Τρίτη 31 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Λάδι στη φωτιά των αντιθέσεων, βαρύ το κόστος για τους λαούς

Copyright 2022 The Associated

Με βασικό αντικείμενο το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ξεκίνησε χτες η διήμερη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, εν μέσω μεγάλων αντιθέσεων στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης όπως και με τις ΗΠΑ.

Στα κυριότερα σημεία της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου βρίσκεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, η Αμυνα, η Ενέργεια και η λεγόμενη επισιτιστική ασφάλεια. Στο Ουκρανικό οι μετέχοντες συζήτησαν «για τη συνεχή στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία, όπως την ανθρωπιστική, τη χρηματοδοτική, την υλική και την πολιτική στήριξη».

Παράλληλα, στο τραπέζι μπαίνει η «Ασφάλεια και Αμυνα» της ΕΕ, με τη συζήτηση να εστιάζει στους «τρόπους για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την αύξηση των ικανοτήτων της μέσω επενδύσεων», όπως αναφερόταν επισήμως, προϊδεάζοντας για μια νέα κούρσα εξοπλισμών και παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ιμπεριαλιστικής ένωσης. Αλλωστε, στους ηγέτες της ΕΕ τέθηκε υπόψη ανάλυση των «επενδυτικών κενών» στον τομέα της Αμυνας, την οποία υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας, καθώς και η πρόταση της Επιτροπής «για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης».

Εξάλλου, το Συμβούλιο εξετάζει «την πρόοδο για τη σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, πετρελαίου και άνθρακα από τη Ρωσία το συντομότερο δυνατόν», με βάση και το σχέδιο της Κομισιόν με το όνομα «REPowerEU» που επιταχύνει τις «πράσινες» μπίζνες και την εξάρτηση από το αμερικανικό LNG.

Ενώ σε ξεχωριστή θεματική συζητιέται η λεγόμενη επισιτιστική ασφάλεια, «περιλαμβανομένων του διεθνούς συντονισμού και της εξασφάλισης μιας ολοκληρωμένης παγκόσμιας προσέγγισης». Μια συζήτηση που ανοίγει επικίνδυνα και περιλαμβάνει ακόμα και σχέδια για αποστολή ναυτικής μοίρας προκειμένου να ανοίξει διαύλους στη Μαύρη Θάλασσα, από όπου θα διοχετευτεί ουκρανικό σιτάρι στις διεθνείς αγορές.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, ανάμεσα σε άλλα στο προσχέδιο Συμπερασμάτων φέρεται να περιλαμβάνεται και η δημιουργία ταμείου για την ανοικοδόμησή της μετά τον πόλεμο, με λεπτομέρειες που θα αποφασιστούν αργότερα. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να θίξουν και το νομικό ζήτημα της δήμευσης των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων με αυτό το πρόσχημα.

Σε κάθε περίπτωση οι μεγάλες αντιθέσεις έρχονται στον «αφρό» με αφορμή το ζήτημα της Ενέργειας. Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα περιλαμβάνει εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου, αλλά θα εξαιρεί τις παραδόσεις μέσω αγωγών. Επιπλέον, επειδή δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε όλες τις λεπτομέρειες, οι ηγέτες θα αφήσουν την τελική συμφωνία για αργότερα, λόγω αντιρρήσεων που προβάλλουν - όπως λεγόταν - οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Τσεχίας, της Βουλγαρίας, που αντιτείνουν την ενεργειακή εξάρτησή τους από το ρωσικό καύσιμο και την αδυναμία, προσώρας, εξεύρεσης εναλλακτικών:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι η έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο, καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη - μέλη, με μια προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών», σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, προσθέτοντας ότι τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ θα «αντιμετωπίσουν το ζήτημα της προσωρινής εξαίρεσης για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών το συντομότερο δυνατό».

Παράλληλα, το προσχέδιο, που βεβαίως μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με την τροπή των διαπραγματεύσεων, φερόταν να συμπεριλαμβάνει και μια συμφωνία για κυρώσεις έναντι πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω δεξαμενόπλοιων - ενδεχόμενο στο οποίο θυμίζουμε αντιδρά έντονα το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Νωρίτερα ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, απέρριψε το ενδεχόμενο απόφασης στο έκτακτο Συμβούλιο της ΕΕ για την επιβολή ενός «πλαφόν» στις τιμές του αερίου. Δεν απέκλεισε κάτι τέτοιο να συμβεί «αργότερα» λέγοντας πως θα δοθεί εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να μελετήσει» το θέμα.

Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι στο Συμβούλιο έγινε χτες και τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ με τον Ζελένσκι, ο οποίος κατά πληροφορίες κάλεσε τους «27» να παραμείνουν ενωμένοι καθώς και να προχωρήσουν σε συμφωνία για το 6ο πακέτο κυρώσεων το συντομότερο δυνατόν.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, προσερχόμενος στο Συμβούλιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε την εκτίμηση ότι είναι «κοντά στο να πετύχουμε μία συμφωνία η οποία θα συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου προς την ΕΕ από τη Ρωσία». Επέμεινε δε ότι «οι επιμέρους ενστάσεις κρατών - μελών μπορούν να καμφθούν για να καταλήξουμε, τελικά, στο επιθυμητό αποτέλεσμα», λειτουργώντας ως πρωτοπαλίκαρο του αμερικανικού σχεδιασμού και σε αυτό το ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά τις τεράστιες αυξήσεις στην Ενέργεια επανέφερε τα περί πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, υπερθεμάτισε για το σχέδιο της Κομισιόν για τις ΑΠΕ και την «πράσινη μετάβαση», «το οποίο και η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί, απορροφώντας σημαντικούς πρόσθετους πόρους από τα αναξιοποίητα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)», με τον λαό να πληρώνει με νέες βαριές θυσίες και ενεργειακή φτώχεια.

Στο ενδιάμεσο επανέλαβε τις χιλιοειπωμένες υποσχέσεις ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους Ελληνες καταναλωτές, στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά έτσι ώστε να συγκρατήσει, στο μέτρο του εφικτού, τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας», ψαλιδίζοντας και σε αυτήν την περίπτωση, ο ίδιος, τις όποιες προσδοκίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ