Τρίτη 31 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
Ευθύνη της κυβέρνησης να απεγκλωβιστούν άμεσα οι ναυτεργάτες

Τον άμεσο απεγκλωβισμό και τον ασφαλή επαναπατρισμό των ναυτεργατών των δύο δεξαμενόπλοιων με παρέμβαση τώρα της κυβέρνησης και των υπουργών Εξωτερικών και Ναυτιλίας απαιτούν με ανακοίνωσή τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Τα ναυτεργατικά σωματεία τονίζουν ότι το συμβάν με την κατάληψη των δύο δεξαμενόπλοιων, «απ' ό,τι φαίνεται, συνδέεται με το περιστατικό που είχαμε πριν από μερικές μέρες στην Κάρυστο, με την κατάσχεση μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου, που μεταφερόταν με ρωσικό πλοίο και το οποίο δεσμεύτηκε, με εντολή των ΗΠΑ και λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε Ρωσία, Ιράν».

«Το γεγονός αυτό - σημειώνουν - είναι απόρροια της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στην εμπόλεμη σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία στο μέτωπο της Ουκρανίας, για τον έλεγχο περιοχών γεωστρατηγικής σημασίας, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και αγωγών Ενέργειας».

Τα σωματεία κάνουν σαφές ότι «η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ναυτεργατών (...) Επιβεβαιώνονται για μία ακόμα φορά οι επισημάνσεις μας ότι η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία πυροδοτεί επικίνδυνες εξελίξεις για όλους τους λαούς, όπως και για τους ναυτεργάτες που λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος έχουν πληρώσει πολύ ακριβά, ακόμα και με τη ζωή τους, τα ταξίδια σε εμπόλεμες ζώνες».

Απαιτούν «άμεσα λήψη μέτρων για την προστασία της ασφάλειας και της ζωής των πληρωμάτων στην περιοχή του Περσικού».

Σοβαροί κίνδυνοι σε βάρος της ασφάλειας των ναυτεργατών στο πλοίο «LANA»

Χτες, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πλοίαρχο του δεξαμενόπλοιου «LANA», το οποίο βρίσκεται στο αγκυροβόλιο της Καρύστου με τους 19 Ρώσους ναυτεργάτες - πλήρωμα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο πλοίαρχος και καταγράφονται σε χτεσινό δελτίο Τύπου της ΠΕΜΕΝ, η κατάσταση στο πλοίο είναι η εξής: «Δεν έχει δοθεί στο πλοίο ελευθεροκοινωνία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν αντικαταστάσεις του πληρώματος.

Αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την ποσότητα καυσίμου, που δεν επαρκεί για την πλήρη λειτουργία των μηχανημάτων του πλοίου. Συγκεκριμένα, στο πλοίο λειτουργεί μόνο η ηλεκτρογεννήτρια εκτάκτου ανάγκης η οποία καλύπτει τις ελάχιστες ανάγκες ενδιαίτησης (φωτισμός, εξαερισμός, λειτουργία ψυγείων και κουζίνας).

Η εκφόρτωση δεν πραγματοποιείται με τα μέσα του ίδιου του πλοίου, αλλά με τα μέσα του πλοίου που παραλαμβάνει το πετρέλαιο, χωρίς να είναι δυνατά η αδρανοποίηση των δεξαμενών (inerting), ο αναγκαίος ερματισμός (ballasting) του πλοίου αλλά και οποιαδήποτε κίνηση με την κύρια μηχανή σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους στην ασφάλεια των ναυτεργατών, του πλοίου και του θαλάσσιου περιβάλλοντος».

Η ΠΕΜΕΝ απαιτεί «την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, του υπουργείου Ναυτιλίας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες του πλοίου και εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους στην ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ