Τρίτη 31 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών! Ούτε βάση ούτε στόχος των ιμπεριαλιστών!»

Πλούσιο και ενδιαφέρον το πρόγραμμα του τριημέρου

Από τη βιβλιοπαρουσίαση
Από τη βιβλιοπαρουσίαση
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου στον χώρο της κατασκήνωσης, με βιβλιοπαρουσίαση της νέας έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής», «1922: Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», στην οποία μίλησε ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ο ίδιος τόνισε εισαγωγικά πως «η Μικρασιατική Καταστροφή είναι ένα από εκείνα τα γεγονότα της σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας που φέρνουν αμέσως εικόνες στον νου, εικόνες δραματικές», ενώ εξήγησε πως επιδίωξή μας είναι, 100 χρόνια μετά, «να αναδείξουμε χρήσιμα, για το παρόν και το μέλλον, συμπεράσματα, ιδιαίτερα σε συνθήκες διεξαγωγής ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ευρώπη».

Το ίδιο βράδυ, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που συμμετείχαν στην κατασκήνωση χαιρέτισε και καλωσόρισε εκ μέρους της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ η Γραμματέας της και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, Αρτεμις Ανδρονικίδου, η οποία, όπως τόνισε, μέσα από τη διοργάνωση της κατασκήνωσης η ΚΝΕ επιδιώκει να δυναμώσει ο αγώνας για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. «Μια εμπλοκή που εδώ, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι και το σιδηροδρομικό δίκτυο της Αλεξανδρούπολης, είναι ακόμα πιο εμφανής», σημείωσε, «αφού βλέπουμε μπροστά μας τα φορτία με πολεμικό υλικό, τα άρματα μάχης να φεύγουν για την Ουκρανία και να φέρνουν ολοένα και πιο κοντά τους κινδύνους, να τους μαγνητίζουν. Αλλωστε η περιοχή μας απέχει από το θέατρο του πολέμου λιγότερο από ό,τι από την Κρήτη».

Από το τουρνουά ποδοσφαίρου
Από το τουρνουά ποδοσφαίρου
Η Αρτεμις Ανδρονικίδου έκλεισε μεταφέροντας «ένα μεγάλο ευχαριστώ και ένα μεγάλο μπράβο στα μέλη και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ», που χάρη στην ανιδιοτελή προσφορά και εργασία τους, κατάφεραν να δώσουν ζωντάνια στον όμορφο χώρο που φιλοξενεί την κατασκήνωση, και παράλληλα ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίησή της, τους εργαζόμενους του κάμπινγκ και του δήμου, τον δήμαρχο και την ΤΙΕΔΑ.

«Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός, ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις - καπιταλισμός»

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που στον χώρο της κατασκήνωσης, το απόγευμα του Σαββάτου χαιρετισμό απηύθυνε ο Ουμούτ Αράζ, εκ μέρους της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας.

Οι συγκεντρωμένοι τον υποδέχθηκαν με το σύνθημα «Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός, ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις - καπιταλισμός».

Μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του μετέφερε συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ για την επιτυχία τους στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές, ενώ αναφέρθηκε στην ισχυρή συντροφική σχέση ανάμεσα στην Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας και την Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας, σημειώνοντας πως «μπροστά στον εθνικισμό των αστικών τάξεων, που προκαλεί εχθρότητα μεταξύ των λαών μας, αυτή η συντροφική σχέση χαράσσει τον δρόμο για τον κομμουνιστικό κόσμο του μέλλοντος, ενώ, παράλληλα, διασφαλίζει την ενότητα των λαών μας ενάντια στον κοινό εχθρό, την αστική τάξη, ενάντια στον ιμπεριαλισμό».

Από τις συναυλίες
Από τις συναυλίες
Επίσης, τόνισε πως «αυτές τις μέρες που η ιμπεριαλιστική πολεμοκαπηλία είναι σε έξαρση, η συγκέντρωση εκατοντάδων νεολαίων στην Αλεξανδρούπολη είναι ιδιαίτερα σημαντική, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλους τους λαούς της περιοχής. (...) Την ίδια στιγμή που οι αστοί πολιτικοί στην Ελλάδα στηρίζουν αυτές τις πολιτικές του ΝΑΤΟ, οι αστοί πολιτικοί στην Τουρκία έχουν εισέλθει, επίσης, στην κούρσα, λέγοντας "εμείς στηρίζουμε περισσότερο το ΝΑΤΟ". Τις προηγούμενες βδομάδες, εμείς, η Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας, υψώσαμε τη φωνή μας ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, φωνάζοντας το σύνθημα της νεολαίας "δεν θα περάσει ο ιμπεριαλισμός" στην κινητοποίηση μπροστά από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.

Σήμερα, ο καπιταλισμός βρίσκεται σε μια μεγάλη κρίση ηγεμονίας σε όλο τον κόσμο, η εργατική τάξη είναι καταδικασμένη στη φτώχεια και τις πανδημίες και ο βρώμικος ανταγωνισμός μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων κλιμακώνεται. Παράλληλα, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εντείνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα και την Τουρκία και δημιουργούν νέες βάσεις. Γνωρίζουμε πως αυτές οι βάσεις σε δύο γειτονικές χώρες είναι επικίνδυνες για όλους τους λαούς της περιοχής. Κάτω από τις υποτιθέμενες ανησυχίες του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια δεν βρίσκεται η επιθυμία προστασίας των λαών, αλλά η απροκάλυπτη πρόθεση να καταστείλουν οποιαδήποτε πιθανή απειλή ενάντια στην καπιταλιστική εξουσία».

«Οι φοιτητικές εκλογές έστειλαν μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής και ενίσχυσης του αγώνα»

Από την εκδήλωση για τις φοιτητικές εκλογές
Από την εκδήλωση για τις φοιτητικές εκλογές
Οι εκδηλώσεις της κατασκήνωσης ολοκληρώθηκαν το πρωί της Κυριακής με εκδήλωση - συζήτηση με θέμα την πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές, με τίτλο: «Μόνοι τους και όλοι μας: Το αποδείξαμε!».

Στην εκδήλωση μίλησε ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ ακολούθησε πλούσια συζήτηση με τους φοιτητές.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι φετινές φοιτητικές εκλογές έστειλαν μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής και ενίσχυσης του αγώνα για τα δικαιώματα των φοιτητών ενάντια σε όλες τις κυβερνήσεις που τους τα στερούν. Παράλληλα, εκφράζει ένα πρωτοπόρο τμήμα των φοιτητών που απορρίπτει την αναμονή σωτήρων, την αναζήτηση λύσεων στις κυβερνητικές εναλλαγές.

Αναφέρθηκε, επίσης, εκτενώς σε ορισμένα πρώτα συμπεράσματα από τη μάχη των φοιτητικών εκλογών, όπως και στις ευθύνες που αναλαμβάνουν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ για την αναζωογόνηση των φοιτητικών συλλόγων και τις δυνατότητες που διαμορφώνει το εκλογικό αποτέλεσμα για να ανέβει η συμμετοχή και οργάνωση των φοιτητών στους συλλόγους τους.

Σχολίασε ακόμη την προσπάθεια αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος από την κυβέρνηση και τη ΔΑΠ, αλλά και διαστρέβλωσης του ξεκάθαρου μηνύματος των φοιτητικών εκλογών από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις.

Τέλος αναφέρθηκε αναλυτικά στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το νέο νόμο - πλαίσιο που ενισχύουν την επιχειρηματική λειτουργία και εμπλουτίζουν το νομοθετικό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Με τον νέο νόμο - πλαίσιο», είπε, «επιχειρείται να γίνει ένα ακόμα βήμα στην επέλαση των κριτηρίων της αγοράς στις πανεπιστημιακές σπουδές. Δημιουργείται μία υπεραγορά Ανώτατης Εκπαίδευσης, με πανεπιστήμια που θα μπορούν να πουλούν προγράμματα, υπηρεσίες και τίτλους σπουδών πολλαπλών ταχυτήτων, φοιτητές που θα "τσιμπολογούν" πιστωτικές μονάδες, Ιδρύματα άμεσα και οργανικά συνδεδεμένα με τις επιχειρήσεις, όπου φυσικά δεν θα χωράει η διαφορετική φωνή αντίστασης και διεκδίκησης, γι' αυτό και επιχειρείται και η υπονόμευση των φοιτητικών συλλόγων ως οργάνων εκπροσώπησης των φοιτητών. (...) "Νέοι Ορίζοντες" όπως τιτλοφορείται το νομοσχέδιο ανοίγονται μόνο για το κεφάλαιο και την παρέμβασή του στα πανεπιστήμια και την έρευνα. Για τους φοιτητές, τους διδάκτορες, τους καθηγητές και τους εργαζόμενους παραμένει και οξύνεται η σημερινή τραγική κατάσταση στο περιεχόμενο και τους όρους σπουδών, στην επαγγελματική προοπτική και την αξία των πτυχίων».

Παράλληλα, αυτές τις τρεις μέρες, οι κατασκηνωτές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν πολύτιμες - λίγο πριν την έναρξη της εξεταστικής - στιγμές χαλάρωσης στην όμορφη πόλη της Αλεξανδρούπολης, βραδιές με αξέχαστες συναυλίες με τον Μιθριδάτη, τους «Sober on Tuxedos», τους «Εντέχνως» και άλλους καλλιτέχνες και να συμμετέχουν στο τουρνουά ποδοσφαίρου, στο οποίο νικήτρια αναδείχτηκε η ομάδα της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ