Τρίτη 31 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Από τα Βαλκάνια έως τη Μέση Ανατολή «μπροστάρης» για τα σχέδια των ΗΠΑ

Copyright 2022 The Associated

Συνεχίζει τη δυτικοβαλκανική ...τουρνέ του ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, επισκεπτόμενος σήμερα τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, καθώς η κυβέρνηση έχει αναλάβει στον αμερικανοΝΑΤΟικό καταμερισμό την ακόμα πιο αποφασιστική προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή, με βασικό στόχο την ενσωμάτωσή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Θυμίζουμε ότι πριν καλά καλά επιστρέψει από τις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, ενώ η περιοδεία του στα Βαλκάνια συζητήθηκε και στη χτεσινή συνομιλία του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν.

Σήμερα συναντάται με υψηλόβαθμους παράγοντες στο Σαράγεβο, με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη να θεωρείται λίγο πολύ το επόμενο «θερμό» μέτωπο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία, με την ατζέντα να περιλαμβάνει επισήμως «θέματα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας», την «ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης («South-East European Cooperation Process» - SEECP, στις 10/6 στη Θεσσαλονίκη), την «ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής», καθώς και τις «ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία μετά από τη ρωσική εισβολή».

Παραπέρα, ο υπουργός στις 2/6 πάει Βελιγράδι, με τη Σερβία να έχει μπει στα «κακά στενά» των Ευρωατλαντικών για τις σχέσεις της με τη Ρωσία και την Κίνα, όπως και τη στάση της στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ στις 7/6 θα βρεθεί στην Ποντγκόριτσα, με το Μαυροβούνιο να θεωρείται επίσης ένας από τους «αδύναμους κρίκους» της περιοχής, ευάλωτους στη ρωσική επιρροή.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις, σημείωνε ότι «η ενεργειακή ασφάλεια είναι εθνική ασφάλεια σήμερα. Η Ελλάδα εξελίσσεται σε έναν ενεργειακό κόμβο» και πρόσθετε πως «ενα από τα πράγματα που έχει γίνει είναι ότι έχουμε τον Διαδριατικό αγωγό (TAP), τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας, που θα επεκταθεί προς τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά θα θέλαμε επίσης να δούμε να επεκτείνεται προς τη Βοσνία και τη Σερβία παρέχοντας στην Ελλάδα τη δυνατότητα να είναι ένας πλήρως περιφερειακός κόμβος», σημείωσε, ισχυριζόμενος πως αυτό δεν θα συμβάλει μόνο στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας, με τη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος και της τιμής των καυσίμων, αλλά θα της δώσει τη δυνατότητα να αποκομίσει τέλη μεταφοράς, μέσω του ηλεκτρικού της δικτύου. Βέβαια, τίποτε από αυτά δεν είδε ο λαός, με τον TAP στρωμένο εδώ και χρόνια.

Στάθηκε στην αξία και της Αλεξανδρούπολης, χαρακτηρίζοντάς την «απίστευτα σημαντική» όχι μόνο ως στρατιωτικό κέντρο logistics, αλλά και σε ό,τι αφορά «την περιφερειακή ασφάλεια, τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δύο στρατών μας, την οικονομική και ενεργειακή ασφάλεια».

Ενώ δίνοντας σήμα για παραπέρα βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας στα σχέδια του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, έλεγε πως «οι ΗΠΑ εκτιμούν απίστευτα τον τρόπο συμπεριφοράς της Ελλάδας στην παγκόσμια σκηνή (...) θεωρείται αξιόπιστος και αποτελεσματικός εταίρος». Σημειώνει, δε, ότι η Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από «θεμέλιο σταθερότητας», γι' αυτό και όταν οι ΗΠΑ επιζητούν «εταίρους» για την «επίλυση προκλήσεων», προσβλέπουν στη συνεργασία με τους Ελληνες, οι οποίοι «είναι προσανατολισμένοι στην επίτευξη αποτελεσμάτων, είναι αξιόπιστοι, ενεργούν στη βάση αρχών και είναι αποτελεσματικοί», είπε.

Καθώς η συνέντευξη δόθηκε κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη με την ιδιότητα του πρέσβη, ανέδειξε τα ...πλεονεκτήματα της συμπρωτεύουσας για τα σχέδιά τους, λέγοντας πως «η Θεσσαλονίκη με 150.000 φοιτητές και σπουδαστές εδώ, με έτοιμους αποφοίτους είναι μαγνήτης για επενδύσεις, είναι μαγνήτης για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας», ενώ διαβεβαίωσε ότι αυτό είναι κάτι που θα είναι προτεραιότητα για τον ίδιο στη διάρκεια της θητείας του, χαρακτηρίζοντας την πόλη «ένα από τα κορυφαία μέρη» για μπίζνες παραπέμποντας και στις αμερικανικές επενδύσεις που ήδη «τρέχουν» στην πόλη («Biogen», «Pfizer», «Deloitte», «Cisco» κ.ά.).

Στο μεταξύ, χτες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Khalid bin Abdulaziz Al Falih (βρίσκεται στην Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχει σε διμερές Επιχειρηματικό Forum και να συμπροεδρεύσει σήμερα στις εργασίες της 5ης Συνόδου της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας).

Οπως αναφέρεται από το Μαξίμου, στη συνάντηση «επιβεβαιώθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων σε πληθώρα τομέων, όπως της ενέργειας, του τουρισμού, της ναυτιλίας, του πολιτισμού, της υγείας και των αγροδιατροφικών προϊόντων», ο δε πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «η προσέλκυση άμεσων επενδύσεων αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, και καθώς μπίζνες και πολεμική προπαρασκευή πάνε μαζί διατρέχοντας όλο τον άξονα από Ανατολική Μεσόγειο έως Μέση Ανατολή, χτες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε στο γραφείο του με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Yossi Amrani.

Επισήμως συζητήθηκαν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στις τρέχουσες προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες και στον ρόλο που διαδραματίζουν ως πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όπως και στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο διεθνές περιβάλλον λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Επίσης συζητήθηκαν η επερχόμενη επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο Ισραήλ, η εξέλιξη των εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχουν ανατεθεί σε ισραηλινές εταιρείες, η εκτέλεση κοινών δράσεων, συνεργιών και δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης, καθώς και η «προοπτική περαιτέρω εμβάθυνσης» της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ σε διμερές και πολυμερές επίπεδο σε επιπλέον τομείς «αμοιβαίου ενδιαφέροντος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ