλάδα έχει εγχώριες πηγές Ενέργειας.

Η θέση του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη και σ' αυτό. Εμείς λέμε να χρησιμοποιεί η χώρα όλες τις μορφές Ενέργειας, και τον λιγνίτη και τη γεωθερμία και το υδάτινο δυναμικό που έχει και τις ΑΠΕ - με έλεγχο στα αιολικά πάρκα, για να μην καταστρέφεται περιβάλλον, αγροτική παραγωγή - και τους υδρογονάνθρακες που έχει. Αρα λοιπόν υπάρχουν πηγές Ενέργειας που μπορεί η Ελλάδα να έχει άπλετα, χωρίς ενεργειακή φτώχεια και εξάρτηση και χωρίς ο κόσμος να βάζει το χέρι στην τσέπη για να πληρώνει συνεχώς το ακριβό ρεύμα. Και λένε και ψέματα γιατί βάζουν φόρους για τους ρύπους, βάζουν το Χρηματιστήριο Ενέργειας, και μετά σου λένε είναι ακριβός ο λιγνίτης, που είναι ο πιο φτηνός, γιατί όλα αυτά τα μέτρα που παίρνουν οδηγούν στο να ακριβαίνει ο λιγνίτης. Και τώρα που ανέβηκε το ρωσικό φυσικό αέριο και έχει μειωθεί η τιμή του λιγνίτη, τρέχουν να λύσουν το πρόβλημα και την ίδια ώρα τα λαϊκά νοικοκυριά συνεχίζουν να πληρώνουν. Και πώς να πληρώσουν; Εμείς έχουμε κάνει πρόταση νόμου, την αρνήθηκαν τα άλλα κόμματα, και για τις διακοπές ρεύματος, έχουμε αιτήματα συγκεκριμένα για τους εργαζόμενους, τους αγρότες, για τους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις για κατάργηση χρεών, πλαφόν στις τιμές ρεύματος, κατάργηση ρήτρας αναπροσαρμογής, να επιστρέψει το αφορολόγητο, να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, για τον ΕΦΚ στα καύσιμα κ.ά. Σε αυτά πρωτοστατούμε στη Βουλή, αλλά, ξέρετε, έχουμε 15 στους 300, 15 κατά στα αντιλαϊκά μέτρα και υπέρ όταν κάνουμε τέτοιες προτάσεις νόμου.

Αρα κι επειδή το αργότερο σε έναν χρόνο θα έχουμε και εκλογές, πρέπει να το σκεφτείτε, ο καθένας με τους δικούς του προβληματισμούς, με τις ενστάσεις του, όμως θα πρέπει όλοι μας, συλλογικά, να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα. Και χρειάζεται ενότητα, ενότητα του λαού, ο εργάτης δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τον μικροεπαγγελματία, τον αγρότη, όλοι αυτοί πρέπει να είναι μια γροθιά, γιατί και τα μαγαζιά της Εστίασης, τα εμπορικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν αν ο εργάτης δεν πληρώνεται ή δεν έχει δουλειά, αν ο αγρότης δεν μπορεί να πάρει ελάχιστη εγγυημένη τιμή για τα προϊόντα του.

Αν ο λαός ενωθεί και παλέψει σε σωστή κατεύθυνση και καταλάβει ποιος είναι ο πραγματικός του αντίπαλος θα έχουμε ελπιδοφόρα αποτελέσματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ